Jump to content
Sign in to follow this  
Helcik

Początek przygody z ważeniem

Recommended Posts

Witam,

 

Zabieram sie za warzenie pierwszego piwa. Jestem w momencie szukania odpowiedniego stylu na pierwsza warke I odpowiedniego zestawu startowego.

 

Dlaczego pisze tutaj ? Poniewaz mieszkam w Hiszpani I wiem ze ciezko bedzie mi utrzymac temperature fermentacji 18°-22°. Moje pytanie brzmi: Jakie style piwa albo jakie drozdze moga fermentowac w temperaturze 25° Bo taka mam nadzieje miec w piwnicy. Czy przypadkiem widzieliscie zestawy surowcow gdzies na jakis Stronach z drozdzami do takich temperatur? Bede zamawial zestaw w Polsce Bo tutaj nie znalazlem zadnych interesujacych stron.

 

Jezeli powyzsza opcja mnie za bardzo ograniczy, wyjsciem B jest budowa kegeratora ze styropianu. Ktos moze powiedziec jak jest ze stabilnoscia takiego wynalazku? Latwo jest utrzymac w nim temperature?

 

Dzieki za wszystkie odpowiedzi!

 

Sent from my SM-G901F using Tapatalk

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Helcik napisał:

Moje pytanie brzmi: Jakie style piwa albo jakie drozdze moga fermentowac w temperaturze 25° Bo taka mam nadzieje miec w piwnicy

Piwa fermentowane drożdżami Kveik. 

 

30 minut temu, Helcik napisał:

. Ktos moze powiedziec jak jest ze stabilnoscia takiego wynalazku? Latwo jest utrzymac w nim temperature?

Nie testowałem przy 25, ale przy 22 daje radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sklepie Twoj Browar masz np. zestaw Norwegian Farmhouse Ale, dokup do tego drożdże Kveik-one są dedykowane do używania w wyższych temperaturach. Są to drożdże płynne wiec najlepiej byłoby zrobić starter więc jeżeli czujesz się na siłach to to wydaje mi się najlepsza opcja. Jeżeli wolałbyś drożdże suche na początek to może zacznij od tej skrzyni styropianowej bo temperatura fermentacji to jedna z najważniejszych kwestii żeby uzyskać dobre piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, Helcik napisał:

Poniewaz mieszkam w Hiszpani (...) bede zamawial zestaw w Polsce

 

17 minut temu, Gawron napisał:

Piwa fermentowane drożdżami Kveik.

Ja bym jednak poszukał u Hiszpanów - dlaczego?
Transport fiolki drożdży na taką odległość może nie skończyć się dla nich najlepiej.

Na szybko: https://www.latiendadelcervecero.com/belgas-y-especialidades/1757-levadura-sigmund-s-voss-kveik.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, zasada napisał:

Transport fiolki drożdży na taką odległość może nie skończyć się dla nich najlepiej

Chyba jedynie lotniczy w bagażu podręcznym, ale z tym to na pokład mogą nie wpuścić. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio zrobiłem komorę wg tego zmodyfikowanego przepisu i się sprawdza, polecam. Jedyny minus dużo miejsca zajmuje.

https://www.piwo.org/forums/topic/23347-styropianowa-komora-fermentacyjna/


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób sobie komorę do fermentacji - po co się ograniczać do jednego gatunku piwa? U mnie 2 litrowa zamrożona  butelka jest  w stanie utrzymać około 17 - 18 stopni w komorze.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zrób sobie komorę do fermentacji - po co się ograniczać do jednego gatunku piwa? U mnie 2 litrowa zamrożona  butelka jest  w stanie utrzymać około 17 - 18 stopni w komorze.
 
Jest w stanie utrzymac przez jaki czas mniej wiecej. Jaka temperature masz na okolo komory?

Sent from my SM-G901F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do tego sposobu: pisze ze utrzyma 5°. Nie jest to za malo ? Druga sprawa jest taka ze wykres kolorem zoltym pokazuje okolo 11 °. Ale przynajmniej sam sposob budowy mi sie podoba to tego moze uzyje. Tez robiles z 10 cm styropianu?

Ja ostatnio zrobiłem komorę wg tego zmodyfikowanego przepisu i się sprawdza, polecam. Jedyny minus dużo miejsca zajmuje.

https://www.piwo.org/forums/topic/23347-styropianowa-komora-fermentacyjna/


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Sent from my SM-G901F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 butelka zmrożonej wody powinna zmniejszyć temperature w komorze o około 2 stopnie. Tu jest link do torby na fermentor, która działa identycznie jak zbudowane ze styropianiu pudło:

https://browamator.pl/cool-brewing-torba-na-fermentor-do-kontroli-temp,3,9,3227

 

nawet zakłądając, że producent troche optymistycznie to opisał, to dasz radę schłodzić w styropianowym pudle do poniżej 20 stopni. 

Ale temperatura pomiędzy 20 a 23 stopnie to duży zakres i dobra dla znacznie większej liczby drożdży niż tylko kveiki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do tego sposobu: pisze ze utrzyma 5°. Nie jest to za malo ? Druga sprawa jest taka ze wykres kolorem zoltym pokazuje okolo 11 °. Ale przynajmniej sam sposob budowy mi sie podoba to tego moze uzyje. Tez robiles z 10 cm styropianu?


Sent from my SM-G901F using Tapatalk


Tak z 10cm ale wyższe. Ludzie twierdzą ze wystarczy 5cm


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Opie popraw tytuł proszę, bo tak od tego "Ż" bolą oczy.
Probowalem, niby zmienia ale pozniej spowrotem wraca. Musisz przeżyć. Przepraszam


Sent from my SM-G901F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, Helcik napisał:

Jest w stanie utrzymac przez jaki czas mniej wiecej. Jaka temperature masz na okolo komory?

