Jump to content
Sign in to follow this  
Fexor

Zadawanie drożdży lagerowych a rehydratacja

Recommended Posts

Witam,

 

Jako że nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi chciałem was spytać o zadawanie drożdży lagerowych po rehydratacji. 

Brzeczkę udało mi się schłodzić chłodnicą do max. 20 C wiec wstawiłem fermentor przed zadaniem drożdży do lodówki na parę godzin aby temperatura ustabilizowała się na poziomie 10 C.

W jaki sposób przygotować drożdże (suche) do zadania w takiej temperaturze? po prostu uwodnić w 25 C jak normalnie i wtedy wstawić również do lodówki aby drożdże miały taką samą temperaturę? Zastanawiam się czy nagłe schłodzenie zrehydratyzowanych drożdży z 25-30 C do temperatury 10 C w stosunkowo krótkim czasie nie wpłynie negatywnie na ich aktywność? Ewentualnie jeżeli nie schładzać szybko w lodówce ile czasu mogą stać zrehydratyzowane bez pożywienia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dolewac do rehydratyzujacych drozdzy co jakiś czas niewielka ilosc schlodzonej wody.

Ja dajję im spokój pierwsze 20 minut, później kilka razy dolewam wody. 

Zadaje w temp 12Cbrzeczki, potem schladzm ją juz z drozdzami o te2C

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, fotohobby napisał:

Dolewac do rehydratyzujacych drozdzy co jakiś czas niewielka ilosc schlodzonej wody.

Ja dajję im spokój pierwsze 20 minut, później kilka razy dolewam wody. 

Zadaje w temp 12Cbrzeczki, potem schladzm ją juz z drozdzami o te2C

Mozna tez i nawet lepiej niz wody dolewac schlodzonej brzeczki. 

Drozdze po rehydratacji nie maja co jesc wiec lepiej schladzac brzeczka niz woda. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Dzięki za wskazówki. A co by było gdyby dodać do zrehydratyzowanych drożdży trochę brzeczki (np. 200 ml) o temperaturze 20 C i wtedy wstawienie ich do lodówki i schładzanie razem z brzeczką a gdy osiągnę temperaturę 10 C dodać do fermentora? Szukam najlepszego i najprostszego sposobu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...