Jump to content
Sign in to follow this  
filip4x

Słabe odfermentowanie RISa

Recommended Posts

Cześć!

 

Problem: uwarzyłem RISa, dokładna receptura w temacie mojego browaru. Gęstość początkowa 21 Blg, po 1,5 tyg. zeszło do 8 Blg, po ok. 15 dniach ani drgnie, zamieszałem brzeczkę, żeby wzbudzić drożdże i postawiłem bliżej okna, żeby miały cieplej. Po 22 dniach nic nie zeszło, zlałem na cichą. Drożdże Danstar Nottingham, gęstwa, objętość piwa teraz to 5,5l.

Miałem nadzieję na odfermentowanie w okolicach 6 Blg, poczytałem trochę wątków, niektórzy piszą żeby czekać, niektórzy żeby dodać świeże drożdze.

 

Pytanie: co radzicie w takiej sytuacji? Dać sobie spokój, poczekać jeszcze ze 2 tyg. i jeśli się nie ruszy to butelkować? A może dodać saszetkę świeżych drożdży? A jeśli tak to jakich?

 

W ogóle wydaje mi się, że z tymi drożdżami miałem problem, to była gęstwa 3 pokolenie, poprzednie piwa zeszły mi z 13 i 14 Blg do 4 Blg tylko.

 

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz coś więcej, zasyp i przede wszystkim zacieranie (komu się chce szukać po stronach z Twoimi zapiskami?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp to było  3 kg pale ale i po 0,1 kg czekoladowy i karmelowy. Zacieranie  60 min na lenia od 67 do 61 °C, 10 min w 72 °C, wygrzew do 78 °C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...