Jump to content
Berger

Śrutowanie

Recommended Posts

Witam, macie jakąś stronkę piwowarska co można zamówić grubo ześrutowany słód lub jest możliwość wybrania sposobu? Nie mam śrutownika a potrzebuje grubo ześrutowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Berger napisał:

potrzebuje grubo ześrutowany

Napisz może do swojego najczęściej wybieranego sklepu z pytaniem o to jak mają ustawioną szczelinę i ew. poproś o jej zwiększenie. Może pójdą na taki dil.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, macie jakąś stronkę piwowarska co można zamówić grubo ześrutowany słód lub jest możliwość wybrania sposobu? Nie mam śrutownika a potrzebuje grubo ześrutowany.

Kupiłeś Coobrę CB3, zgodnie z zamiarem? :-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak :) we wtorek bedzie

14 minut temu, PiotrST napisał:


Kupiłeś Coobrę CB3, zgodnie z zamiarem? :-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tak

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, Berger said:

tak :) we wtorek bedzie

tak

Polecam przy zacieraniu w koszu przesypać ześrutowany słód do miski, zatrzasnąć miska. u góry zostaje prawie sama łuska, którą sypiemy najpierw. I tak w kółko. Bardziej maczna część idzie na górę, na dole kosza zostaje warstwa łuski, której staramy się nie ruszać przy mieszaniu. Ułatwia to filtrację i poprawia przepływ brzeczki. Mniej śmieci dostaje się też pod kosz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Jankasper napisał:

Polecam przy zacieraniu w koszu przesypać ześrutowany słód do miski, zatrzasnąć miska. u góry zostaje prawie sama łuska, którą sypiemy najpierw. I tak w kółko. Bardziej maczna część idzie na górę, na dole kosza zostaje warstwa łuski, której staramy się nie ruszać przy mieszaniu. Ułatwia to filtrację i poprawia przepływ brzeczki. Mniej śmieci dostaje się też pod kosz. 

dzieki :) kazda rada sie przyda

Share this post


Link to post
Share on other sites
tak we wtorek bedzie

A siatkę na dno i hopstopper zamówiłeś czy będziesz próbował na „ustawieniach fabrycznych”?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 30.05.2018 o 15:32, PiotrST napisał:


A siatkę na dno i hopstopper zamówiłeś czy będziesz próbował na „ustawieniach fabrycznych”?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zobacze na fabrycznych jak pojdzie a potem moze zamowie od lewatywa8 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 30.05.2018 o 14:14, DonBeer napisał:

albo łuska ryżowa

Nie wplywa na smak piwa? Łuske wrzucac przed dodaniem słodu i zacieraniem tak? pomyśle

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Berger said:

Nie wplywa na smak piwa? Łuske wrzucac przed dodaniem słodu i zacieraniem tak? pomyśle

sypiesz prosto do zacieru. Sklepowe łuski z ryżu i gryki nie wpływają na smak piwa. A poprawiają wysładznie i obieg wody w zacierze.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia ‎2018‎-‎05‎-‎30 o 10:25, Berger napisał:

Witam, macie jakąś stronkę piwowarska co można zamówić grubo ześrutowany słód lub jest możliwość wybrania sposobu? Nie mam śrutownika a potrzebuje grubo ześrutowany.

Polecam jako użytkownik Coobry http://www.spiritferm.biz/.

 Śrutowanie na wilgotno. Łuska zostaje cała co powoduje, że filtracja i wysładzanie nie stwarza problemów.

Kupuje już tylko u nich i skończyły się problemy z zatkaną pompką czy zastopowanym wysładzaniem.

Mega spadku BLG też jakoś nie zanotowałem.

Edited by Łyskacz

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, mrmrooz napisał:

@Łyskacz - a kupujesz zestawy czy też same słody i śrutują pod Cobrę?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
 

Najczęściej kupuje zestawy ale zdarzało mi się kupować słody oddzielnie tylko dla pewności zadzwoń do nich przed zakupem i powiedz, że potrzebujesz śrutowanie pod coobrę. A tak w ogóle to możesz podjechać (widzę że z Wawy jesteś) i śrutowanie masz na poczekaniu. Można miło pogawędzić bo to kontaktowe chłopaki ;)

Aders: Centrum domowych alkoholi ul. Kołowa 46 Warszawa

Edited by Łyskacz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, byłem już tam, tylko pomyliło mi się z piwnymkraftem - bo oni mają info że chmiele i słody trzeba wcześniej zamówić. Dobrze wiedzieć, że na Kołowej śrutują na miejscu.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia ‎2018‎-‎06‎-‎07 o 10:26, Łyskacz napisał:

Polecam jako użytkownik Coobry http://www.spiritferm.biz/.

 Śrutowanie na wilgotno. Łuska zostaje cała co powoduje, że filtracja i wysładzanie nie stwarza problemów.

Kupuje już tylko u nich i skończyły się problemy z zatkaną pompką czy zastopowanym wysładzaniem.

Mega spadku BLG też jakoś nie zanotowałem.

Zastanawiam się nad przechowywaniem. Czy śrutowanie "na wilgotno" nie ogranicza możliwości przechowywania ześrutowanego słodu... Czy taka metoda nie wymusza zamawiania mniejszych porcji pod konkretną warkę? Nie wiem jaki jest stopień wilgotności i jego wpływ, ale zastanawia mnie ten problem. Czy macie jakieś doświadczenia/przemyślenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...