Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Nabyłem w ostatnim czasie witrynę chłodniczą, niestety jednak jej wymiary (35x50x130cm) uniemożliwiają mi umieszczenie w niej standardowych 30l fermentorów i muszę zastanowić się nad innym rozwiązaniem. Używał ktoś może kanistrów 25l? Niby dopuszczone są do kontaktu z żywnością i alkoholem,  jednak mycie ich może być problematyczne. Może macie jakieś inne pomysły?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko fajnie, ale na jaki wymiar nie wchodzi ?;) podejrzewam , że głębokość. 

 Sprawdź może, czy PET kegi by Ci weszły.

Albo po 2 małe wiadra z castoramy. Od razu masz możliwość testowania różnych opcji drożdży i chmielenia. 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

35 szerokość, 50 głębokość i 130 wysokość. Pokrywa ma 36-37 cm średnicy więc nie ma szans żeby to wcisnąć. Przyzwyczaiłem się do robienia ~25l warek, póki co PET keg wydaje się być najlepszą opcją.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, warchlaczek napisał:

35 szerokość, 50 głębokość i 130 wysokość. Pokrywa ma 36-37 cm średnicy więc nie ma szans żeby to wcisnąć. Przyzwyczaiłem się do robienia ~25l warek, póki co PET keg wydaje się być najlepszą opcją.

Są jeszcze Fast fermenty, one mają inną szerokość, ale to już droższa zabawa. Ja posiadam wiadra 30 litrów, które są smukłe i przez to wysokie, ale głównie służą mi do przechowywania w nich słodów. Są to wiadra po karmelu E150b z jednej firmy produkującej tutaj żywność ;) Możesz poszukać bezpośrednio też u producenta: https://www.jokey.com/fileadmin/user_upload/Downloads/pdf/Jokey_Produkt_Katalog_PL.pdf

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Fermentuję w kanistrach 25l. Fakt, jest trochę zabawy z myciem. Ja też nie mam innego wyjścia, mała lodówka.

Z czyszczeniem radzę sobie tak:
Nie przekraczam 22 l, tak żeby po napowietrzeniu piana nie brudziła obszaru uchwytu (trudno tam umyć).
Trzymam niskie zakresy temperatur.

Mycie. Po zlaniu piwa wypłukuje resztki drożdży wodą, później ostre płukanie z PBW Five Star, wtedy już udaje się usunąć większość zabrudzeń.

To co zostało czyszczę samoróbkowym czyścikiem (przycięty zmywaczek gąbkowy z wszytym magnesem neodymowym).

Na koniec: oxi

Edytowane przez ChmielowyAli

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może mniejsze wiadro załatwi sprawę:) to po prawej ma dokładnie 25 l, używam go do cichej na dole lodówki (średnica u góry 33cm), a na górze umieszczam 33 l do burzliwej. Kupiłem tu http://allegro.pl/pojemnik-fermentator-25l-do-wina-piwa-cydr-i7038477738.html

IMG_20180529_121923.jpg

IMG_20180529_122024.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@330ml Jaka jest wysokość tego wiadra? Póki co wydaje się to być najlepsza opcja, byłoby super gdyby do środka udało się upchnąć 3 fermentory.

Kanistry odpuszczę, za duża szansa że coś w uchwycie zostanie i zepsuje warkę, wiadro jest zdecydowanie bardziej poręczne. Cena fast fermenta, faktycznie odstrasza, narazie skupiam się na wszystkim co ma zapewnić grzybkom jak najlepsze warunki do pracy :)

Muszę podpytać się jeszcze w pobliskich piekarniach czy nie mają czegoś na zbyciu ;)

Edytowane przez warchlaczek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

41cm, ale ma tylko 25 litrów pojemności

Edytowane przez 330ml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O pet kegi można też pytać w knajpach z kraftem.  Generalnie to wyrzucają..  

Ale wiadra niestandardowe to w sumie najlepsza opcja. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu zastanawiałem się jak upchać w mojej lodówce dodatkowe wiadro (mam 3, a jestem zachłanny i chciałem 4 :) ). Wpadł mi pomysł na takie prostokątne pojemniki na różne pierdoły z castoramy czy innego marketu. Są w różnych wymiarach i wykorzystuje się więcej miejsca  w lodówce. Coś tego typu: https://www.castorama.pl/produkty/urzadzanie/przechowywanie/pojemniki-i-kartony/pojemniki-techniczne/skrzynka-obrotowa-nastawna-form-30-l-z-pokrywa-chabrowa.html

 

Koniec końców pomysł nie doszedł do skutku także nie dowiadywałem się jak ten plastik ma się do żywności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×