Skocz do zawartości
PawełD

Problem z odparowaniem brzeczki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

 Po 2 latach przerwy wróciłem do warzenia, i na rozgrzewkę postanowiłem zrobić sobie dubelka z zestawu słodów na 20L. Otóż problem mój jest taki że po raz pierwszy gotowałem na palniku gazowym z butlą, działałem idealnie wg instrukcji i wysłodziłem jak w mordę strzelił 20L(więcej się nie dało wysładzając wg instrukcji), ekstrakt też perfekt(17) ale po końcu gotowania(90m) na średnim gazie aż 4L mi odparowały. Jak boga kocham nie pamiętam co robiłem te 2 lata temu ale takich ubytków to nigdy nie było. Mam 3 podejrzenia co zrobiłem źle, będę wdzięczny za pokierowanie.

1) Za mało wysłodziłem

2)Powinienem był przewidzieć ile odparuje i dolać wody przed początkiem gotowania? Czy nie spadłby mi przez to ekstrakt?

3)A może grzałem za mocno?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, PawełD napisał:

1) Za mało wysłodziłem

Tak. Jak chciałeś 20 litrów 17 plato to powinieneś wysłodzić do np. 25 l 15 plato (wartości przykładowe). Po odparowaniu miałbyś to co chciałeś. Teraz masz mniej, ale ekstrakt wyższy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź Gawron. W instrukcji mi podali żeby zacierać 5kg słodu w 14 litrach a potem użyć 13 litrów do wysładzania... Przecież to nie ma szans żeby wydoić z tego więcej niż 20L nastawnej. Chyba że chodziło im właśnie że to zestaw na 20L brzeczki a nie gotowego piwa? Zakręciłem się teraz...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Następnym razem wysładzaj do objętości. Znasz już odparowanie, to wiesz do ilu wysłodzić. Ja wlewam do fermentora 22 litry, więc wysładzam do 27,5, a 5,5 litra tracę na odparowanie i straty z chmielenia.

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×