Jump to content
burczas

Pierwsze warzenie, pytanie o recepturę.

Recommended Posts

Zamierzam zebrać składniki do uwarzenia mojej pierwszej warki. 

Otóż, bardzo podszedł Czerny Kozel, lub coś w tym stylu. Czy może zacząć od czegoś innego.

Czy może mi ktoś poradzić jakie składniki będę potrzebował?

Proszę o poradę.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pierwsza warka to polecam z brewkita typu Coopers.  Opanujesz procesy typu fermentacja i butelkowanie. 

Jak chcesz zacierać,  to na początek polecam 4kg słodu pilznenskiego, kilo Monachijskiego typu 2, 40g chmielu marynka , 20 lubelskiego. Drożdże safbrew33.  Zacieranie w 67C przez godzinę. Chmielenie marynka na 60min gotowania, Lubelski na 15min. Wyjdzie Ci piwo jasne pełne. 

Cerny kozel to schwarzbier, nieco wyższa szkoła jazdy.

Receptury masz tutaj :

https://www.piwo.org/forums/topic/7049-schwarzbier-receptura/

Ale to piwo dolnej fermentacji,  wymaga trochę wprawy,  lepiej zacząć od czegoś innego... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszego brew kit'a coopers REAL ALE zrobiłem (czekam aż dojrzeje) , w niedzielę będę robił brewkit coopers Canadian Blonde.

Ale chcę zacząć coś co od A do Z zrobił bym sam. Ale też coś co by mi podeszło w smaku. Powiem szczerze, poczytałem forum przepisy ale to mi smaku nie kojarzy. Dlatego zapytałem coś podobnego w do tego Czarnego Kozla. W nim jest chyba nuta karmelowa??

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, burczas napisał:

Otóż, bardzo podszedł Czerny Kozel, lub coś w tym stylu.

Powiem Ci, że miałem podobnie. Dwa brewkity a potem chciałem czeskie ciemne bliskie Novopackiego tmavego.

Zrobiłem zasyp jak na tmave ale puściłem na US-05. Teraz myślałbym nad szczepem california lager edit: albo jakimkolwiek innym, który dałby w miarę neutralny profil w temperaturach jakie mogę osiągnąć.

Co jaki czas powtarzam wariacje na temat pierwszej zacieranej warki.

Rzuć okiem  na moje posty:  1, 2.

I powodzenia!

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...