Rafalski Rafał 0 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2018 Witam wszystkich piwowarów! Jak pewnie się domyślacie jestem amatorem w trakcie swojej pierwszej warki. Na początku dodam, że w miarę dużo już się naczytałem na temat warzenia piwa, ale nie mogę znaleźć informacji na dwa nurtujące mnie pytania, otóż: 1) Czy skraplanie się wody wewnątrz fermentora na ściankach i w rurce fermentacyjnej jest normalne? Dodam, że wczoraj wieczorem zrobiłem brzeczkę, nastąpiła fermentacja burzliwa, ale dzisiaj już jak by ustała (nie bulgocze w rurce - wiem, że to nie wyznacznik) oraz znacznie opadła piana (jakaś tam jest minimalna, z tego co widzę to bąbelki cały czas się tworzą) 2) Czy fermentor powinno się trzymać przykryty kocem/bez dostępu do światła słonecznego? (nie chodzi mi o pełne słońce padające bezpośrednio na fermentor) Z góry dzięki za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawron 131 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2018 28 minut temu, Rafalski Rafał napisał: Czy skraplanie się wody wewnątrz fermentora na ściankach i w rurce fermentacyjnej jest normalne? Tak. Normalne. Nie zawsze występuje, ale jak już, to nie przejmuj się nim. 28 minut temu, Rafalski Rafał napisał: Dodam, że wczoraj wieczorem zrobiłem brzeczkę, nastąpiła fermentacja burzliwa, ale dzisiaj już jak by ustała (nie bulgocze w rurce - wiem, że to nie wyznacznik) oraz znacznie opadła piana (jakaś tam jest minimalna, z tego co widzę to bąbelki cały czas się tworzą) Nie za wysoką temperaturę masz czasem? 28 minut temu, Rafalski Rafał napisał: Czy fermentor powinno się trzymać przykryty kocem/bez dostępu do światła słonecznego? Lepiej tak, ale też bez paniki. Ważne tylko tak jak napisałeś, żeby słońce bezpośrednio nie świeciło. 1 1 Rafalski Rafał i noxny dodali reakcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafalski Rafał 0 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2018 Być może, że jest/była zbyt wysoka temperatura. Drożdże, których dodałem pracują w temp. od 20-25 stopni, na chwilę obecną w pokoju jest 23. Nie wiem jaka jest temperatura brzeczki bo strzeliłem mega gafę i nakleiłem termometr wewnątrz wiadra , no ale nic człowiek się uczy na błędach. Czy jeżeli obniżę temperaturę to drożdże zaczną znów pracować tak jak powinny? Jeżeli nie to jest jakiś inny sposób? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasada 294 2 Browary Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2018 13 minut temu, Rafalski Rafał napisał: Drożdże, których dodałem pracują w temp. od 20-25 stopni, Jakie to drożdże? PS. pierwsze bywa najlepsze bez względu na to czy jest smaczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafalski Rafał 0 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2018 Jakieś noname'y dołączone do brewkitu Mangrove Jacks 1,8kg Northern Star Bitter. Obniżę temperaturę otwierając okna, może coś się bardziej ruszy. Jutro zobaczę co się będzie dalej działo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pogo 17 Zgłoś Napisano 14 Czerwiec 2018 Obniżenie temperatury nie uruchomi drożdży. One zwykle lubią temperaturę ok 25-30°C (zależnie od szczepu, bywają i większe odchyły), ale o ile drożdżom wtedy dobrze, to nie koniecznie nam podoba się to co produkują w takich warunkach. Zwyczajnie jak im za dobrze, to robią się mniej ostrożne i zaczynają produkować fuzle. Lubiane przez nas efekty mają gdy mają lekki stres z powodu odrobinę zbyt niskiej temperatury, czyli właśnie liczby z opakowania Najważniejsza część fermentacji minęła, obniżenie teraz temperatury już nie da zbyt wiele. BTW. Przy mojej drugiej warce to przy 23°C w mieszkaniu było 27°C w wiadrze, ale intensywność grzania zależy również od Blg, im więcej tym intensywniejsza fermentacja na początku (oczywiście tu też są limity). U mnie wtedy było chyba 18°Blg. Była to moja ostatnia warka bez jakiegoś dodatkowego chłodzenia. 