Jump to content
DanielN

Skuteczność działania StarSanu na szczep WLP090 (saccharomyces cerevisiae)

Recommended Posts

34 minuty temu, kowalczyka napisał:

To jak się ma do tego cała akcja Don't fear the foam i historie, że jest starsan stanowi pożywkę dla drożdży?

Moim zdaniem jest to prawda i też nie boję się piany. Zauważ że spieniony środek objętościowo zajmuje dużo, ale pozbywając się powietrza z bąbelków okazuje się że jest go pewnie 0.5 może 1ml w butelce. Maksymalnie kilka ml w całym kegu (jak używasz przy kegowaniu). Zatem jak wlejesz piwo to rozcieńczy się i nie będzie przez to aktywny w sensie zabijania. Piana natomiast ma kontakt ze ściankami, ubija wszystko na nich. Co więcej 'StarSan sneaks' przy nalewaniu są po prostu wypychane. Jak wpadły bakterie z powietrza do butelki to piana przy wychodzeniu środka elegancko je wypchnie/ubije. To co zostanie ze środka w butelce to będą jakieś resztki o znikomym wpływie na pH. W wodzie/piwie kwasy są zdysocjonoewane. Czyli w przypadku kwasu ortofosforowego masz jony H+ i resztę kwasową PO4. Reszta kwasowa dla drożdży będzie dobrą pozywką. Jest to mój sposób rozumienia i nie musi być do końca poprawny.

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra robota.

 

BTW: sprawdzałeś może pH tej wody? Te bańki w marketach mogą zaskoczyć :-)

11 godzin temu, Daniel() napisał:

StarSan rozrabiałem w baniaku 4 litrowym, woda demineralizowana ze sklepu budowlanego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, sugarsweet napisał:

Dobra robota.

 

BTW: sprawdzałeś może pH tej wody? Te bańki w marketach mogą zaskoczyć :-)

Kiedyś jak jeszcze nie żal mi było pasków to sprawdzałem wszystko :). Kazda woda demineralizowana miała pH mniejsze od 7. W teorii czysta woda demineralizowana powinna mieć pH 7 (na skutek zjawiska autodysocjacji cząsteczek wody). Ale to tylko wtedy jak jest to czyste H2O. W baniakach masz rozpuszczone powietrze w którym jest również CO2. I to glownie ten gaz odpowiedzialny jest za obniżenie pH wody demineralizowanej. W wyniku reakcji CO2 z wodą powstanie kwas węglowy, który to w kolejnych reakcjach dysocjuje oddając H+, a to obniża pH takiej wody z marketu. W naszym hobby myślę że jest to jak najbardziej akceptowalne :)

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

;-)

 

tak mi się jeszcze skojarzyło... brakuje dla porównania ile drożdży przeżyłoby w tej wodzie (bez StarSan'u) - kiedyś z rozpędu chciałem rehydratować suchary w wodzie RO... nie przeżył ani jeden... RIP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...