Jump to content
Sign in to follow this  
ronson

Vienna Lager

Recommended Posts

Witam,

Ułożyłem przepis na lager wiedeński. Chciałbym prosić o sprawdzenie.

 

Planowana ilość gotowego piwa: 21 l

Ekstrakt początkowy: 12.9 BLG

SRM: 13.4

IBU: 25

 

Słody:

- Wiedeński 4kg,

- Monachijski 1kg,

- Pszeniczny 0.5kg,

- Melanoidynowy 0.2kg,

- Carafa II Special 0.1kg

Słód Carafa II Special ześrutowany 24h przed wrzeniem oraz zalany wodą źródlaną. Całość wlana na mashout (zależy mi tylko na przyciemnieniu barwy, bez posmaków palonych).

 

Zacieranie:

- 62* - 30 min

- 72* - 40 min

- 76-78* - wygrzew

 

Czas gotowania: 75 min

Chmielenie:

- Perle 25 gram - 60 min

- Perle 25 gram - 10 min

 

Drożdże:
- Saflager W 34/70 11.5g

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10* - 3 tygodnie

- lagerowanie - lodówka - 4 tygodnie

 

Rozlew:

- poziom nagazowania - 2.2

Refermentacja przez tydzień w 10*, leżakowanie przez min. 2 miesiące

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość przepisów jakie kojarzę poleca jednak caravienne / caramunich a nie melanoidynowy / carafę.

Ale ważniejsze wydaje mi się ilość drożdży. Czy to nie za mało? Dla górniaka pewnie byłoby ok, ale do dolniaka Brewers Friend wylicza prawie 4 saszetki.

20180528_drozdze.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, fotohobby napisał:

To niby jak jedna saszetka W34/70 zjadła mi 16l ze 15 do 2 BLG ? 

Nie wiem.

Ja do 20 l, 10-11BLG lagerów dawałem dotychczas dwie saszetki a 16 BLG (i więcej) puszczałem na gęstwie.

Kolega zrobi jak zrobi, pyta to odpowiadam - w oparciu o dostępne mi źródło.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sie zastanawialem nad dwoma, ale zaryzykowalem jedną.

Troche żalowałm, ze nie upilnowalem temperatury, bo profil nie był czysty.

Tylko, ze teraz nie wiem, czy to wina temperatury, czy underpitchingu.

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, fotohobby napisał:

Tylko, ze teraz nie wiem, czy to wina temperatury, czy underpitchingu.

Suma wszystkich strachów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze?

Ostatnio robiłem pilsa i też wyszedł lekko estrowy. Drożdże zadałem w 15 stopniach, fermentowałem w 13. Jedna paczka W 34/70 na 22 litry.

Boję się, żeby tutaj też nie dostać estrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, ronson napisał:

Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze?

Jak masz zamiar kręcić to kręć płynnne. Są bardziej przewidywalne.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, ronson napisał:

Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze?

Albo zrobić 10 litrów 8-10BLG jasnego lekkiego?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będę miał miejsca w lodówce. Dzień przed planowanym warzeniem rozlewam Porter Bałtycki, który teraz zajmuje lodówkę. Chyba, że mogę tego jasnego lekkiego potrzymać w wyższej temperaturze, 18-20 stopni (taką mam w piwnicy). Pytanie czy nie wpłynie to źle na drożdże? Słabą jakość tego jasnego mogę przeboleć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...