1 Rafalski Rafał dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawron 131 Zgłoś Napisano 15 Czerwiec 2018 9 godzin temu, Rafalski Rafał napisał: Obniżę temperaturę otwierając okna, może coś się bardziej ruszy. Poczytałeś, ale ominąłeś najważniejszy akapit, czyli ten o fermentacji. Temperatury już nie obniżaj, bo to może skutkować rozleniwieniem drożdży i niedofermentowaniem, albo będzie się wlokła fermentacja. Jak już gwałtownie ruszyły, to wszystkie babole i tak już się naprodukowały. Następnym razem staraj się pracować w dolnych zakresach temperatur zalecanych przez producenta, a drożdże zadawaj w jeszcze niższej temperaturze o jakieś 2 stopnie. Dla górmej fermentacji, przy standardowych drożdżach zazwyczaj fermentuje się w przedziale 18-20, więc dobrze schłodzić brzeczkę i zadać drożdże w ok 16 stopniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jankasper 47 Zgłoś Napisano 15 Czerwiec 2018 (edytowane) 18 hours ago, Rafalski Rafał said: Czy jeżeli obniżę temperaturę to drożdże zaczną znów pracować tak jak powinny? Jeżeli nie to jest jakiś inny sposób? Obniżenie temp. Nic nie da. Jak mi brzeczka staje, a musi jeszcze dojeść, to podkładam z jednej strony pod wiadro deseczke 2cm. Gęstwa wędruje po dnie i się miesza. Wzburzasz gęstwe bez otwierania wiadra. Po 24h przekladam deseczke na drugą stronę. Ale zrób pomiar cukromierzem w odstępie 2dni, jak nie ma różnicy, fermentacja zakończona. Edytowane 15 Czerwiec 2018 przez Jankasper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafalski Rafał 0 Zgłoś Napisano 15 Czerwiec 2018 Kilka godzin temu zmierzyłem blg wyszło 4.5, jutro lub pojutrze sprawdzę ponownie, jeżeli będzie podobne zabutelkuje piwko. Po pomiarze spróbowałem -powiem wam, że wyszło całkiem niezłe. Dzięki wszystkim za rady! 😊 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawron 131 Zgłoś Napisano 15 Czerwiec 2018 (edytowane) 7 minut temu, Rafalski Rafał napisał: Kilka godzin temu zmierzyłem blg wyszło 4.5, jutro lub pojutrze sprawdzę ponownie, jeżeli będzie podobne zabutelkuje piwko. Po pomiarze spróbowałem -powiem wam, że wyszło całkiem niezłe. Dzięki wszystkim za rady! 😊 Lepiej zmierzyć za 2-3 dni. Dzień po dniu możesz nie widzieć różnicy, bo tak mała będzie. Edit. Nie zauważyłem. Chcesz butelkować piwo nastawione dwa dni temu?? Edytowane 15 Czerwiec 2018 przez Gawron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafalski Rafał 0 Zgłoś Napisano 15 Czerwiec 2018 Wydaje mi się, że jeśli za 2 dni blg będzie takie samo to czy jest sens dalej trzymać je w wiaderku z gęstwą? Dodam, że nie planowałem cichej fermentacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawron 131 Zgłoś Napisano 15 Czerwiec 2018 2 minuty temu, Rafalski Rafał napisał: Wydaje mi się, że jeśli za 2 dni blg będzie takie samo to czy jest sens dalej trzymać je w wiaderku z gęstwą Jest. Standardem dla lekkich piw jest ok 14 dni. Drożdże muszą posprzątać po sobie, zredukować diacetyl, aldechyd octowy, ulatniają się aromaty siarkowe itp, itd.... Poczytaj. http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafalski Rafał 0 Zgłoś Napisano 16 Czerwiec 2018 16 godzin temu, Gawron napisał: Jest. Standardem dla lekkich piw jest ok 14 dni. Drożdże muszą posprzątać po sobie, zredukować diacetyl, aldechyd octowy, ulatniają się aromaty siarkowe itp, itd.... Poczytaj. http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/ Przeczytałem, fakt z tą temperaturą przesadziłem... No cóż nic już nie zrobię. A teraz się zastanawiam czy jeżeli już po burzliwej mogę przykryć wiadro wiekiem bez dziurki żeby było szczelne i zostawić na okolo 10 dni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawron 131 Zgłoś Napisano 16 Czerwiec 2018 Godzinę temu, Rafalski Rafał napisał: A teraz się zastanawiam czy jeżeli już po burzliwej mogę przykryć wiadro wiekiem bez dziurki żeby było szczelne i zostawić na okolo 10 dni? Możesz. Ja przez dłuszy czas robiłem nawet burzliwą w szczelnie zamkniętym wiadrze. 1 josephson dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josephson 1 Zgłoś Napisano 16 Czerwiec 2018 Możesz. Ja przez dłuszy czas robiłem nawet burzliwą w szczelnie zamkniętym wiadrze.Nie rozsadzi fermentora? Pewnie trochę się przy okazji nagazuje? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jancewicz 115 1 Browary Zgłoś Napisano 16 Czerwiec 2018 4 godziny temu, Rafalski Rafał napisał: A teraz się zastanawiam czy jeżeli już po burzliwej mogę przykryć wiadro wiekiem bez dziurki żeby było szczelne i zostawić na okolo 10 dni? Ja bym jednak lekko niedomknął Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawron 131 Zgłoś Napisano 16 Czerwiec 2018 1 godzinę temu, josephson napisał: Nie rozsadzi fermentora? Pewnie trochę się przy okazji nagazuje? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Nie rozsadzało. Jak ciśnienie było zbyt wysokie, to zwyczajnie się rozszczelniał. Możesz tak jak napisał kolega @Jancewicz delikatnie z jednej strony niedociśnięte wieko zostawić. 1 josephson dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach