Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.03.2018 r. został otwarty browar Zielony Kłos

Browar należy do Eweliny i Rafała Sobczaków. Głównym piwowarem w browarze jest Rafał (Jagr). Dominujący zakres pracy browaru to piwa pszeniczne, lekkie z niską goryczką, dobrze relaksujące , chłodzące w upalne dni. Oczywiście browar stawia też kroki w innych piwach typu: IPA, APA, Stout, Porter, Grodziskie i inne, wszelakiej maści.

 

Pozdrowienia dla braci Piwowarskiej!

 

Poniżej przedstawiam swoje dotychczas uwarzone piwa:

2018:

1. Prawdziwe Pszeniczne

2. Kolendrowe

3. Belgian Pale Ale

4. Żytnie

5. Belgian Red Beer

6. Harcerskie Amerykańskie

7. Żytnie IPA

8. Pszeniczne Amerykańskie

9. Tasmanian Red Ale

10. Harcerskie Chmielowe

11. Witbier

12. Pale Ale

13. Czech Ale

14. Pszeniczne Karmelowe

15. Pszeniczne Ale

16. Pszeniczne Ewelinkowe

17. Grodziskie

18. Harcerskie Lemon Drop

19. Pszeniczny Lager

20. Milk Stout

21. Christmas Ale

22. Pszeniczne Lekkie Miętowe

23 i 24. Porter Bałtycki + Stout z wysłodzin

25. Pszeniczny Lager Karmelowy

26. Pszeniczno Karmelowe Ale

27. Scottish Ale

28. Irish Red Ale

 

2019

29. Pszeniczne Brunatne

30. Pszeniczno Amerykańskie Ale

31. Special Bitter

32. Ordinary Bitter

 

 

 

Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy ogień poszedł zestaw z Twój Browar

 

Przepis do  BS:

 

Prawdziwe Pszeniczne.bsmx

Pszeniczne Prawdziwe [1]

Weissbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.4* (OG 1.0446)
  • Końcowe blg: 2.2* (FG 1.0084)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.1kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 59%)
  2. 1.9kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 36.2%)
  3. 0.25kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 4.8%)
  4. 30g Lublin (Lubelski) 4AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 60min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 46°C 15min
  2. 2 (Podgrzewanie 15min) 63°C 25min
  3. 3 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  4. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

23.03.2018 rok

 

Drożdze:

WB-06 - suchary

 

Ilość w fermentorze:

24L

 

Gęstość przed fermentacją:

11,5 brix

 

Zabutelkowano:

05.04.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

23L

 

Gęstość po fermentacji:

5 brix

 

Nagazowanie:

2,8

 

Alkohol:

4,6%


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka dość szybko, sugerowana przepisem z Wiki Witbier (coolendrowe)

 

Przepis do BS:

Kolendrowe.bsmx

 

Kolendrowe [2]

Witbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12* (OG 1.0474)
  • Końcowe blg: 3.8* (FG 1.0144)
  • Alkohol objętościowo: 4.3%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 52.6%)
  2. 0.5kg BEST Spelt Malt (BESTMALZ) - BESTMALZ (5 EBC, 10.5%)
  3. 0.5kg Pale Ale - (5.9 EBC, 10.5%)
  4. 0.5kg Pszeniczny - (3.2 EBC, 10.5%)
  5. 0.25kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 5.3%)
  6. 0.25kg Oats, Flaked - (2 EBC, 5.3%)
  7. 0.25kg Rice, Flaked - (2 EBC, 5.3%)
  8. 10g Comet 12.2AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 30min
  9. 10g Comet 12.2AA (4.5IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. 30g Comet 12.2AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 15min) 45°C 10min
  2. 2 (Podgrzewanie 20min) 68°C 45min
  3. 3 (Podgrzewanie 5min) 72°C 5min
  4. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

26.03.2018 rok

 

Drożdze:

M21 belgian wit - suchary

 

Ilość w fermentorze:

24L

 

Gęstość przed fermentacją:

12,2 brix

 

Zabutelkowano:

10.04.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

23,5L

 

Gęstość po fermentacji:

7 brix

 

Nagazowanie:

2,5

 

Alkohol:

4,2%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny zestaw z TB

 

Przepis do BS:

Belgian Pale Ale.bsmx

 

Belgian Pale Ale [3]

Belgian Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.9* (OG 1.0552)
  • Końcowe blg: 2.5* (FG 1.0096)
  • Alkohol objętościowo: 6%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.25kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 81%)
  2. 0.5kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 9.5%)
  3. 0.5kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 9.5%)
  4. 60g Saaz 3.8AA (20.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 40g Styrian Goldings 5.4AA (7IBU) granulat - Gotowanie 10min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 1min) 63°C 35min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 73°C 40min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 5min

 

Notatki:

Warzenie:

31.03.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - suchary

 

Ilość w fermentorze:

24,5L

 

Gęstość przed fermentacją:

14,1 brix

 

Zabutelkowano:

16.04.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

24L

 

Gęstość po fermentacji:

6,1 brix

 

Nagazowanie:

2,5

 

Alkohol:

5,8%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warki od 4 do 14 powstają na gęstwach po sucharach. Robiłem kolejno po 3 warki na każdej gęstwie oraz testuję wytrzymałość przemytej gęsty w lodówce.

 

Przepis do  BS:

 

Żytnie.bsmx

 

Żytnie [4]

Blonde Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.6* (OG 1.0458)
  • Końcowe blg: 2.1* (FG 1.0081)
  • Alkohol objętościowo: 4.9%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Viking Rye Malt - Viking Malt (7 EBC, 50%)
  2. 1.25kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 25%)
  3. 1kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 20%)
  4. 0.25kg Caramel Rye (Weyermann) - Weyermann (69 EBC, 5%)
  5. 30g Lublin (Lubelski) 4AA (9.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 20g Lublin (Lubelski) 4AA (2.1IBU) granulat - Gotowanie 10min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 15min) 52°C 15min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 63°C 30min
  3. 3 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  4. Mash out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

05.04.2018 rok

 

Drożdze:

WB-06 - 1 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

23,5L

 

Gęstość przed fermentacją:

11,8 brix

 

Zabutelkowano:

16.04.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

22,8L

 

Gęstość po fermentacji:

5 brix

 

Nagazowanie:

2,5

 

Alkohol:

4,8%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z zestawu z TB

 

Przepis do  BS:

Belgian Red Beer.bsmx

Belgian Red Beer [5]

Belgian Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.9* (OG 1.0552)
  • Końcowe blg: 3.3* (FG 1.0125)
  • Alkohol objętościowo: 5.6%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.75kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 62.5%)
  2. 1.25kg Melanoiden Malt - (39.4 EBC, 20.8%)
  3. 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 16.7%)
  4. 10g Saaz 3.8AA (2.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 10g Brewer's Gold 6.5AA (3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 10g Challenger 7.5AA (3.5IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 10g Goldings, B.C. 5AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 10g Saaz 3.8AA (1.2IBU) granulat - Gotowanie 15min
  9. 10g Brewer's Gold 6.5AA (1.5IBU) granulat - Gotowanie 15min
  10. 10g Challenger 7.5AA (1.7IBU) granulat - Gotowanie 15min
  11. 10g Goldings, B.C. 5AA (1.2IBU) granulat - Gotowanie 15min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 55min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 15min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 5min

 

Notatki:

Warzenie:

13.04.2018 rok

 

Drożdze:

M21 belgian wit - 1 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

25,5L

 

Gęstość przed fermentacją:

14,1 brix

 

Zabutelkowano:

06.05.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

25L

 

Gęstość po fermentacji:

7 brix

 

Nagazowanie:

2,4

 

Alkohol:

4,2%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka na lekkie, orzeźwiające i rześkie piwko z małą ilością alkoholu, przepis znalazłem w necie: piwo letnie

 

Przepis do  BS:

Harcerskie Amerykańskie.bsmx

 

Harcerskie Amerykańskie [6]

German Leichtbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 7* (OG 1.0271)
  • Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117)
  • Alkohol objętościowo: 2%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 40%)
  2. 0.85kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 34%)
  3. 0.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 20%)
  4. 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 6%)
  5. 10g Comet 12.2AA (14.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 10g Comet 12.2AA (5.3IBU) granulat - Gotowanie 10min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 25min) 75°C 50min
  2. 2 (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

13.04.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 1 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

26L

 

Gęstość przed fermentacją:

7,1 brix

 

Zabutelkowano:

19.04.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

25,5L

 

Gęstość po fermentacji:

4,4 brix

 

Nagazowanie:

2,6

 

Alkohol:

1,9%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 7 wg. receptury z zestawu z któregoś ze sklepów na Żytnie IPA, którą przerobiłem osobiście i przez przypadek zrobiłem na gęstwie WB-06 zamiast na US-05. Opisałem słoik z gęstwą "żytnie" co miało oznaczać, że to gęsta po żytnim a ono było na WB-06 robione :P 

Piwko ma moc! chociaż chmielu prawie nie czuć :)

 

Przepis do  BS:

Żytnie IPA.bsmx

Żytnie IPA [7]

Rye IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.3* (OG 1.0653)
  • Końcowe blg: 3.4* (FG 1.0131)
  • Alkohol objętościowo: 6.8%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 32.1%)
  2. 2.5kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 32.1%)
  3. 1.5kg Viking Rye Malt - Viking Malt (7 EBC, 19.2%)
  4. 1kg Viking Vienna Malt - Viking Malt (8.5 EBC, 12.8%)
  5. 0.3kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 3.8%)
  6. 10g Comet 12.2AA (9.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 10g Crystal 3.5AA (2.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 10g Lublin (Lubelski) 4AA (3.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  9. 10g Saaz 3.8AA (3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  10. 10g Comet 12.2AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min
  11. 10g Crystal 3.5AA (0.6IBU) granulat - Gotowanie 5min
  12. 10g Lublin (Lubelski) 4AA (0.6IBU) granulat - Gotowanie 5min
  13. 10g Saaz 3.8AA (0.6IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 70min
  2. Mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

18.04.2018 rok

 

Drożdze:

WB-06 - 2 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

25L

 

Gęstość przed fermentacją:

16,5 brix

 

Zabutelkowano:

13.05.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

24L

 

Gęstość po fermentacji:

8 brix

 

Nagazowanie:

2,5

 

Alkohol:

6,6%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8 wg. przepisu własnego, miało być pszeniczne na US-05, dodałem chmiel który posiadałem i do tego ok 5g mięty suszonej domowej na 5 min gotowania. Wyszło pyszne orzeźwiające piwko!

 

Przepis do  BS:

Pszeniczne Amerykańskie.bsmx

Pszeniczne Amerykańskie [8]

American Wheat Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.4* (OG 1.0446)
  • Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%)
  2. 2.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%)
  3. 10g Comet 12.2AA (12.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 10g Crystal 3.5AA (3.5IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 10g Crystal 3.5AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min
  6. 10g Saaz 3.8AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 65°C 40min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 30min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

18.04.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 1 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

25L

 

Gęstość przed fermentacją:

11,5 brix

 

Zabutelkowano:

13.05.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

24,5L

 

Gęstość po fermentacji:

5,1 brix

 

Nagazowanie:

2,5

 

Alkohol:

4,5%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 9 z zestawu z TB

 

Przepis do  BS:

Tasmanian Red Ale.bsmx

 

 

Tasmanian Red Ale [9]

Red IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.8* (OG 1.059)
  • Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117)
  • Alkohol objętościowo: 6.2%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.8kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 79.3%)
  2. 0.5kg Barwiący 60-80 - (80 EBC, 8.3%)
  3. 0.5kg Viking Red Ale Malt - Viking Malt (80 EBC, 8.3%)
  4. 0.25kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 4.1%)
  5. 10g Topaz 17AA (11.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 20g Topaz 17AA (10.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 30g Topaz 17AA (7.9IBU) granulat - Gotowanie 5min
  8. 20g Topaz 17AA (2.7IBU) granulat - Gotowanie 2min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 68°C 95min
  2. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

19.04.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 1 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

24L

 

Gęstość przed fermentacją:

15 brix

 

Zabutelkowano:

13.05.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

24,5L

 

Gęstość po fermentacji:

7 brix

 

Nagazowanie:

2,5

 

Alkohol:

6%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne letnie piwko, tym razem zmiana w składzie i chmielu, i to na lepsze!

 

Przepis do  BS:

Harcerskie Chmielowe.bsmx

Harcerskie Chmielowe [10]

German Leichtbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 6.9* (OG 1.0267)
  • Końcowe blg: 3.2* (FG 1.0122)
  • Alkohol objętościowo: 1.9%
  • Objętość: 52l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 46.2%)
  2. 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 30.8%)
  3. 1.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 23.1%)
  4. 30g Marynka 10.5AA (12.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Lublin (Lubelski) 4AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 20g Crystal 3.5AA (2.1IBU) granulat - Gotowanie 20min
  7. 20g Lublin (Lubelski) 4AA (2.4IBU) granulat - Gotowanie 20min
  8. 20g Crystal 3.5AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min
  9. 20g Lublin (Lubelski) 4AA (0.8IBU) granulat - Gotowanie 5min
  10. 20g Crystal 3.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  11. 20g Lublin (Lubelski) 4AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 25min) 75°C 60min
  2. 2 (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

28.04.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 2 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

2x26L

 

Gęstość przed fermentacją:

7,1 brix

 

Zabutelkowano:

06.05.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

2*25,5L

 

Gęstość po fermentacji:

4,5 brix

 

Nagazowanie:

2,5

 

Alkohol:

1,8%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dawno tutaj nie zaglądałem na dłużej, dzisiaj mam chwilkę to uzupełnię wpis o kolejne zrobione i wypite ;) warki.

 

Piwko nr 11, tym razem dodałem skórkę z cytryny i pomarańczy - dla mnie piwko bomba, czuć posmak cytrusów. Na pewno je jeszcze powtórzę.

 

Przepis do  BS:

Witbier.bsmx

Witbier [11]

Witbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12* (OG 1.0474)
  • Końcowe blg: 3.8* (FG 1.0144)
  • Alkohol objętościowo: 4.3%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 53.6%)
  2. 0.75kg Oats, Flaked - (2 EBC, 13.4%)
  3. 0.5kg BestMälz Spelt (orkiszowy) - BestMälz (5 EBC, 8.9%)
  4. 0.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 8.9%)
  5. 0.25kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 4.5%)
  6. 0.25kg Rice, Flaked - (2 EBC, 4.5%)
  7. 0.2kg Viking Caramel Sweet Malt - Viking Malt (75 EBC, 3.6%)
  8. 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 2.7%)
  9. 30g Lublin (Lubelski) 4AA (8.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  10. 50g Lemon Peel - Gotowanie 10 minut
  11. 50g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 10 minut
  12. 10g Coriander Seed - Gotowanie 10 minut
  13. 50g Lemon Peel - Gotowanie 5 minut
  14. 50g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 5 minut
  15. 10g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 15min) 45°C 10min
  2. 2 (Podgrzewanie 20min) 68°C 45min
  3. 3 (Podgrzewanie 5min) 72°C 10min
  4. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

25.05.2018 rok

 

Drożdze:

M21 belgian wit - 2 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

25L

 

Gęstość przed fermentacją:

13 brix

 

Zabutelkowano:

16.06.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

25,5L

 

Gęstość po fermentacji:

5,2 brix

 

Nagazowanie:

2,2

 

Alkohol:

5,5%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 to moja wersja słodowego Pale Ale. Pełne i wyraziste. Trochę za mało IBU ale piło się z przyjemnością! :)

 

Przepis do  BS:

Pale Ale.bsmx

Pale Ale [12]

Belgian Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.8* (OG 1.0548)
  • Końcowe blg: 2.5* (FG 1.0094)
  • Alkohol objętościowo: 5.9%
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 83.3%)
  2. 0.5kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 8.3%)
  3. 0.5kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 8.3%)
  4. 30g Marynka 10.5AA (22.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Lublin (Lubelski) 4AA (3.2IBU) granulat - Gotowanie 10min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  3. Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C

 

Notatki:

Warzenie:

17.06.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 3 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

27L

 

Gęstość przed fermentacją:

14 brix

 

Zabutelkowano:

16.07.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

27L

 

Gęstość po fermentacji:

6 brix

 

Nagazowanie:

2,35

Alkohol:

6%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na kolejny rzut poszedł czeski chmiel Saaz. Piwko ok ale Pale Ale bardziej mi smakowało. Kolejne partie będą stanowić pszeniczniaki :) już się nie mogę doczekać!

 

Przepis do  BS:

 

Czech Ale.bsmx

Czech Ale [13]

Blonde Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 70.8%)
  2. 1kg Viking Vienna Malt - Viking Malt (8.5 EBC, 17.7%)
  3. 0.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 8.8%)
  4. 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 2.7%)
  5. 20g Perle 8AA (15.2IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 40g Saaz 3.8AA (4.5IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 40g Saaz 3.8AA (2.5IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  3. Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C

 

Notatki:

Warzenie:

25.05.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 3 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

25L

 

Gęstość przed fermentacją:

14,5 brix

 

Zabutelkowano:

16.06.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

25,5L

 

Gęstość po fermentacji:

6 brix

 

Nagazowanie:

2,3

 

Alkohol:

6,1%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaczynamy od pszenicy: jedna dla żony, jedna dla gości i jedna dla mnie :) a na koniec Grodziskie. Ciężki był to weekend ale zapasy na wakacje i do końca sezonu będą! (łącznie zrobiłem 4 warki w sobotę i niedzielę) 

 

Przepis do  BS:

Pszeniczne Karmelowe.bsmx

 

 

Pszeniczne Karmelowe [14]

Weissbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.4* (OG 1.0446)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.5%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 40%)
  2. 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 40%)
  3. 1kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 20%)
  4. 10g Perle 8AA (7.9IBU) granulat - Gotowanie 60min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  3. Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C

 

Notatki:

Warzenie:

25.05.2018 rok

 

Drożdze:

WB-06 - 3 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

25L

 

Gęstość przed fermentacją:

11 brix

 

Zabutelkowano:

16.06.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

25,5L

 

Gęstość po fermentacji:

5 brix

 

Nagazowanie:

2,3

 

Alkohol:

4,2%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis do  BS:

Pszeniczne Ale.bsmx

 

 

 

Pszeniczne Ale [15]

American Wheat Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.4* (OG 1.0446)
  • Końcowe blg: 2* (FG 1.0074)
  • Alkohol objętościowo: 4.9%
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%)
  2. 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 40%)
  3. 0.5kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 10%)
  4. 10g Comet 12.2AA (11.4IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Crystal 3.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 5min
  6. 10g Comet 12.2AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  3. Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C

 

Notatki:

Warzenie:

16.06.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 3 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

26,5

 

Gęstość przed fermentacją:

10,2 brix

 

Zabutelkowano:

16.07.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

25

 

Gęstość po fermentacji:

4,4 brix

 

Nagazowanie:

2.5

 

Alkohol:

4,9%


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis do  BS:

 

Pszeniczne Ewelinkowe.bsmx

Pszeniczne Ewelinkowe [16]

American Wheat Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11* (OG 1.043)
  • Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0088)
  • Alkohol objętościowo: 4.5%
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%)
  2. 2.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%)
  3. 10g Comet 12.2AA (11.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 20g Crystal 3.5AA (1.3IBU) granulat - Gotowanie 5min
  5. 10g Lublin (Lubelski) 4AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min
  6. 5g Dried Mint - Gotowanie 5 minut

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 40min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

16.06.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 3 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

27L

 

Gęstość przed fermentacją:

11,1 brix

 

Zabutelkowano:

16.07.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

26,5

 

Gęstość po fermentacji:

5 brix

 

Nagazowanie:

2.35

 

Alkohol:

4,5%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grodziskie mi bardzo zasmakowało, na pewno na przyszły rok je powtórzę ale dodam jakiś owoców, np. bzu, agrestu lub porzeczki.

 

Przepis do  BS:

Grodziskie.bsmx

 

 

 

Grodziskie [17]

Piwo Grodziskie

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 8* (OG 1.031)
  • Końcowe blg: 2* (FG 1.0074)
  • Alkohol objętościowo: 3.1%
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%)
  2. 1kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 25%)
  3. 1kg Viking Wheat Smoked Malt, Oak Wood - Viking Malt (10 EBC, 25%)
  4. 20g Perle 8AA (15.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Lublin (Lubelski) 4AA (6IBU) granulat - Gotowanie 60min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 72°C 20min
  2. 2 (Podgrzewanie 5min) 75°C 40min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie:

16.06.2018 rok

 

Drożdze:

US-05 - 3 pokolenie

 

Ilość w fermentorze:

27

 

Gęstość przed fermentacją:

8,1 brix

 

Zabutelkowano:

16.07.2018

 

Ilość do zabutelkowania:

27L

 

Gęstość po fermentacji:

3,8 brix

 

Nagazowanie:

2.35

 

Alkohol:

3,1


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zimniej się zrobiło, zapasy po lecie powoli wyczerpały także warzymy kolejne piwka.

Na pierwszy rzut pszeniczny lager żeby była gęstwa na późniejszego Portera.

 

Przepis do  BS:

 

Pszeniczny Lager.bsmx

Pszeniczny Lager [19]

American Wheat Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 9.4* (OG 1.0365)
  • Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087)
  • Alkohol objętościowo: 3.6%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%)
  2. 1.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 37.5%)
  3. 0.5kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 12.5%)
  4. 10g Comet 12.2AA (13.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Crystal 3.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  3. Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C

 

Notatki:

Warzenie: 09.10.2018 | Drożdze: W-34/70 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 9,5 brix | Gęstość po: 5 brix

Zlano na cichą: 20.10.2018 | Zabutelkowano: 27.10.2018 | Ilość : 26 L | Nagazowanie: 2,3 | Alkohol: 3,3%

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka to mój pierwszy Milk Stout. Wyszło mi aż 29 litrów, fermentacja przez pierwszy tydzień prowadzona z otwartym wiekiem tyle piany było.

 

Przepis do  BS:

Milk Stout.bsmx

 

Milk Stout [20]

Sweet Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.8* (OG 1.0505)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.3%
  • Objętość: 29l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 63.5%)
  2. 1kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 15.9%)
  3. 0.5kg Viking Munich Malt Dark - Viking Malt (22 EBC, 7.9%)
  4. 0.5kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 7.9%)
  5. 0.2kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 3.2%)
  6. 0.1kg Viking Black Malt - Viking Malt (1400 EBC, 1.6%)
  7. 30g Marynka 8.4AA (18.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 30g Lublin (Lubelski) 4AA (1.8IBU) granulat - Gotowanie 5min
  9. 0.5kg Lactose - Gotowanie 5 minut

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 66°C 20min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 40min
  3. Mash Out (Infuzja 5min) 78°C 10min Dodano 0l wody 78°C

 

Notatki:

Warzenie: 11.10.2018 | Drożdze: US-05 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 29L | Gęstość przed: 14 brix (bez lakto 13 brix) | Gęstość po:

Zlano na cichą: 27.10.2018 | Zabutelkowano: .11.2018 | Ilość : L | Nagazowanie: | Alkohol: %


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na świąteczne żytnie. Nie mogłem zdobyć laski wanilli w swoich sklepach więc zostałem przy przyprawie do piernika + dodatkowy naturalny aromat z pomarańczy. Ciekawe jaki powstanie końcowy aromat w butelce.

 

Przepis do  BS:

Christmas Ale.bsmx

Christmas Ale [21]

Winter Seasonal Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.3* (OG 1.0528)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.6%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 39.7%)
  2. 2.5kg Viking Rye Malt - Viking Malt (7 EBC, 39.7%)
  3. 1kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 15.9%)
  4. 0.2kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 3.2%)
  5. 0.1kg Viking Black Malt - Viking Malt (1400 EBC, 1.6%)
  6. 20g Comet 9.5AA (13IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 20g Perle 7.1AA (9.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 2ml Orange Extract - Gotowanie 5 minut
  9. 70g Dried Plum - Gotowanie 5 minut
  10. 35g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 5 minut
  11. 20g Gingerbread Spice - Gotowanie 5 minut

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 40min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 12.10.2018 | Drożdze: US-05 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 24L | Gęstość przed: 13,5 brix | Gęstość po: brix

Zabutelkowano: | Ilość : L | Nagazowanie: 2 | Alkohol:


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne piwko dla żonki :) lekkie miętowe

