Jump to content
Sign in to follow this  
xenon75

Temperatura wody w kranie a chłodzenie chłodnicą

Recommended Posts

Mieszkam w bloku w Warszawie. Chłodzę brzęczkę wodą z kranu chłodnicą karbowaną. Wiadomo jaka jest teraz pogoda, upały na maxa. Zimna woda w kranie już nie jest zimna a raczej letnia. Warzę w kegu 50 litrów. Chłodzenie zajmuje mi teraz masakrycznie długo też tak macie? Pytanie do ludzi mieszkających w blokach w duzych aglomeracjach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, xenon75 napisał:

Mieszkam w bloku w Warszawie. Chłodzę brzęczkę wodą z kranu chłodnicą karbowaną. Wiadomo jaka jest teraz pogoda, upały na maxa. Zimna woda w kranie już nie jest zimna a raczej letnia. Warzę w kegu 50 litrów. Chłodzenie zajmuje mi teraz masakrycznie długo też tak macie? Pytanie do ludzi mieszkających w blokach w duzych aglomeracjach. 

Chyba mamy tak samo. Woda w kranie ma teraz prawie 18 stopni. Latem będzie to 21. Karbowanka przy delikatnym mieszaniu schłodzi mi w około 30 min do 26-28 stopni. Wtedy albo zadaje HotHeady i robię jakieś lekkie sesyjne piwo. Drugie rozwiązanie jakie stosuje to pompka zanurzeniowa z kampera. W fermentorze przygotowuje wodę z zamrożonymi petami, mi wyszło że najlepiej je wrzucić około 2 godziny przed chłodzeniem. Temperatura mi po jakiims czasie spada do 12-14 stopni. I uzyskuje tak około 23 litrów zł mnej wody. Jak już mozolnie idzie na wodzie z kranu to przekładam pompkę do zmrożonej wody. Zbijam tak do okolo 21 -22 stopni. Reszta spadnie powoli w lodówce. Jako że starter latem ma 25-26 stopni to temperatura zaszczepienia jest ok.

Trzeci patent to robię  piwo o większej gestości. Chlodze jak mogę i rozcienczam banuakiem 5 litrowym trzymanym w zamrazarce (trzeba uważać aby nie zamarzło). Leje tyle aby temperatura spadła do 21 stopni. Spoko sprawa na zrobienie niskoalkoholowe piwa do dwóch baniaków. Robisz 14 Plato. Potem rozcienczam zimną wodą w dwóch fermentory do 7-8 Plato. Warto sypnąć do takiego patentu z 20% karmelu.

 

Ze względu na dużo zachodu z tymi metodami to latem warzę mało.

 

Patent z pompką zapożyczył odemnie @Pan Łyżwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Daniel() napisał:

Spoko sprawa na zrobienie niskoalkoholowe piwa do dwóch baniaków. Robisz 14 Plato. Potem rozcienczam zimną wodą w dwóch fermentory do 7-8 Plato. Warto sypnąć do takiego patentu z 20% karmelu.

Dajesz gotowaną wodę, czy zwykłą źródlana?

Ciekawy pomysł, ma GF i tam max 28l mogę otrzymać do wlania w fermentator a do fermentasaurus 35l  mogę wlać spokojnie 33l.

Więc mógłbym sobie rozcieńczyć :) Na letnie upały takie 4% piwko w sam raz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

Dajesz gotowaną wodę, czy zwykłą źródlana?

Ciekawy pomysł, ma GF i tam max 28l mogę otrzymać do wlania w fermentator a do fermentasaurus 35l  mogę wlać spokojnie 33l.

Więc mógłbym sobie rozcieńczyć :) Na letnie upały takie 4% piwko w sam raz :)

Bardzo schłodzoną wodę prosto z baniaka. Dezynfekuje tylko zewnętrzna  część baniaka. Głównie by zbić temperaturę do zaszczepienia. Lekkie piwa zacieram w 74 stopniach. Odfermentowanie zależnie od szczepu z poprawka na karmel nie przekracza mi 55%. Zatem mam piwo o 2,5ABV i nie jest puste. Fajnie też chmielenie whirpoolowe z takim podejściem gra. I zdecydowanie lekkie/jasne karmele mi bardziej podchodzą. Pełnię też można podnieść płatkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...