Jump to content
Sign in to follow this  
Mason

?Browar Masonius

Recommended Posts

No to hop...

 

Warka nr 1 - z brew kita z BA - Essential Lager bodajże. Na starcie 10°Blg, na koniec 3,6°Blg. Fermentacja trwała 8 dni, dodałem roztwór glukozy i rozlałem do butelek. Leżakowanie 2 tygodnie w temp. ok 20°C, potem do piwnicy (10-14°C), leżakowało przez pełne 10 tygodni przed oficjalną degustacją, choć parę butelek testowych osuszyłem w międzyczasie ;). Na początek może być

 

Warka nr 2 - zestaw Brown Ale z BA. Zacieranie i chmielenie zgodnie z instrukcją, więc nie mam się tu co rozwodzić. Na starcie 19 litrów 11,9°Blg. Fermentacja burzliwa 10 dni (tak wyszło), cicha 16 dni - obie w temp 20-22°C. Trzy dni przed końcem cichej dodałem roztwór żelatyny. Przed dodaniem ekstraktu 3,6°Blg, ostatecznie wyszło 18 litrów, po tygodniu w temperaturze pokojowej powędrowało do piwnicy.

 

Warka nr 3 - zestaw a'la Grodziskie z BA. 7,8°Blg na starcie, 11 dni burzliwej i 14 dni cichej (20-21°C), na koniec 2,8°Blg. 18 litrów z dodatkiem ekstraktu poszło do butelek, tydzień w temperaturze pokojowej i do piwnicy.

 

Warka nr 4 - zestaw marcowe z BA. 13,3°Blg na początek, 13 dni burzliwej w temperaturze 12-13°C i obecnie na cichej w 7°C, został jeszcze tydzień cichej według instrukcji. Po burzliwej było 4,3°Blg

 

Warka nr 5 - zestaw stout z BA. 12,2°Blg na starcie, dziś jest piąty dzień fermentacji i mam 3,8°Blg

 

Warka nr 6 - zestaw bitter z BA. 11°Blg na starcie, dziś trzeci dzień fermentacji i jest 3,3°Blg. Teoretycznie zestaw jest na 20 litrów 10°Blg a mi wyszło 21 litrów 11°Blg. Nie żebym specjalnie narzekał :)

 

 

Na razie tak to wygląda, kolejne warki w planach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka nr 3 - zestaw a'la Grodziskie z BA. 7,8°Blg na starcie, 11 dni burzliwej i 14 dni cichej (20-21°C), na koniec 2,8°Blg. 18 litrów z dodatkiem ekstraktu poszło do butelek, tydzień w temperaturze pokojowej i do piwnicy.

Coś długo fermentowało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coś długo fermentowało ;)

Tak wyszło, nie miałem możliwości zająć się nim wcześniej. A jako że trzy tygodnie od butelkowania już minęły to spróbowałem co to wyszło z przydługiej fermentacji. Wyraźny zapach wędzonki, w smaku silnie czuć chmielową goryczkę - coś jak w pilsnerach. No i za mało nagazowane. Ale mi nawet smakuje, gdyby takie coś sprzedawali w sklepach to bym chętnie nabywał :)

W moim warzeniu zamierzam się kierować hasłem "co uwarzyłeś to wypij" :) - jak nikomu nie zasmakuje to sam osuszę całą partię :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do sierpnia jeszcze kawałek czasu... To co zrobiłem jest zdecydowanie za mało nagazowane, eksperymentalnie do paru butelek dodam trochę glukozy i zobaczymy co z tego wyjdzie. A tak czy siak na konkurs zrobię kolejną warkę, tym razem klarowaną żelatyną i mam nadzieję że odpowiednio nagazowaną

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 (marcowe) właśnie została zabutelkowana z dodatkiem ekstraktu jasnego. Po czterech tygodniach fermentacji cichej w temperaturze 7°C wyszło piwo idealnie klarowne, osad drożdżowy na dnie bardzo cienki. W czasie cichej °Blg zeszło z 4,3 do 3,6

 

Warka nr 5 (stout) przelana na cichą 25.04, °Blg zeszło z 12,2 do 3,3

 

