Jump to content
Sign in to follow this  
PiotrB

Słabe odfermentowanie Stouta

Recommended Posts

Wita.

Mam problem z piwem mojej 3 warki. Uwarzyłem 15 litrów Dry Stouta 16 blg. Po schłodzeniu słabo napowietrzyłem brzeczkę przy przelewaniu do fermentora. Zadane zostały US-04 suche, które wcześniej uwodniłem. Po 2 tygodniach fermentacji w temperaturze 20st blg zjechało do 8,5. Piwo poszło na cichą fermentację, ale niestety po tygodniu leżenia dalej jest 8,5 blg i raczej nie sądze, żeby spadło. Piwo w smaku jest ok, żadna infekcja się nie wdała. Pytanie czy piwo o takim wysokim BLG mogę zabutelkować? Do refermentacji używam glukozy. Obawiam się granatów, jednak szkoda mi wylać tyle dobrego piwa. Planowałem zabutelkować z dodatkiem 3 gram glukozy na butelkę. Czy będzie to dobre rozwiązanie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogłeś nie przelewać na cichą jak było  tak duże blg. Ja bym zostawił  to piwo na tydzień  lub dwa i zobaczył czy coś  jeszcze zejdzie. 

s04 nie są mocno żarłoczne ale jakieś duże to blg.

W jakie temperaturze zacierałeś?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomiary robię spławikiem. Zacierałem w temperaturze 68 stopni przez 70 minut później na 10 minut do 78 stopni. Moim zdaniem tak wysokie BLG jest winą tego, ze nie napowietrzyłem brzeczki przy przelewaniu do fermentora. Szkoda wylewać, bo w smaku jest dobre, boję się żeby granaty nie wyszły

Share this post


Link to post
Share on other sites

te drożdże płytko odfermentowują, plus do tego zacieranie na słodko, plus ten styl piwa = dużo cukru zostaje. potrzymaj tydzień-dwa, może zejdzie głębiej (ale pewnie nie). jak nie zejdzie to butelkuj z cukrem - tylko co jakiś czas sprawdzaj czy się nie przegazowuje. bon apettit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile czasu uwadniałeś drożdże?

Zacieranie w 68°C i 16 BLG to nie dry stout tylko FES albo bardziej sweet stout :)

S-04 czasami mają laga, mogłeś nie przelewać, ale teraz już za późno.

Nie sądzę, że coś już się zmieni, na wszelki wypadek daj mniej surowca do refermentacji, dałbym nagazowanie na 2,2 v/v i co jakiś czas kontrolował co się dzieje. Jak nagle zaczną się przegazowywać to wszystko do lodówki i do szybkiego wypicia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże uwadniam zawsze ok 2 - 3 godzin. To moja #3 warka więc cały czas się uczę :) Podstawowym błędem był zły pomiar po wysładzaniu - nie wymieszałem brzeczki, tylko pobrałem próbkę z góry gara - balingomierz pokazał 8 blg. Byłem przekonany, że wysładzanie poszło słabo i przez to mocniej gotowałem żeby odparować więcej i zagęścić piwo i w efekcie dostałem 16 blg. Dam mniej cukru do refermentacji i poleci w butelki, niech się dzieje co chce :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to max pół godziny, 20 minut jest optymalne. Później zaczynają padać z głodu.

Biorąc pod uwagę trzy czynniki:

-słabe napowietrzenie

-za mało drożdży (część zdechła z głodu)

-szczep który czasami ma laga

obawiam się, że piwko musisz szybko wypić, bo podczas rozlewu dostaną trochę tlenu i mogą zacząć dojadać resztki cukrów.

 

Cóż, człowiek uczy się na błędach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...