 

Przepis do  BS:

Pszeniczne Miętowe Lekkie.bsmx

Pszeniczne Miętowe Lekkie [22]

American Wheat Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 10* (OG 1.0389)
  • Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0088)
  • Alkohol objętościowo: 3.9%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%)
  2. 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%)
  3. 10g Comet 12.2AA (13.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 20g Crystal 3.5AA (1.6IBU) granulat - Gotowanie 5min
  5. 2ml Lemon Extract - Gotowanie 5 minut
  6. 5g Dried Mint - Gotowanie 5 minut

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 50min
  2. 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 25min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 12.10.2018 | Drożdze: US-05 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 10,1 brix | Gęstość po: 5 brix

Zlano na cichą: 27.10.2018 | Zabutelkowano: 30.11.2018 | Ilość : 25 L | Nagazowanie: 2,2 | Alkohol: 3,7 %


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na Portera!

- warka nr 24 to Stout z wysłodzin :)

 

Przepis do  BS:

Porter Bałtycki.bsmx

 

Porter Bałtycki [23]

Baltic Porter

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 20* (OG 1.0814)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 9.4%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 7kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 59.1%)
  2. 1kg Viking Caramel Wheat - Viking Malt (100 EBC, 8.4%)
  3. 1kg Viking Munich Malt Light - Viking Malt (16 EBC, 8.4%)
  4. 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 8.4%)
  5. 0.55kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 4.6%)
  6. 0.5kg Viking Caramel 300 - Viking Malt (300 EBC, 4.2%)
  7. 0.5kg Viking Munich Malt Dark - Viking Malt (22 EBC, 4.2%)
  8. 0.2kg Viking Roasted Barley - Viking Malt (1100 EBC, 1.7%)
  9. 0.1kg Viking Black Malt - Viking Malt (1400 EBC, 0.8%)
  10. 30g Marynka 8.4AA (12.5IBU) granulat - Gotowanie 60min
  11. 30g Perle 8AA (11.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  12. 20g Magnum 12.5AA (14.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  13. 300g Sugar - Gotowanie 10 minut

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 20min) 63°C 40min
  2. 2 (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 20.10.2018 | Drożdze: W-34/70 - 1 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 19,23 brix | Gęstość po: brix

Zabutelkowano: | Ilość : L | Nagazowanie: 2 | Alkohol: %


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna wareczka to Lager w mojej nowej lodówce :)

 

Przepis do  BS:

Pszeniczny Lager Karmelowy.bsmx

 

Pszeniczny Lager Karmelowy [25]

American Wheat Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 9.4* (OG 1.0365)
  • Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087)
  • Alkohol objętościowo: 3.6%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%)
  2. 1.5kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 37.5%)
  3. 0.5kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 12.5%)
  4. 10g Comet 12.2AA (13.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Crystal 3.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 0min) 66°C 25min
  2. 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 50min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 24.11.2018 | Drożdze: W-34/70 - 2 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 9 brix | Gęstość po: 5 brix

Zlano na cichą: 17.12.2018 | Zabutelkowano: .12.2018 | Ilość : L | Nagazowanie: | Alkohol: %

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I znów pszeniczne - bardzo je lubimy :)

 

Przepis do  BS:

Pszeniczno Karmelowe Ale.bsmx

 

Pszeniczno Karmelowe Ale [26]

American Wheat Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 9.4* (OG 1.0365)
  • Końcowe blg: 2.3* (FG 1.0087)
  • Alkohol objętościowo: 3.6%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Viking Wheat Malt - Viking Malt (6 EBC, 50%)
  2. 1kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 25%)
  3. 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 25%)
  4. 10g Comet 12.2AA (13.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Lemondrop 4.6AA (2IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 0min) 63°C 50min
  2. 2 (Podgrzewanie 0min) 72°C 25min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 0min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie: 24.11.2018 | Drożdze: Drożdze: US-05 - 2 pokolenie | Ilość: 1x 26L | Gęstość przed: 8 brix | Gęstość po: 4 brix

Zlano na cichą: 17.12.2018 | Zabutelkowano: .12.2018 | Ilość : 26 L | Nagazowanie: | Alkohol: %

 


Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.