Warka nr 6 (bitter) przelana na cichą 27.04, °Blg zeszło z 11 na 2,3

 

Stout i bitter jutro lub w piątek powędrują w chłodniejsze miejsce w styropianowych lodówkach, tak aby temperatura cichej utrzymywała się na poziomie 16-18°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, wypada w końcu uzupełnić relacje z warzenia

 

Od ostatniego razu:

 

Warka nr 5 (stout) - na cichej od 25.04 do 12.05, ostatecznie 3,1°Blg. Do refermentacji użyłem ciemnego ekstraktu słodowego (200 gram) i to był błąd - mimo tego że rozpuszczałem to w litrze wody nie połączyło się w pełni z piwem, w efekcie piwo wyszło bardzo słabo nagazowane :(. Ale poza tym wyszło nieźle

 

Warka nr 6 (bitter) - na cichej od 27.04 do 11.05, ostatecznie 2,3°Blg. Do tego 200 gram jasnego ekstraktu, nagazowanie lepsze niż w stoucie, ale też nierówne. W efekcie podjąłem decyzję o rezygnacji z ekstraktów, zamiast tego na razie glukoza a potem będzie rezerwa

 

Warka nr 7 (schwarzbier)

Z zestawu z Centrum Piwowarstwa

 

Pilzeński 2000g

Monachijski 2000g

Barwiący 300g

Lubelski, granulat 50g

Saflager s23

 

63°C - 45min

73°C - 15min

próba jodowa, dodanie barwiącego

78°C i filtracja oplotem

Chmiel od początku gotowania (60min)

Chłodzenie przez noc, rano zadane drożdżami przy 11,7°Blg

22.05 - start burzliwej w temp ok 12-14°C. 10.06 start cichej przy 4,1°Blg. 21.07 butelkowanie (Blg bez zmian) z dodatkiem 130 gram glukozy. Wyszło 39 butelek 0,5l. Nie degustuję, cierpliwie czekam :]

 

Warka nr 8 (alt)

Z Browamatora

 

Monachijski typ I 4300g

Lubelski, granulat 100g

Salfbrew S-33

 

50°C - 30min

64°C - 30min

70°C - 30min

78°C i filtracja oplotem

I tu był jakiś problem - nawet na koniec filtracji nie miałem klarownej cieczy. Nie chciałem już przedłużać i wystudzać więc zawróciłem tylko pierwsze 7-8 litrów a potem zbierałem lekko mętną brzeczkę.

65g chmielu w 15 minucie gotowania, 35g na ostatnie 5 minut, łącznie 75min

Chłodzenie przez noc i rano zadane drożdżami przy 12,6°Blg

Fermentacja w 18°C od 25.05 do 10.06 (zeszło do 5,1°Blg), cicha do 21.07 w temp ok 14°C i przy rozlewie było 4,8°Blg. Dodałem 160g glukozy. 37 butelek 0,5l. Z ciekawości jedną już otworzyłem - piwo nie uciekło, jeszcze się nie wyklarowało. Spodziewałem się większej goryczki...

 

Warka nr 9 (witbier)

Z Centrum Piwowarstwa

 

Zapodziałem instrukcję :]. Co mnie zaskoczyło to brak problemów z filtracją - poszła bardzo sprawnie

Na starcie 11,7°Blg, burzliwa od 26.05 do 10.06 (po burzliwej 3,6°Blg), cicha do 28.06 (3,3°Blg). Do tego 130g glukozy i wyszło 35 butelek 0,5l. Większość już wypita :)

 

Na razie przerwa w warzeniu, pewnie we wrześniu ruszam znowu do boju, wyposażony w garnek elektryczny i chłodnicę :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i ruszyłem po przerwie letniej. Dzisiaj zabrałem się za warzenie angielskiego portera z zestawu BA

Skład:

słód pilzneński 3,6kg

słód karmelowy ciemny 0,2kg

słód barwiący 0,2kg

chmiel goryczkowy granulat 25g

chmiel aromatyczny granulat 25g

drożdże Safale S-04

 

