Skocz do zawartości

Słabe odfermentowanie RISa


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Problem: uwarzyłem RISa, dokładna receptura w temacie mojego browaru. Gęstość początkowa 21 Blg, po 1,5 tyg. zeszło do 8 Blg, po ok. 15 dniach ani drgnie, zamieszałem brzeczkę, żeby wzbudzić drożdże i postawiłem bliżej okna, żeby miały cieplej. Po 22 dniach nic nie zeszło, zlałem na cichą. Drożdże Danstar Nottingham, gęstwa, objętość piwa teraz to 5,5l.

Miałem nadzieję na odfermentowanie w okolicach 6 Blg, poczytałem trochę wątków, niektórzy piszą żeby czekać, niektórzy żeby dodać świeże drożdze.

 

Pytanie: co radzicie w takiej sytuacji? Dać sobie spokój, poczekać jeszcze ze 2 tyg. i jeśli się nie ruszy to butelkować? A może dodać saszetkę świeżych drożdży? A jeśli tak to jakich?

 

W ogóle wydaje mi się, że z tymi drożdżami miałem problem, to była gęstwa 3 pokolenie, poprzednie piwa zeszły mi z 13 i 14 Blg do 4 Blg tylko.

 

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.