Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Browar ufundowany został przez Małżonkę w kwietniu 2018 w postaci zestawu Mikrobrowar Biowinu. 

W zestawie był:

  • fermentor 30 l z kranikiem
  • kapslownica Greta
  • 100 kapsli
  • szczotka do butelek
  • mieszadło piwowarskie
  • termometr naklejany
  • areometr 
  • miarki do cukru  
  • brew-kit Coopers Lager

Jak to zwykle u mnie bywa zacząłem czytać poradniki i fora dyskusyjne. W efekcie kupiłem jeszcze:

  • puszkę OXI
  • puszę PBW 
  • drugi areometr 
  • Coopers Brew Enhancer 2
  • Coopers Carbonation drops
  • Fermentis Safale S-04
  • Desprej 
  • termometr piwowarski

 

Tak uzbrojony 21 kwietnia zrobiłem pierwsze piwo. Postępowałm zgodnie z filmem Tomka Kopyry "Warzenie z brewkitu jest proste"

 

  1. Umyłem cały sprzęt, najpierw ludwikiem (nowa gąbką), potem PBW i na końcu zalałem roztworem OXI, bełtając co jakiś czas. Miejsce pracy zdezynfekowałem desprajem - w zasadzie desprej był co chwila w robocie. 
  2. Zagotowałem puszkę razem z brew enhancerem - wrzała kilka minut.
  3. Uwodniłem drożdże S-04 w temperaturze 26-27 stopni. Drożdże sprawiały wrażenie nieco ospałych. W sumie zrobił się krem na powierzchni, ale jak go zmieszałem to opadły na dno. Trzymałem je w szklance ok. 40 min. 
  4. Wlałem gorący ekstrakt do fermentora i dodałem zimnej wody z kranu (zdezynfekowanego). Mam wodę z Raby, ponoć najlepsza w Polsce. Moja rodzina pije ją bez przegotowania. Uzyskałem 21 litrów płynu o temperaturze ok. 27-28 stopni.
  5. Wlewałem oczywiście z wysokości, nieco chlapiąc.
  6. Wlałem drożdże. Nie mieszałem już nic w fermentorze. 
  7. Zamknąłem fermentor
  8. Zlałem kranikiem nieco płynu na pomiar BLG=12. Kranik zdezynfekowałem desprejem.
  9. Założyłem rurkę fermentacyjną
  10. Zaniosłem fermentor do piwnicy gdzie mam ok. 17-18 st.

 

Przez mniej więcej 2 dni niewiele się działo. Nie było bulkania (wiem, że to nic nie znaczy). Była piana bo widziałem ją przez ścianę fermentora, ale niewiele może 0.5 cm. Nie otworzyłem fermentora aż do końca fermentacji ;-)  Zdenerwowałem się i mocno zamieszałem fermentorem. Drożdże chyba się obudziły i zaczęły pracować - bulkanie było dość intensywne. Piana urosła do 1cm i w krótkim czasie zaczęła opadać. Pojawił się osad na dnie - w sumie niecały 1cm. W niedzielę, czyli 7 dni po nastawieniu zmierzyłem blg i było 4.5 i taka wartość została do końca czyli do środy 10 dnia fermentacji. Piwo w menzurce było klarowne i dość pijalne z posmakiem drożdży. Nie było cichej.

 

2 maja zabrałem się z rozlew.

  1. Butelki umyłem Ludwikiem a potem PBW
  2. Tuż przed rozlewaniem, każdą butelkę zalewałem roztworem OXI, zostawiałem na kilka minut, bełtałem i przelewałem do następnej. Kapsle trafiły do wrzątku na kilka minut.
  3. Napełniałem butelki z kranika.
  4. Wrzucałem dropsa, a w przypadku 4 butelek użyłem cukru. Zakapslowałem. 
  5. Butelki przez 2 dni stały cieple ok. 21 st. potem trafiły do piwnicy 18 st.

 

Zdegustowałem już 3 piwa (z dropsami):

  1. Słabe nagazowanie i brak pianki, chociaż w zeszłotygodniowym piwie pojawił się gaz
  2. Piwo jest gorzkie :-)
  3. Mam wrażenie, że czuć w  smaku bandaż (w tyle gardła), ale być może jest to "schiza" spowodowana filmami  T. Kopyry. 
  4. Zapach jest obsolutnie neutralny dla mnie - nic nie czuje.
  5. Ogólne wrażenie jakie mam w po wypiciu to "otworzyłbym jeszcze jedno". Piwo łatwo wchodzi co chyba jest zasługą braku gazu. 

 

Jutro kolejna degustacja a potem to już chyba będę się raczył wedle uznania :-)

 

Podsumowanie: 

Cały czas studiuje forum i doszedłem do wniosku, że popełniłem następujące błędy:

  1. Uwodnienie drożdży w zbyt niskiej temperaturze, następnym razem 30 st.
  2. Zbyt długie uwodnienie drożdży
  3. Zbyt wysoka temperatura zadania drożdży - powinienem zejść do 20 st. Muszę sobie część wody schłodzić w lodówce.
  4. Słabe napowietrzenie - trzeba pomieszać. 
  5. Niezbyt staranne odkażanie kranika.
  6. Zbyt słaba dezynfekcja butelek - może piekarnik następnym razem
  7. Nalewanie piwa do butelek przez kranik bez wężyka i zaworku grawitacyjnego - pieniło się.
  8. Mało piwa w niektórych butelkach - dolewać więcej.
  9. Dropsy fermentacyjne mają w opisie, że wystarczają na butelkę 0.375 - bałem się granatów więc wkładałem po jednym dropsie tylko. Muszę sprawdzić jak sie mają te butelki z cukrem.

 

Z względu na warunki pogodowe, następne piwo planuję w październiku - będę miał wyremontowaną chłodną piwnicę. Tym razie jakieś ciemne piwo z brewkitu w ramach dalszych ćwiczeń.

 

Bardzo dziękuje za powitanie i komentarze. Wszelkie uwagi i krytykę będą przeze mnie mile widziane. 

 

Edytowane przez pt123

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witamy w gronie i powodzenia 😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, pt123 napisał:

kapslownica Greta

Dla nerwów własnych i zdrowia butelek polecam w miarę szybką wymianę na Eternę (albo stołową).

Wielu udanych piw i wiele frajdy z nich.

Niewielu piw skopanych i dużo nauki z nimi związanej!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, zasada napisał:

Dla nerwów własnych i zdrowia butelek polecam w miarę szybką wymianę na Eternę (albo stołową).

Wielu udanych piw i wiele frajdy z nich.

Niewielu piw skopanych i dużo nauki z nimi związanej!

Dałem radę, chociaż kilka razy zeskoczyła z butelki. Dzięki za życzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, pt123 napisał:

Zbyt słaba dezynfekcja butelek - może piekarnik następnym razem

Szkoda prądu. Byle butelki były czyste to Oxi wystarczy, a jak będą brudne to i piekarnik nie pomoże. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pochwalę się bo kilka dni temu otwarłem butelkę swojego piwa i miała piękną pianę, była świetnie nagazowana i smakowała doskonale (w porównaniu z koncerniakami). Nieprzyjemne posmaki, które podejrzewałem wcześniej teraz były nieobecne. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×