Jump to content
Sign in to follow this  
matiss

Pierwsze warzenie - pytanie o butelkowanie

Recommended Posts

Cześć, to mój pierwszy post na forum. Mam dość proste pytanie, które pewnie juz się przewinęło, ale czytałem kilka wątków i nie jestem do końca pewien więc wolę zapytać.

 

Warzę swoje pierwsze piwo z brewkitu (Finlandia winter ale z borwamatora), piwo robiłem w zeszłą sobotę, brzeczka nastawna miała 10 blg. Niestety z racji, że mieszkam w bloku i nie mam piwnicy to warunki do fermentacji nie były idealne, tzn w pomieszczeniu gdzie trzymam fermentor jest stała temperatura ok. 22 stopnie. Fermentacja ruszyła szybko bo już po ok 6h i po 3 dobach przestało intensywnie bulkać. Dzisiaj (5 doba od warzenia) na próbę zmierzyłem blg i wyszło mi 2. W instrukcji piszą, że można po 7 dniach przystąpić do butelkowania, myślałem żeby w sobotę zmierzyć raz jeszcze blg (7 doba od warzenia) i jeśli pozostałoby na tym samym poziomie (2blg) to butelkować. No i teraz moje wątpliwości:

1. Czy to aby na pewno dobry pomysł, czy lepiej niech sobie jeszcze postoi? Zastanawiam się czy ta temperatura w której przetrzymuje piwo nie wpłynie niekorzystnie jeśli zostawię je na kolejne dni. Dzisiejsza próbka była całkiem ok, nie było nieprzyjemnych aromatów itd.

2. Czy jeśli mam 2 blg to powinienem dodawać surowca do refermentacji czy też to powinno wystarczyć, a dodatkowy surowiec zwiększy ryzyko granatów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Lepiej poczekaj, choć już wiele nie zmienisz. Temp była za wysoka na początku, teraz już ma mniejsze znaczenie. Co prawda jak blg nie spada, to niby można butelkować, ale lepiej dać drożdżom czas na posprzątanie.

 

Miałem dopisać, ale Gawron już odpowiedzial na dwa, więc nie będę się powtarzał.

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
54 minuty temu, matiss napisał:

Czy jeśli mam 2 blg to powinienem dodawać surowca do refermentacji czy też to powinno wystarczyć, a dodatkowy surowiec zwiększy ryzyko granatów?

Jeżeli zostało ci 2 blg i fermentacja się zakończyła, to to co zostało to są cukry które nie zostaną zjedzone przez szczep drożdży które użyłeś, więc musisz dodać surowca do refermentacji. Piwo rzadko kiedy schodzi do 0 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 2 blg to cukry niegmfermentowalne. Daj 2-5 g cukru do refermentacji. Ale piwo jeszcze przetrzymaj. 

Temp. Za wysoka dla.większości drożdży.  Polecam znaleźć karton spory, że styropianem i dołożyć butelek z lodem. ewentualnie wiadro większe od fermentora z zimną wodą i wymieniać wodę przez pierwsze 3 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...