Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

 

Zainspirowany trapezem z Radugi chciałem zrobić coś na jego wzór. Na cichą fermentacje dodałem trzy puszki pulpy z marakui.

 

https://ad.doubleclick.net/ddm/clk/412038694;212824914;f;u=ds&sv1=33189870595&sv2=3057806593380003&sv3=2667735482633153890&gclid=CjwKCAjwgYPZBRBoEiwA2XeupdLK2g20lFdQRkqFosKTjs4em9bjpk6o7B4mQMCpG6F5veIOdCLiHRoC-lUQAvD_BwE;%3fhttp://allegro.pl/i7348449246.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_plaean_noss_delikatesy&ev_adgr=plaean_noss_delikatesy&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=CjwKCAjwgYPZBRBoEiwA2XeupdLK2g20lFdQRkqFosKTjs4em9bjpk6o7B4mQMCpG6F5veIOdCLiHRoC-lUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

 

Brzeczka na chwile obecną wygląda jak na zdjęciu. Widać, że drożdżą raczej to smakuje... i tutaj moje pytanie - ile to może trwać?? Zdjęcie po pięciu dniach od dodania pulpy. Drożdże US-05

 

Z góry dzięki za pomoc!!

34C5E16C-D5C0-4935-A997-EA845E0D5209.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał:

W puszkach jest bardzo dużo cukru. Najlepiej kupić taką, gdzie jest 100% pulpy, np. tą http://allegro.pl/amg-przecier-z-marakui-100-pulpa-marakuja-1-5kg-i7212235232.html. Sam robiłem AW, gdzie dodałem produkt z mojego linku. Drożdże ledwo się obudziły, a do tego jest fajna kwaśność i obłędny aromat. Piwo ląduje jutro w corneliusie i kilku butelkach.

Edited by Bachi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj im trochę czasu. U mnie w kwasie pulpa z mango i z marakui opadła na dno, trzymałem hmm chyba z 2 tygodnie jakoś. Jednak ja użyłem trochę mniej - 1 puszka mango i 1 marakui, no i upewniłem się że nie były dosładzane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry nie chcę zakładać wątku więc piszę tutaj.

Mam  pytanie dotyczące dodawania pulpy z owocu dodawanej na cichą.

W razie jakby owoc posiadał cukry, W naturalny sposób reszta drożdży która zostanie po burzliwej dojada ten cukier z owocu 

Pytanie brzmi

Czy te drożdże na cichej  do produkują  dodatkowy alkohol ?

Ile dać pulpy mango do 17 litrów brzeczki.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, BrowarStres napisał:

Dzień dobry nie chcę zakładać wątku więc piszę tutaj.

Mam  pytanie dotyczące dodawania pulpy z owocu dodawanej na cichą.

W razie jakby owoc posiadał cukry, W naturalny sposób reszta drożdży która zostanie po burzliwej dojada ten cukier z owocu 

Pytanie brzmi

Czy te drożdże na cichej  do produkują  dodatkowy alkohol ?

Ile dać pulpy mango do 17 litrów brzeczki.

Pozdrawiam

Kolega tak na serio? Efektem fermentacji jest alkohol.

Wiec jesli drozdze fermentuja cukry (dojadaja cukry) to produkuja alkohol. 

Poza tym jak dodasz owoce to z punktu widzenia drozdzy masz znowu burzliwa fermentacje.   

A i nie znam owocow nie posiadajacych cukru.

Co do ilosci to mozesz zaczynac z 0,3 kg owocu na litr piwa. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega tak na serio? Efektem fermentacji jest alkohol.

Wiec jesli drozdze fermentuja cukry (dojadaja cukry) to produkuja alkohol. 

Poza tym jak dodasz owoce to z punktu widzenia drozdzy masz znowu burzliwa fermentacje.   

A i nie znam owocow nie posiadajacych cukru.

Co do ilosci to mozesz zaczynac z 0,3 kg owocu na litr piwa. 

 

 

Chodziło o dodatkowy alkohol

.zakładając że na burzliwej  z 12 blg spadnie do 3-2 blg i wrzucisz  pulpe  wznowi się fermentacja burzliwa to ten dodatkowy alkohol jak go wyliczyć.?

Czy  przyjąć  jako właściwy pomiar alkoholu  pierwszą burzliwą ?

Dzięki za podanie ilości

 

Edited by BrowarStres

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, BrowarStres napisał:

Chodziło o dodatkowy alkohol

.zakładając że na burzliwej  z 12 blg spadnie do 3-2 blg i wrzucisz  pulpe  wznowi się fermentacja burzliwa to ten dodatkowy alkohol jak go wyliczyć.?

Czy  przyjąć  jako właściwy pomiar alkoholu  pierwszą burzliwą ?

@BrowarStres najprościej wyliczyć z proporcji. Moszcze i pulpy owocowe bardzo rzadko przekraczają 14-15 Blg. Najczesciej jest to około 10- 12 blg. Zmierz ile ma Twoja pulpa. Jak będzie wysoko to mozesz zakładać, że jest dosładzana. Jak zmierzysz to wyjdzie Ci X Blg.

Wiesz ile masz piwa w fermentorze, dolewasz tam pulpę i poziom się podniesie. Powiedzmy o Y litrów, czyli tyle ile dolaleś. Waga i objętość pulpy nie jest taka sama, potrzebujesz objętości. Jak jest podana na opakowaniu możesz zsumować litraż podany przez producenta.

 

Teraz tylko proste działanie. 

Zakładam, masz 19 litrów piwa o ekstrakcie 12blg. 

 

19 * 12 + X * Y = (19 + Y) * Ekstrakt łączny

 

Zatem

Ekstrakt łączny = 19 * 12 + X * Y / (19 + Y)

 

Po skończonej fermentacji mierzysz FG i masz dość precyzyjny wynik.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...