Sent from my SM-G901F using Tapatalk
 

Moja komora sklecona jest niedbale i na szybko, więc wkłady  muszę wymieniać co jakieś 10 godzin. Takie rozwiązanie mi wystarcza. Temperatury na zewnątrz komory nigdy nie sprawdzam. Kupiłem termometr z sondą na kabelku i przyklejam do fermentora uprzednio izolując kawałkiem styropianu. Zależnie od warunków panujących dokładam butelki lub je wyjmuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można próbować piwa belgijskie (bez sprzętu).

Ogólnie kontrola temperatury fermentacji jest na tyle kluczowa, że ja zainwestowałem w lodówkę + dorobiłem do niej sterownik. Cieszę się teraz pełną kontrolą temperatury fermentacji niezależnie od pogody.

Z tymi komorami jestem sceptyczny, choć sam nie próbowałem. Powietrze chyba ogólnie słabo przewodzi ciepło. Jak nie miałem lodówki zrobiłem inaczej (prosto i jak się okazało skutecznie). Kupiłem kastę murarską (taka duża plastikowa miska). Wlewałem tam wodę i wstawiałem fermentor. Do wody w kaście obok fermentora szły dwie 1,5l butelki z lodem wymieniane co ok 12h. Pozwalało to utrzymać latem w garażu, gdzie miałem ok 22-24C, temperaturę fermentacji brzeczki na poziomie 18-19C (oczywiście można więcej/mniej butelek w zależności od potrzeb). Dało radę zrobić na sensownym poziomie każde piwo górnej fermentacji. I tanio :)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

W koncu zdecydowalem sie na lodowke. Udalo sie znalezc stara 20 letnia lodowke ktora dziala bez zarzutu za darmo (sic!) Dzieki za wszystkie pomysly i rady. Juz fermentuje od 2 dni.

Sent from my SM-G901F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można próbować piwa belgijskie (bez sprzętu).
Ogólnie kontrola temperatury fermentacji jest na tyle kluczowa, że ja zainwestowałem w lodówkę + dorobiłem do niej sterownik. Cieszę się teraz pełną kontrolą temperatury fermentacji niezależnie od pogody.
Z tymi komorami jestem sceptyczny, choć sam nie próbowałem. Powietrze chyba ogólnie słabo przewodzi ciepło. Jak nie miałem lodówki zrobiłem inaczej (prosto i jak się okazało skutecznie). Kupiłem kastę murarską (taka duża plastikowa miska). Wlewałem tam wodę i wstawiałem fermentor. Do wody w kaście obok fermentora szły dwie 1,5l butelki z lodem wymieniane co ok 12h. Pozwalało to utrzymać latem w garażu, gdzie miałem ok 22-24C, temperaturę fermentacji brzeczki na poziomie 18-19C (oczywiście można więcej/mniej butelek w zależności od potrzeb). Dało radę zrobić na sensownym poziomie każde piwo górnej fermentacji. I tanio   
Do kazdej lodowki da sie dorobic sterownik ?

Sent from my SM-G901F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupiłem stc-1000. Można kupić na Allegro albo taniej na aliexpres. Dorabia się gniazdko podłącza lodówkę i wszystko. Ten sterownik można podłączyć na raz do urządzenia chłodzącego i grzejącego. Można np jako grzejące wykorzystać maty do terrarium. Ma możliwość ustawienia temperatury, tzw delty i opóźnienia. Za ok 40pln ma się kontrolę temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o chłodzenie to ja wsadzam feremntor do gara 40l zalanego wodą, do którego wsadzam zamrożone 1.5l butelki (zazwyczaj po dwie, przy koncu fermentacji 1). Całość owijam śpiworem. Stabilność rozwiązania pewnie znikoma, ale:
- Piwo ma swoją, całkiem niezłą, masę termiczną i nie zmieni temepratury tak od razu, co wiemy.
- Piwo jest oddzielone od otoczenia plastikiem, który ma niską przepuszczalnosć termiczną (przynajmniej niższą niż metale)

- Piwo jest w kolejnej objętości wody, która również ma masę termiczną i hamuje zmiany temperatury

- Woda chłodzona jest za pomocą PETów. W ten sposób wg. mnie lód lepiej oddziaływuje na samo piwo. Piwo reaguje z temperaturą otoczenia, otoczeniem jest woda, a woda lepiej "absrobuje chłód" z PETów, niż gdybyśmy tylko wrzucili je do styropianowego pudła.

W praktyce, takie rozwiązanie pozwala mi przy 3 butelkach (maks. mogę wrzucić 4) utrzymać temperaturę rzędu 15 stopni piwa, podczas gdy otoczenie dochodziło do 25-27. Butelki wymieniam raz średnio raz na 8h (przed snem, przed pracą, po pracy).
Fajne rozwiązanie jak masz wolny garnek / inny duży pojemnik, a nie chcesz bawić się w styropianowe robótki ręczne, lub - tak jak ja - tego nie umiesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja może sprzedam swój pomysł. Z pracy mam karton z naprawdę grubej tektury a w środku wyłożony folia bąbelkowy grubopecherzykowa. Trzymam to na klatce schodowej i przy trzech PETach z lodem w srodku jest 14-15 stopni. Butelki zmieniam rano i wieczorem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój pomysł to duza torba izotermiczna kupiona u chińczyka za 80 zł. Przy fermentorxe 33l wchodzą 3-4 pety, jedynie nie mieści się rurka fermentacyjna. Dodatkowo srodek wyłożyłem mata zagrzejnikowa. Największy plus, że po sezonie całość się zwija i wrzuca do szafy.

Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...