Skocz do zawartości
oxy96

Gotowanie następnego dnia po zacieraniu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Nie mam teraz czasu by pojechać jednego dnia cały proces. Myślicie, że piwo da radę jeśli zatrę dziś i wysłodzę, a gotowanie z chmieleniem zostawię na jutro?

Piwko to RIS 21 blg. Na noc do wanny, rano do lodówki 7 stopni. Wieczorem start gotowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Nie radzę tak robić. Jak chcesz zostawić do następnego dnia to lepiej zagotuj brzeczkę chociaż 5 minut. 

Z doswiadczenia wiem, że przy wysokich temperaturach brzeczka niegotowana szybko zostaje zdominowana przez dzikie drozdże. Te z powietrza i te ze słodu, które nie zginą podczas zacierania. 

W moim przypadku start dzikiej fermentacji to ostatnio 10 godzin (wysłodziny po doppelbocku). Najpierw fajnie poszło w kwaśną porzeczke, później niestety aromat starego młóta i rozpuch. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Także odradzam.

Parę razy tak robiłem z dobrymi rezultatami ale raz w jednym pojemniku miałem kiszonkę następnego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem tak kilka razy i zawsze było ok. Ale starałem się zdążyć ją zagotować tak jak koledzy wyżej piszą. 2 razy nie zagotowałem i akurat nic się nie zalęgło, ale to było moje ryzyko :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za porady.

W takim razie będzie zagotowana, chociaż z tego co się orientuję to wychodzi mi, że efektywne działania gotowania to 15 minut. Także cały proces trochę się wydłuży.

Ale jednak dziś odpuszczam, polecę z tym jutro.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak masz ponad 65 stopni po filtracji, to możesz zamknąć i zapomnieć, chociaż jakby było by się trochę więcej to lepiej, ale minimum te 65  potrzebne jest do pasteryzacji. Oczywiście to wszystko z teorii, bo jak będzie coś mało szczelne itp. itd. to zawsze infekcja się może wdać, w zasadzie nawet nie ma znaczenia czy zagotujesz tą brzeczkę czy nie, jeśli miałeś po filtracji te 65-70 stopni, zakażenie może się wdać tak czy inaczej z podobnym prawdopodobieństwem. Ja zrobiłem piwo bez gotowania (tylko na boku herbatka chmielowa), fermentor, filtrator, chłodnica były tylko pod bieżącą wodą przepłukane, chłodnica do fermentora i temperatura swoje zrobiła, piwo wyszło bez infekcji.

Ja nie wiem, SKĄD WY BIERZECIE TE INFEKCJE!? :P

Edytowane przez aldorn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie, a w czym liczycie chmielenie wysłodzin - czyli chmielenie brzeczki? Czego używacie? Dobrze by bylo  darmowe.

Normalnie używam BREWNESS, ale tam nie widzę takiej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na forum jest do pobrania arkusz PPPP. Ściągnij i zapomnisz o internetowych kalkulatorach

 

Edytowane przez koholet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×