Skocz do zawartości

Skórka pomarańczy do Witbiera


BeowulfPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Robię witbiera z takich oto składników:

Słód Heidelberg 2kg
Słód Pszeniczny 0,5kg
Pszenica 1kg
Płatki Owsiane 0,2kg
Curacao 15g
Kolendra 15g

Chmiel Lubelski 30g

Jednakże chciałbym dorzucić jeszcze skórką pomarańczy aby dała ona powiedzmy lekko / średnio wyczuwalny aromat. Moje pytanie jak to dodać? Czy kupić suszoną skórką czy może na świeżo zdjętą z pomarańczy? Wrzucić to na cichą czy pod koniec gotowania i w jakich ilościach?

Pozdro!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minutes ago, BeowulfPL said:

 Moje pytanie jak to dodać? Czy kupić suszoną skórką czy może na świeżo zdjętą z pomarańczy? Wrzucić to na cichą czy pod koniec gotowania i w jakich ilościach?

Pozdro!

Można dać i świeżą i suszoną. Jak masz 15g Curacao to polecam dać 10g na 5 min gotowania i 5 na cichą. Tak samo Kolendra.  Świeżej skórki z 3 pomarańczy,  bez białego,  możesz dodać na koniec gotowania.  

Jednak jest to kwestia mocno indywidualna i sam musisz sobie wyrobić smak.  

Dla mnie wyjściowy był ten art,  potem sam dzialalem

http://blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minutes ago, BeowulfPL said:

To dam skórki z 3 pomarańczy na (nie wiem?) 5 minut przed końcem gotowania. Zobaczymy co z tego będzie.

Będzie dobre albo lepsze.  Drożdże są w witku kluczowe, z sucharów saf 33 mi najbardziej podeszła.  

Spokojnie możesz dać 400g płatków owsianych.  W tym piwie sporo wnoszą. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj tylko, że skórka ze standardowych pomarańczy jest mocno trująca, bo nasączana takim syfem, że głowa mała. Albo ją dokładnie umyj - kwas, zasada, mydło (najlepiej prawdziwe) i porządne szorowanie, albo kup BIO, tylko z pewnego źródła (Lidl czy Biedronka nie do końca takim jest).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 6/13/2018 o 19:09, krzysiek9999 napisał:

Pamiętaj tylko, że skórka ze standardowych pomarańczy jest mocno trująca, bo nasączana takim syfem, że głowa mała. Albo ją dokładnie umyj - kwas, zasada, mydło (najlepiej prawdziwe) i porządne szorowanie, albo kup BIO, tylko z pewnego źródła (Lidl czy Biedronka nie do końca takim jest).

jakim syfem? możesz wrzucić źródło, chętnie poczytam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem witka z tych surowców:
Słód Heidelberg 2kg
Słód Pszeniczny 0,5kg
Pszenica 1kg
Płatki Owsiane 0,2kg
Gotuję własnie jakieś 22 litry brzeczki tylko ma ona niestety jedynie 8 BLG. Docelowo według rzekomo tej receptury ma być ich 11 po zakończeniu gotowania. Wody nie dolewałem wcale wszystko przeszło przez wysładzanie.

Zacieranie: 20 minut 52 stopnie, 60 minut 63 stopnie, 25 minut 72 stopnie. Próba jodowa oczywiście negatywna. Więc czemu mi tyle wyszło tylko? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 15.06.2018 o 08:18, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

jakim syfem? możesz wrzucić źródło, chętnie poczytam

http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/chemikalia-na-skorce-cytrusow/

Przede wszystkim imazalil. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja zrobiłem swojego witbiera ze skórką z pomarańczy świeżej (umyłem w płynie do naczyń i sparzyłem) i skórką z cytryny (w cukrze ze sklepu).

 

Przepis poniżej:

(płatków jęczmiennych powinno być 250g, ja wsypałem co miałem ale wydaje mi się że przez to utrudniłem sobie mocno wysładzanie)

 

Witbier smakuje bardzo dobrze, chociaż myślałem że pomarańcz i cytryna dadzą mocniejszy aromat.  Co prawda minął dopiero tydzień od rozlewu, poczekam jeszcze aż się ułoży i uwydatnią się aromaty.

 

Witbier.bsmx

 

Witbier [11]

Witbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12* (OG 1.0474)
  • Końcowe blg: 3.8* (FG 1.0144)
  • Alkohol objętościowo: 4.3%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 53.6%)
  2. 0.75kg Oats, Flaked - (2 EBC, 13.4%)
  3. 0.5kg BestMälz Spelt (orkiszowy) - BestMälz (5 EBC, 8.9%)
  4. 0.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 8.9%)
  5. 0.25kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 4.5%)
  6. 0.25kg Rice, Flaked - (2 EBC, 4.5%)
  7. 0.2kg Viking Caramel Sweet Malt - Viking Malt (75 EBC, 3.6%)
  8. 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 2.7%)
  9. 30g Lublin (Lubelski) 4AA (8.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  10. 50g Lemon Peel - Gotowanie 10 minut
  11. 50g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 10 minut
  12. 10g Coriander Seed - Gotowanie 10 minut
  13. 50g Lemon Peel - Gotowanie 5 minut
  14. 50g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 5 minut
  15. 10g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 15min) 45°C 10min
  2. 2 (Podgrzewanie 20min) 68°C 45min
  3. 3 (Podgrzewanie 5min) 72°C 10min
  4. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

25.05.2018 rok

 

Drożdze:

M21 belgian wit - 2 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

25L

 

Gęstość przed fermentacją:

13 brix

 

Zabutelkowano:

16.06.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

25,5L

 

Gęstość po fermentacji:

5,2 brix

 

Nagazowanie:

2,2

 

Alkohol:

5,5%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.