Skocz do zawartości
huhur

Indukcja pod warzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie,

 

zastanawiam się nad nową kuchnią i problem polega na płycie którą chciałbym mieć pod warzenie. Otóż mam obawy co do komfortu warzenia na płycie indukcyjnej. Jak to się ma do obszaru grzewczego np.? Mam póki co mały gar 16l ale docelowo zamierzam kupić 30-35l stąd też pytanie, co z udźwigiem? Czy płyty wytrzymają taki ciężar? Zwykle warki robię 20-23 litry. Rozumiem- gar pod indukcję, ale średnica takiego gara przewyższa jakiekolwiek obszary grzewcze. Jak się to ma do warzenia? 

 

Opcja z taboretem albo z mniejszą indukcją. taką a la turystyczna, póki co odpada. 

 

help...

 

Edytowane przez huhur

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam taką staruszkę https://www.emag.pl/plyta-grzewcza-mastercook-id-64-s-pl-356371-id64s/pd/D1C9NMBBM/

Warzę w garnku 36l Ambition, zdarzyło mi się zalewać go 32l brzeczki. Nie mam problemu z grzaniem, jak wysładzam to na jednej stronie podgrzewam już część wysłodzonej brzeczki, a na drugiej gotuję wodę do wysładzania.

Najważniejsze aby miała szkło Schott Ceran i była dobrze osadzona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej... ja używam na indukcji gara o średnicy 40 cm.. kładę go w ten sposób, żeby leżał na dwóch polach grzewczych (1,8kW+3,7kW)... rekordowo miałem w nim ok 28l brzeczki i nic się nie stało (ale wiadomo pewnie płyta płycie nie równa)... ważne żeby nie przesuwać garnkiem, gdy masz w nim brzeczke... dodatkowo przy gotowaniu wspomagam się od czasu do czasu grzałką zanurzeniową, żeby szybciej osiągnąć temp. wrzenia..

 

Mam taką https://www.agdhome.pl/plyta-indukcyjna-bosch-pie-611f17e,id13726.html

Z tym, że u mnie pola mają trochę inną moc niż w tej płycie z linku... 

 

Edytowane przez rkkr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, huhur napisał:

Jak w temacie,

 

zastanawiam się nad nową kuchnią i problem polega na płycie którą chciałbym mieć pod warzenie. Otóż mam obawy co do komfortu warzenia na płycie indukcyjnej. Jak to się ma do obszaru grzewczego np.? Mam póki co mały gar 16l ale docelowo zamierzam kupić 30-35l stąd też pytanie, co z udźwigiem? Czy płyty wytrzymają taki ciężar? Zwykle warki robię 20-23 litry. Rozumiem- gar pod indukcję, ale średnica takiego gara przewyższa jakiekolwiek obszary grzewcze. Jak się to ma do warzenia? 

 

Opcja z taboretem albo z mniejszą indukcją. taką a la turystyczna, póki co odpada. 

 

help...

 

 

Jeżeli możesz pozwolić sobie na luksus dedykowanej wolnostojacej kuchenki gastronomicznej Hendi/Stalgast o mocy 3,5kW to będzie to najlepszy wybór. Nowa kosztuje w granicach 500zl. Czasem na OLX są wystawiane używane i są tańsze.

 

Jeżeli chcesz warzyć na indukcji zamontowanej w blacie kuchennym to też się da. Warzyłem tak przez kilka warek. Jak kupowałem kuchenkę indukcyjną jakiś czas temu to dzwoniłem do producentów. Pytałem o udźwig. Najczęstszą odpowiedzią było 25kg, wiadomo producent musi się zabezpieczyć. Przekonali mnie w Gorenie, w papierach 25 kg, ale jak to miły pan powiedział: na pokazach to my skakaliśmy po szkle, aby pokazać wytrzymałość. Tym zdobyli moje zaufanie ;). Z drugiej strony szkło chyba w wiekszosci kuchenkach jest robione praktycznie przez jednego producenta (Schott Ceran) i spełnia podobne normy. To szkło ma dużą wytrzymałość o ile ciężar rozkłada się równomiernie.

 

Teraz co do grzania/gotowania. Najlepiej mieć albo jedno porzadne pole grzewcze. Są takie modele które wybrane pole mają około 3kW. Albo pole łączone. W przypadku pola łączonego lepiej mieć garnek szerszy ale niższy, by lepiej nakrywał cewki w indukcji. Inaczej może podgrzewać tylko brzegi garnka i nici z pełnej mocy pola łączonego.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez problemu można warzyć piwo na indukcji. Kwestia sprowadza się do kupna odpowiedniej płyty.

Polecam kuchenki z funkcją łączenia pól grzewczych, ewentualnie z polem grzewczym o większej mocy i powierzchni. Moja płyta na połączonych polach wyciąga 3,7kW i nie ma żadnego dyskomfortu w porównaniu z wcześniej użytkowaną kuchenką gazową (a gar tylko emaliowany :)). Stawiasz gar tak, aby jak największa powierzchnia znajdowała się na polach grzewczych, jeśli wystaje poza płytę, to nic nie szkodzi.

