Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zauważyłem, że brakuje mi miejsca na warkę nr 18 więc wklejam dopiero tutaj :)

 

Przepis do BS:

Harcerskie Lemon Drop.bsmx

 

 

Harcerskie Lemon Drop [18]

Altbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 5.9* (OG 1.0228)
  • Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117)
  • Alkohol objętościowo: 1.5%
  • Objętość: 51l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%)
  2. 1.5kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 25%)
  3. 1kg Viking Rye Malt - Viking Malt (7 EBC, 16.7%)
  4. 0.5kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 8.3%)
  5. 30g Chinook 13AA (19.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 30g Lemondrop 6AA (3.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 30g Lemondrop 6AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 25min) 75°C 60min
  2. 2 (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 22.09.2018 | Drożdze: US-05 - suchary | Ilość: 2x 26L | Gęstość przed: 6-6,1 brix | Gęstość po: 3,5-4 brix

Zabutelkowano: 04.10.2018 | Ilość : 52 L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: 1,4%-1,7%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod koniec roku jeszcze zebrałem trochę sił u uwarzyłem 2 warki :)

 

Przepis do BS:

 

Scottish Ale.bsmx

Scottish Ale [27]

Scottish Export

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 76.4%)
  2. 0.7kg Viking Caramel 150 - Viking Malt (150 EBC, 15.3%)
  3. 0.25kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 5.5%)
  4. 0.13kg Viking Chocolate Light Malt - Viking Malt (400 EBC, 2.8%)
  5. 40g Goldings, East Kent 5AA (18.9IBU) granulat - Gotowanie 60min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 72°C 75min
  2. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 26.11.2018 | Drożdze: US-05 - 2 pokolenie | Ilość: 1x 25,5L | Gęstość przed: 12 brix | Gęstość po: 5 brix

Zlano na cichą: 30.12.2018 | Zabutelkowano: 04.01.2019 | Ilość : 26L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: 4,9%


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To tyle na ten rok, wyszło na ostro - zobaczymy co przyniesie kolejny :)

Ten rok to sporo nauki i zbieranie doświadczeń, w przyszłym stawiam bardziej na cytrusowe aromaty - mam nadzieje, że w końcu zacznę robić piwka z chmieleniem na zimno. 

Do siego roku!

 

 

Przepis do BS:

 

Irish Red Ale.bsmx

Irish Red Ale [28]

Irish Red Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.4kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 86.8%)
  2. 0.63kg Viking Caramel 400 - Viking Malt (400 EBC, 12.4%)
  3. 0.04kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 0.7%)
  4. 30g Bramling Cross 6AA (14.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Fuggles 4.5AA (6.7IBU) granulat - Gotowanie 20min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 1min) 68°C 95min
  2. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 26.11.2018 | Drożdze: US-05 - 2 pokolenie | Ilość: 1x 25,5L | Gęstość przed: 13 brix | Gęstość po: 6,5 brix

Zlano na cichą: 30.12.2018 | Zabutelkowano: 04.01.2018 | Ilość: 26L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: 4,9%


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rok 2019 rozpoczynamy od przepisów utworzonych jeszcze w 2018, kolejne to jakieś IPA, NEIPA itp. :) 

Jestem pełen werwy i zapału do warzenia. Mam nadzieje, że rekord ilości warek nie padnie :P

 

A na start Pszeniczne Brunatne - zakupione na TB jako Ciemne Pszeniczne ale że nie było pszenicy na stanie a żonka prosiła to poszło... wyszło słodowo i delikatnie.