Zacierałem w temp 66-68°C przez około godzinę, następnie do 77°C i dodałem słód barwiący. Po ok. 15 minutach w tej temperaturze zabrałem się na filtrowanie oplotem. I tutaj zaskoczenie - pod koniec filtracji filtrator się zatkał, jeszcze mi się to nie zdarzyło, nawet z witbierem. Nic to, do gotowania poszło 25 litrów brzeczki 11°Blg. Gotowanie w trakcie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taaa, 25 litrów 11°Blg - marzenia. Najwidoczniej trzeba było pobrać próbkę i ochłodzić ją do ok. 20°C. Gotowanie 70 minut, 25g goryczkowego na początku i 25g aromatycznego 15 minut przed końcem. Pozostało mi 20l a ostatecznie gęstość wyniosła zaledwie 11,4°Blg. Kiepsko, zestaw był na 12°Blg :D. Przy 25°C zadałem drożdże

 

A dziś do warzenia poszedł kolejny zestaw z BA - Dunkelweizen tym razem.

słód pilzneński 1300g

słód pszeniczny 1900g

słód monachijski 600g

słód Carawheat 200g

słód pszeniczny czekoladowy 50g

chmiel Lubelski granulat 40g

drożdże Safale WB-06

 

Zacieranie:

46°C 10m

53°C 15m

63°C 30m

73°C 30m

 

Eksperymentalnie zacierałem w elektrycznym garnku i spisał się całkiem poprawnie, poza tym że wskazania temperatury przy panelu sterowniczym nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością :]. Dałem ciała, bo zapomniałem dodać słodu czekoladowego - wrzuciłem go dopiero do filtracji. Filtracja tym razem w wiadrze BA poszła szybko i sprawnie, uzyskałem 25 litrów brzeczki. Gotowanie:

80 minut

20g chmielu po 10m

10g chmielu po 50m

10g chmielu po 75m

I po raz pierwszy miałem przełom :)

 

Ostatecznie wyszły mi 22l, ale tylko 10,5°Blg. Pierwsza reakcja - rozpacz. Ale wrzuciłem dane w Beersmitha i wyszło że gdybym to odparował do 20l to miałbym zakładane 12°Blg.

 

A jutro kolejny zestaw - IPA z BA

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i zabrałem się za IPA. Trochę mi zeszło na filtrację, z powodu dużej ilości paprochów pływających w filtracie zawróciłem jakieś 10l, potem już poszło w miarę sprawnie. Aby ciut przyspieszyć cały proces 10l filtratu wlałem do gara i zacząłem grzać, potem dodałem 15l wysłodzin. Owe 25l skierowane do gara ma 11,86°Blg. Czyli jak to porządnie odparuję to powinienem osiągnąć zakładane Blg. No to do roboty :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 12 - IPA

No i odparowanie dało mi 12,10°Blg. Dziwne, bo 65 minut gar stał na pełnym ogniu....

 

Drugi pomiar daje mi wynik 12,57°Blg. Schłodzę całość i zmierzę jeszcze raz tuż przed zadaniem drożdży. Objętość na razie nieznana, bo ok 3 litry odlałem, aby błotko chmielowe opadło.

A może to zamrozić jako rezerwę do refermentacji??

 

 

Warka nr 11 - Dunkelweizen

 

Zadałem drożdże, temperatura brzeczki - 21°C, gęstość 10,92°Blg, objętość 22l. Drożdże Salfbrew WB-06.

 

Warka nr 10 - Porter angielski

 

Drożdże wystartowały ok. 20 godzin po ich wrzuceniu. Piana niewielka, ale obecna

 

 

 

Wnioski z weekendu warzenia: jeśli chcę mieć założone Blg to do gotowania kierować 22-23 litry brzeczki, nie więcej! I koniecznie schłodzić każdą próbkę do temp <30°C zanim będę mierzył Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Edited by Mason

Share this post


Link to post
Share on other sites

Programem :]. Skopiowałem wynik z wyliczeń, można to zupełnie pominąć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomiary gęstości:

Warka 10 - z 11,4 na 3,6. Piana znikła, jutro idzie na cichą do piwnicy

Warka 11 - z 10,9 na 2,5. J.w.

Warka 12 - z 12,6 na 4,8. Piana jeszcze obecna, zobaczymy jak będzie jutro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.