Skocz do zawartości
ronson

Vienna Lager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ułożyłem przepis na lager wiedeński. Chciałbym prosić o sprawdzenie.

 

Planowana ilość gotowego piwa: 21 l

Ekstrakt początkowy: 12.9 BLG

SRM: 13.4

IBU: 25

 

Słody:

- Wiedeński 4kg,

- Monachijski 1kg,

- Pszeniczny 0.5kg,

- Melanoidynowy 0.2kg,

- Carafa II Special 0.1kg

Słód Carafa II Special ześrutowany 24h przed wrzeniem oraz zalany wodą źródlaną. Całość wlana na mashout (zależy mi tylko na przyciemnieniu barwy, bez posmaków palonych).

 

Zacieranie:

- 62* - 30 min

- 72* - 40 min

- 76-78* - wygrzew

 

Czas gotowania: 75 min

Chmielenie:

- Perle 25 gram - 60 min

- Perle 25 gram - 10 min

 

Drożdże:
- Saflager W 34/70 11.5g

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10* - 3 tygodnie

- lagerowanie - lodówka - 4 tygodnie

 

Rozlew:

- poziom nagazowania - 2.2

Refermentacja przez tydzień w 10*, leżakowanie przez min. 2 miesiące

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Większość przepisów jakie kojarzę poleca jednak caravienne / caramunich a nie melanoidynowy / carafę.

Ale ważniejsze wydaje mi się ilość drożdży. Czy to nie za mało? Dla górniaka pewnie byłoby ok, ale do dolniaka Brewers Friend wylicza prawie 4 saszetki.

20180528_drozdze.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
9 minut temu, fotohobby napisał:

To niby jak jedna saszetka W34/70 zjadła mi 16l ze 15 do 2 BLG ? 

Nie wiem.

Ja do 20 l, 10-11BLG lagerów dawałem dotychczas dwie saszetki a 16 BLG (i więcej) puszczałem na gęstwie.

Kolega zrobi jak zrobi, pyta to odpowiadam - w oparciu o dostępne mi źródło.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ja sie zastanawialem nad dwoma, ale zaryzykowalem jedną.

Troche żalowałm, ze nie upilnowalem temperatury, bo profil nie był czysty.

Tylko, ze teraz nie wiem, czy to wina temperatury, czy underpitchingu.

Edytowane przez fotohobby

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, fotohobby napisał:

Tylko, ze teraz nie wiem, czy to wina temperatury, czy underpitchingu.

Suma wszystkich strachów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze?

Ostatnio robiłem pilsa i też wyszedł lekko estrowy. Drożdże zadałem w 15 stopniach, fermentowałem w 13. Jedna paczka W 34/70 na 22 litry.

Boję się, żeby tutaj też nie dostać estrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, ronson napisał:

Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze?

Jak masz zamiar kręcić to kręć płynnne. Są bardziej przewidywalne.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, ronson napisał:

Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze?

Albo zrobić 10 litrów 8-10BLG jasnego lekkiego?

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie będę miał miejsca w lodówce. Dzień przed planowanym warzeniem rozlewam Porter Bałtycki, który teraz zajmuje lodówkę. Chyba, że mogę tego jasnego lekkiego potrzymać w wyższej temperaturze, 18-20 stopni (taką mam w piwnicy). Pytanie czy nie wpłynie to źle na drożdże? Słabą jakość tego jasnego mogę przeboleć :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×