Jeśli chodzi o udźwig, to większe prawdopodobieństwo, że blat Ci się zarwie, niż płyta :) Warka 30L nie stanowi problemu.

Najbardziej prawdopodobnym uszkodzeniem jest zarysowanie, dlatego faktycznie trzeba uważać, żeby nie szorować 30 kilowym garem po płycie.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie mi jak to się przekłada np. na rachunki i efektywność grzania? Sam wcześniej warzyłem na gazie więc zagotowanie brzeczki zajmowało trochę czasu, niekiedy nawet z godzinę. 

Co do płyty to nie wiem czy to szkło Schott Ceran to teraz standard ale będę pytał, bo w temacie jestem zielony. Ten mniejszy gar już mam pod indukcję więc będzie działał na pewno.

A nie ma przypadkiem takiej sytuacji, że gar jest ogrzewany nierównomiernie i jest nierówna temperatura?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Garnki z przeznaczeniem na indukcję świetnie rozprowadzają energię.

Kiedyś ktoś zadał podobne pytanie i bawiłem się w rachunki.

 

Edytowane przez Daniel()
Poprawki po autokorekcie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba przekonaliście, a powiedzcie mi, macie 230V czy 400V i czy macie jakieś doświadczenie w tym jak to się ma do mocy? Nie chciałbym chyba że wyłączało mi palniki lub wywalało jakiś sprzęt w domu ale to chyba większy wydatek. Jutro przychodzi elektryk sprawdzić instalację, ale mam chyba 230V w mieszkaniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gastronomiczne płyty indukcyjne mają 3,5 kW i nadają się do zwykłych instalacji domowych 230 V.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie masz bezpiecznik 25A (możesz zerknąć samemu), co przy jednej fazie daje moc max ok. 5 kW. Dla 3 faz to byłoby ok. 9 kW, ale instalacja 3-fazowa w mieszkaniu jest bardzo wątpliwa.

 

Pełna moc takiej kuchenki to będzie pewnie koło 6 kW (wszystkie pola na max), możesz wygooglować swój model. Do 20 L wystarczy zapewne połowa tego (bo max 2 pola wykorzystasz)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wstępnie myślałem o czymś taki - https://www.mediaexpert.pl/plyty-do-zabudowy/plyta-indukcyjna-bosch-pue611bb2e,id-769247#tab_description . Ale zobaczymy co powie elektryk. Na bezpieczniki nie mam co patrzeć bo tam instalacja (cała skrzynka) jest jeszcze stara. 3 korki wkręcany a pod nimi kable...masakra jakaś.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to może warto wymienić chociaż ten odcinek do licznika, bezpieczniki itd. Taki mały remoncik w korytarzu. Indukcja to jest spora moc i szkoda by było, żeby się marnowała (np. gotujesz zupę i makaron, ale już dołożenie czajnika i światła w domu migają). To tak pół żartem, ale jak masz starą instalację, to przewody będą się grzać.

 

Poproś tego elektryka, żeby sprawdził zabezpieczenia, z czego są przewody, jakie przekroje przewodów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzę na indukcji na 400V (moc przyłączeniowa 7.4 kW), mam 4 pola, przy czym mogę je zmostkować (2 mostki po 2 pola) - garnek 50L (40cm średnicy),  akurat na jednym mostku staje. Jedyny minus, to że kuchenka posiada kontroler i zmniejsza moc jak się zbyt mocno rozgrzeje. Mam zabudowaną i wyciągam górną szufladę żeby cyrkulacje powietrza zapewnić, ale na jednym mostku zacieram, na drugim gotuję :) 

Kilis ma na to rozwiązanie, które u mnie ze względu na lepszą połowę nie wchodziło w grę. 

 

Rekordowa (podwójna) warka to było 46 litrów chyba. Żeby szybciej doprowadzić do wrzenia używam czasem grzałki zanurzeniowej 1kW dodatkowo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Elektryk powiedzial ze ciagniecie mocy bedzie problematyczne bo po pierwsze koszt, po drugie to jest 4 pietro i trzeba to bedzie puscic w pionie ktory przechodzi przez wszystkich sasiadow. Takze to odpada. Powiedzial też ze kabel to 2.5 i ma moc max 5kW. Takze jakas plyta 4,6kW chyba zostanie wybrana (oczywiście 230 a nie 400).

Edytowane przez huhur

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzę na płycie Teka IBR 641  i do tej pory nie było żadnych problemów (47 warek). W garze mam zawsze około 33 litry brzeczki. Gar stoi na największym polu o mocy 3200 W w funkcji Power. 

Edytowane przez verbin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na 230V to chyba max robią płyty 3.5kW. Jak znajdziesz mocniejszą, daj znać bo chętnie taką nabędę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sorki, mówiłem o przenośnej z jednym polem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×