Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zupełnie dla mnie samego nieoczekiwanie - nigdy wcześniej o tym nie myślałem - postanowiłem wiosną 2018 roku wystartować z chałupniczą zabawą w piwowara. Nie zamierzam popełniać jakiejś kosmicznej ilości warek rocznie i to dopiero początek, lecz skoro jest tu wygodne miejsce na zapiski, to skorzystam, choćby po to, żeby uczyć się na własnych błędach ;)

Pierwsza warka była z brewkitu, druga już z zacieraniem i tak już pewnie zostanie.

 

Browar War Zone popełnił jak dotąd następujące warki:

1. Brewkit WES - bursztynowe ale Blg - ???

2. Torfeusz - strong black peated ale 21 Blg

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

WARKA #1

Do zakupu sprzętu (i surowców) przed pierwszą warką przygotowywałem się kilka tygodni i w końcu w połowie kwietnia udałem się do wyszukanego w internecie stacjonarnego sklepu po zakupy i poradę. Wróciłem do domu z podstawowym ekwipunkiem, dwoma puchami potrzebnymi do uwarzenia brewkitu i dwoma paczuszkami drożdży. Jeszcze tego samego dnia przystąpiłem do roboty.

 

Szybko poszło, zważając na to, że przy brewkicie najbardziej wymagającym zadaniem była rehydratacja drożdży :D a chłodzenie brzeczki odbyło się błyskawicznie w drodze dolania 15 l wody źródlanej do fermentora. Później trochę trzeba było się jeszcze natrudzić, żeby wejść w posiadanie odpowiedniej ilości butelek i skrzynek na nie, ale jakoś poszło.

 

Ekstrakt słodowy WES bursztynowy nachmielony 1,7 l

Ekstrakt słodowy WES 1,7 l

drożdże suche S-04 (1 paczka)

 

warzenie: 14.04.2018 w garnku 6,5 l

fermentacja: 10 dni burzliwej w fermentorze z rurką i kranikiem, z nałożonym lekko (bez szczelnego domykania) wieczkiem w temp. (otoczenia, mierzonej na zewn. fermentora) 20 C

rozlew: 24.04.2018, do refermentacji odmierzyłem 4g cukru białego na 0,5 l

próbna degustacja: 15.05.2018 (po 3 tygodniach leżakowania w 20 C) wypadła nieciekawie (wodnistość, mocne wysycenie)

w planie dalsze leżakowanie

Edytowane przez Marsallah

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

WARKA #2 - Torfeusz

 

Już po nastawieniu fermentacji brewkita wiedziałem, że chcę się w to bawić dalej, ale pod jednym warunkiem: będę warzył z zacieraniem.

Potrzebowałem więcej sprzętu: gar 30 l, więcej wiader, butelek, skrzynek, wężyk, no i surowce.

Po zgromadzeniu powyższych, przystąpiłem do warzenia.

Chciałem uwarzyć sobie piwo, jakie sam chciałbym wypić, tak więc wzorowałem się na swoim ulubionym piwie, którym jest Katastorfa Double z Piwnego Podziemia. Oczywiście nie zamierzałem kopiować receptury 1:1, bo nie po to zabrałem się za to całe piwowarstwo domowe, żeby kopiować to, co mogę kupić w sklepie. Recepturę sprawdzałem sobie na brewness.com, dodatkowo edukując się wiki piwo.org i filmami Kopyra na jutubie.

 

WARZENIE: 19.05.2018

 

zacieranie (infuzyjne): 1,5h

Sprzęt: gar 33,5 l z nierdzewki, płyta indukcyjna.

  • 21,25 l wody (z kranu) zagrzałem do 72 C (zajęło to 25 min.).
  • zasyp: słód chateau whisky 45 ppm (5 kg), karmelowy 1 kg, płatki jęczmienne 1 kg
  • zacieranie 40 min. w temp. ~65 C
  • próba jodowa po 40 min. negatywna
  • zasyp po próbie jodowej: słód barwiący 1 kg, żytni czekoladowy 0,25 kg, jęczmień palony 0,25 kg
  • zacieranie 20 min. w temp. ~65 C
  • wygrzew do 79 C

 

filtracja i wysładzanie: 4,5 h

Sprzęt: 2 mniejsze garnki do podgrzania wody do wysładzania, rondelek do przeniesienia brzeczki z gara, fermentor z kranikiem i kadzią filtracyjną, fermentor bez otworów, wężyk 2 m

 

Zaplanowałem wysładzanie ciągłe 8,75 l wody w temp. 75 C, wyszło jednak inaczej, bo na tym etapie wszystko się sp*****liło :wallbash:

Może nie wszystko, ale po przeniesieniu całości brzeczki do nowiutkiego, świeżo zakupionego fermentora okazało się, że gorąca, czarna jak smoła brzeczka wycieka z wiadra. Akcja ratunkowa: przelanie brzeczki z fermentora z powrotem do gara, przemycie fermentora i próby szczelności - wszystkie oblane (z uszczelką na zewnątrz, wewnątrz i z dwoma uszczelkami (1. na zewn., 2. wewn.). Wg mnie otwór na kranik był po prostu za szeroki - kranik wszedł weń jak w masło, podczas gdy w moim starym fermentorze trzeba było kranik mozolnie wkręcać.

Akcja ratunkowa zajęła 45 minut i kosztowała mnie sporo nerwów. Ostatecznie, zdecydowałem się do filtracji wykorzystać umyty i zalany roztworem piro stary fermentor, który planowałem wykorzystać jedynie do fermentacji.

  • 4,8 l wody do wysładzania jako podbicie do kadzi
  • zawracanie 2 l brzeczki przedniej
  • filtracja na raty (młóta było tak dużo, że nie było innej rady) w 3 etapach (+ 5 l wody / + 7 l wody + 5 l wody)
  • po 1. etapie miałem 13 l filtratu, po 2 kolejnych dobiłem do planowanych 22 l
  • pomiar Blg brzeczki: w 1. etapie 21 Blg, w 3. etapie 10 Blg

gotowanie/chmielenie: 2h

Sprzęt: gar 33,5 l z nierdzewki, płyta indukcyjna.

  • doprowadzenie 22 l brzeczki do wrzenia zajęło mi 50 min.
  • po 10 min. chmiel Warrior (90 g) na goryczkę (i jest to jedyne chmielenie, jakie zaplanowałem

chłodzenie i transfer brzeczki: 4h

Sprzęt: wanna z wodą, gar 33,5 l, ręcznik, wkład z lodem, torba cool brewing, butelki z zamrożoną wodą.

  • wymiana wody w wannie, zapewnienie obiegu wody wokół gara
  • pomiar gęstości próbki brzeczki nastawnej (w 20 C): 21 Blg
  • test fermentowalności brzeczki: do pobranej próbki brzeczki w 20 C dodałem odrobinę gęstwy z 1. warki
  • 19 l brzeczki o temp. 21 C przeniosłem do fermentora z kranikiem i rurką, ok. 1-1,5 l brzeczki z chmielinami poszło w kanał, dopełniłem do 20 l 1 l wodą min.
  • dalsze chłodzenie przeprowadziłem w torbie chłodzącej z 4 butelkami (1,5 l) zamrożonej wody

fermentacja burzliwa:

Zaplanowałem burzliwą + cichą, ale to się jeszcze zobaczy.

  • 500 ml gęstwy z 1. warki zadane po 10h chłodzenia w torbie przy temp. (na zewn. fermentora) 17 C.
  • drożdże wystartowały po ok. 20h od zadania
  • utrzymuję temp. 17 C wewnątrz torby chłodzącej

 

Edytowane przez Marsallah

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×