 

Przepis do BS:

Pszeniczne Brunatne.bsmx

Pszeniczne Brunatne [29]

Weissbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.75kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 55%)
  2. 1kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 20%)
  3. 1kg Viking Vienna Malt - Viking Malt (8.5 EBC, 20%)
  4. 0.25kg Viking Caramel 600 - Viking Malt (600 EBC, 5%)
  5. 40g Lublin (Lubelski) 4AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 20min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 15min) 44°C 15min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 63°C 15min
  3. 3 (Podgrzewanie 10min) 72°C 45min
  4. 4 (Podgrzewanie 0min) 72°C 15min
  5. Mash Out (Podgrzewanie 2min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna pszenica - trochę pokombinowana :P

 

Przepis do BS:

 

Pszeniczno Amerykańskie Ale.bsmx

Pszeniczno Amerykańskie Ale [30]

Weissbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 9.4* (OG 1.0365)
  • Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087)
  • Alkohol objętościowo: 3.6%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 57.7%)
  2. 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 38.5%)
  3. 0.2kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 3.8%)
  4. 20g Centennial 9.5AA (9.2IBU) granulat - Gotowanie 15min
  5. 20g Cascade 5.2AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 50min
  2. 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 25min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 07.04.2019 | Drożdze: Drożdze: US-05 | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: brix | Gęstość po: brix

Zlano na cichą: .05.2019 | Zabutelkowano: .06.2019 | Ilość : 26 L | Nagazowanie: | Alkohol: %

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na Bittery  testowe :)

 

Przepis do BS:

Special Bitter.bsmx

 

 

Special Bitter [31]

Best Bitter

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 0* (OG 1)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: -1.3%
  • Objętość: 0l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 91.7%)
  2. 0.25kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 4.2%)
  3. 0.25kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 4.2%)
  4. 20g Chinook 10AA (18.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Cascade 5.5AA (7.9IBU) granulat - Gotowanie 30min
  6. 10g Chinook 10AA (3.4IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 10g Willamette 5.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 10min
  8. 20g Willamette 5.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 30min
  2. 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 60min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 20.03.2019 | Drożdze: S04 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 24L | Gęstość przed: 15,1 brix | Gęstość po: 8 brix

Zlano na cichą: 07.04.2019 | Zabutelkowano: 17.04.2019 | Ilość: 25L | Nagazowanie: 2,2 | Alkohol: 5,6%


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny Bitter - Ordinary Bitter :)

 

Przepis do BS:

Ordinary Bitter.bsmx

Ordinary Bitter [32]

Best Bitter

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 0* (OG 1)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: -1.3%
  • Objętość: 0l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 91.7%)
  2. 0.25kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 4.2%)
  3. 0.25kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 4.2%)
  4. 10g Comet 9.5AA (12.4IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 10g Centennial 10AA (9.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 30g Motueka 7AA (7.1IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 20g Motueka 7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  8. 10g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 0min) 45°C 15min
  2. 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 45min
  3. 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 30min
  4. Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 20.03.2019 | Drożdze: S04 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 24L | Gęstość przed: 13 brix | Gęstość po: 6 brix

Zlano na cichą: 07.04.2019 | Zabutelkowano: 17.04.2019 | Ilość: 25L | Nagazowanie: 2,2 | Alkohol: 5,1%


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
W dniu 17.04.2019 o 23:42, Jagr napisał:

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 30g Lemondrop 6AA (3,3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  2. 30g Lemondrop 6AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni

 

 

 

 

coś więcej na temat tego lemon dropa możesz napisać? jaki efekt? w ogóle jakiego rocznika użyłeś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, majlosz napisał:

coś więcej na temat tego lemon dropa możesz napisać? jaki efekt? w ogóle jakiego rocznika użyłeś?

 

Siemka, rozumiem że chodzi o Harcerskie Lemon Drop?

Chmiel miałem z 2017 roku z TB, piwko wyszło fajne, mega orzeźwiające, chmielowe, miało przyjemny zapach ale bardziej chmielowy niż cytrusowy, którego szukałem.

Gdybym powtarzał tą warkę to dałbym więcej chmielu na zimną bo gorzkość była dla mnie w bardzo górnej granicy, ewentualnie dodałbym Citry - ona w kilku piwach dawała mi fajny cytrusowy aromat.

Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.