Jump to content
Sign in to follow this  
korko_czong

Brzeczka na starter - kilka pytań.

Recommended Posts

Witam.

Z ostatniego warzenia (pszeniczne) zostało mi po gotowaniu brzeczki 1,5l syfu - głównie chmieliny (granulat gotowany luzem). Wszystko przelałem do wysokiego naczynia i odzyskałem jeszcze 0,5l brzeczki a pozostały syf wylałem. I teraz mam pytanie jak wykorzystać tą odzyskaną brzeczkę.

1. Zagotować (celem dezynfekcji) i dodać do fermentującego już piwa;

2. Zagotować, schować do lodówki i trzymać tą brzeczkę na starter;

3. Zamrozić i trzymać na starter;

4. Ile mogę trzymać taką brzeczkę aby nie stało nic złego nie stało ani żeby się nie zepsuła?

5. Czy brzeczkę pszeniczną mogę użyć na starter również do innych piw, czy raczej tylko do pszenicznych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamrozić na starter, mało jej, ale starter nie musi mieć dużej gęstości.

Obojętnie na jakie piwo, jeżeli przez zadaniem starter zdekantujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w takich wypadkach przegotowuję, butelkuję i chowam do lodówki. A wykorzystuję do refermentacji. Co prawda te 0,5l to trochę za mało, ale można uzupełnić glukozą albo cukrem. Przynajmniej nie trzeba glukozy w wodzie rozpuszczać... :)

 

Edit: generalnie wszystkie sposoby jakie wymieniłeś są do wykorzystania. A ile czasu można przechowywać? Dobrze przygotowana myślę, że kilka miesięcy. U mnie z reguły nie stoją dłużej niż 2-3tyg i nie ma problemu. No dobra... raz mi sfermentowała w butelce... Ale to pewnie coś źle przygotowałem butelkę...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.