Skocz do zawartości
antałek

zapomniałem do jakiego przepisu kupiłem słód

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jak w temacie. Kupiłem kilka słodów jakiś czas temu z myślą zrobienia "jakiegoś konkretnego" piwa. Niestety odłożyłem temat na kilkanaście miesięcy i nie pamiętam jaki to był przepis. Może napiszę co mam: pszeniczny 3 kg, carahell 0,5 kg, monachijski 1 kg, pale ale 5 kg, pilzner 2 kg, wiedeński 0,5 kg i drożdże dolnej fermentacji saflager w34/70. Może ktoś z Was podpowie mi co z tego uwarzyć? Robiłem już kilka warek, więc jakieś podstawy mam. Jednak ostatnio jakoś nie miałem czasu na warzenie i odłożyłem temat. Szkoda mi tych słodów, może by je jakoś wykorzystać?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

12 kg słodów to jakieś 2 warki. Nawet jeśli warzysz po 40 L naraz, to ten zestaw słodów wydaje się przekombinowany. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, antałek napisał:

Cześć,

Jak w temacie. Kupiłem kilka słodów jakiś czas temu z myślą zrobienia "jakiegoś konkretnego" piwa. Niestety odłożyłem temat na kilkanaście miesięcy i nie pamiętam jaki to był przepis. Może napiszę co mam: pszeniczny 3 kg, carahell 0,5 kg, monachijski 1 kg, pale ale 5 kg, pilzner 2 kg, wiedeński 0,5 kg i drożdże dolnej fermentacji saflager w34/70. Może ktoś z Was podpowie mi co z tego uwarzyć? Robiłem już kilka warek, więc jakieś podstawy mam. Jednak ostatnio jakoś nie miałem czasu na warzenie i odłożyłem temat. Szkoda mi tych słodów, może by je jakoś wykorzystać?

Pozdrawiam

Najprosciej mozesz zrobic:

5kg pale + 1 kg monacha ( lub mniej monacha) i masz zasyp pod East Coast IPA

2kg pilsa + 3 kg pszenicy + 0,5 wiedenskiego - i masz baze pod pszenice

carahell jest chyba delikatnym karmelem wiec mozesz sypnac go troche do pierwszego piwa. 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, antałek napisał:

Szkoda mi tych słodów, może by je jakoś wykorzystać?

Biorąc pod uwagę drożdże to obstawiam, że w planach był jakiś mega koźlak. Ale w tych temperaturach to bez lodówki nic z nich nie ogarniesz.

Jakie masz chmiele na stanie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem. To był przepis z forum, nie z wiki. Na pewno w ten zestaw wchodził pale ale, monachijski, carahell i pszeniczny. Do tego były saflagery. Reszta, czyli pils, i wiedeński to jakieś resztki po warkach. To był jakiś chodliwy przepis, cieszący się dużą popularnością na forum. Chmiele mam takie: lubelski, perle i żatecki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
22 minuty temu, antałek napisał:

Na pewno w ten zestaw wchodził pale ale, monachijski, carahell i pszeniczny. Do tego były saflagery.

Według brewers friend z tego zasypu (pale ale 5 kg, pszeniczny 3 kg, monachijski 1 kg, carahell 0,5 kg) wychodzi 25 litrów piwa o BLG rzędu 19 mieszczącego się tym samym w następujących stylach: Doppelbock, Weizenbock, Belgian Specialty Ale, Fruit Beer, Spice, Herb, or Vegetable Beer, Holiday/Winter Special Spiced Beer, Other Smoked Beer, Wood-Aged Beer, Specialty Beer. Patrząc na posiadane drożdże tylko doppel i weizenbock wchodzi w grę.

Zatem jeśli masz warunki temperaturowe na dolniaka to z pilsa i wiednia zrób 10 litrów małego piwa na rozruszanie drożdży a potem na gęstwie tego koźlaka.

Albo dokup drożdże, które pracują w temperaturach jakie masz i zrób podobnie - rozbujaj na cienkuszu i całą gęstwę daj to tego dużego piwa - dodaj przypraw i będzie bożonarodzeniowe jak ta lala.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×