Jump to content
Antek Braszczyński

Imperial Stout - kilka pytań

Recommended Posts

Cześć,

Przymierzam się do uwarzenia imperial stouta z receptury brewdoga. Na stronie jest napisane, że powinno się użyć drożdży wyeast 1272- American ale II, ale znalazłem informacje, że te drożdże mają tolerancję 10% ABV. Przy czym piwo ma docelono 15%.  Czy uważacie, że powinienem je wcześniej zahartować? Jeśli tak to w jaki sposób? 

W recepturze pojawiają się też wskazówki jak: Be really careful when mashing, as this amount of malt can get tough to sparge! Add honey into the boil, and naga chili and vanilla in maturation (soak them in some neutral spirit to sanitise).  

Nie rozumiem też dokońca kategori TWIST w ich recepturach w niektórych są wskazówki co dodawać, a w tej jest Chilli cake. Co autor miał na myśli???

Macie jakies swoje wskazówki?

to jest ta receptura: https://brewdogrecipes.com/recipes/dog-a

Fajnie byłboby dostać pomoc a nie info pod tytułem, Nie rób tego piwa!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno powinieneś rozkręcić drożdże na słabszym piwie i użyć gęstwy. Informacje od producenta nie zawsze są zgodne z rzeczywistością i drożdże prawdopodobnie są w stanie zejść niżej (wyprodukować więcej niż 10% alko).

 

Co do chilli cake, to Google podpowiada:

https://www.google.pl/amp/tastefoodblog.com/2012/02/13/flourless-chile-chocolate-cake-and-a-guest-post/amp/

Ja bym użył przypraw i dodatków z tego przepisu (oczywiście bez masła i jajek).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z przepisu można wnioskować, że użyli całych papryczek i lasek wanilii macerowanych w alkoholu i dodanych zapewne na cichą. Miód do gotowania.

Czekoladowy i kawowy posmak uzyskali że słodów (na to bym stawiał). 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, JackStyle napisał:

Czekoladowy i kawowy posmak uzyskali że słodów (na to bym stawiał). 

W chmielach jest  2 razy po 12.5 gram ziaren kawy, tak jakby była wrzucana razem z chmielami. Wiec o ile czekolada to pewnie słód o tyle kawa z ziaren. Przynajmniej ja to tak rozumiem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...