Skocz do zawartości
matiss

Pierwsze warzenie - pytanie o butelkowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, to mój pierwszy post na forum. Mam dość proste pytanie, które pewnie juz się przewinęło, ale czytałem kilka wątków i nie jestem do końca pewien więc wolę zapytać.

 

Warzę swoje pierwsze piwo z brewkitu (Finlandia winter ale z borwamatora), piwo robiłem w zeszłą sobotę, brzeczka nastawna miała 10 blg. Niestety z racji, że mieszkam w bloku i nie mam piwnicy to warunki do fermentacji nie były idealne, tzn w pomieszczeniu gdzie trzymam fermentor jest stała temperatura ok. 22 stopnie. Fermentacja ruszyła szybko bo już po ok 6h i po 3 dobach przestało intensywnie bulkać. Dzisiaj (5 doba od warzenia) na próbę zmierzyłem blg i wyszło mi 2. W instrukcji piszą, że można po 7 dniach przystąpić do butelkowania, myślałem żeby w sobotę zmierzyć raz jeszcze blg (7 doba od warzenia) i jeśli pozostałoby na tym samym poziomie (2blg) to butelkować. No i teraz moje wątpliwości:

1. Czy to aby na pewno dobry pomysł, czy lepiej niech sobie jeszcze postoi? Zastanawiam się czy ta temperatura w której przetrzymuje piwo nie wpłynie niekorzystnie jeśli zostawię je na kolejne dni. Dzisiejsza próbka była całkiem ok, nie było nieprzyjemnych aromatów itd.

2. Czy jeśli mam 2 blg to powinienem dodawać surowca do refermentacji czy też to powinno wystarczyć, a dodatkowy surowiec zwiększy ryzyko granatów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Lepiej poczekaj, choć już wiele nie zmienisz. Temp była za wysoka na początku, teraz już ma mniejsze znaczenie. Co prawda jak blg nie spada, to niby można butelkować, ale lepiej dać drożdżom czas na posprzątanie.

 

Miałem dopisać, ale Gawron już odpowiedzial na dwa, więc nie będę się powtarzał.

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
54 minuty temu, matiss napisał:

Czy jeśli mam 2 blg to powinienem dodawać surowca do refermentacji czy też to powinno wystarczyć, a dodatkowy surowiec zwiększy ryzyko granatów?

Jeżeli zostało ci 2 blg i fermentacja się zakończyła, to to co zostało to są cukry które nie zostaną zjedzone przez szczep drożdży które użyłeś, więc musisz dodać surowca do refermentacji. Piwo rzadko kiedy schodzi do 0 blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te 2 blg to cukry niegmfermentowalne. Daj 2-5 g cukru do refermentacji. Ale piwo jeszcze przetrzymaj. 

Temp. Za wysoka dla.większości drożdży.  Polecam znaleźć karton spory, że styropianem i dołożyć butelek z lodem. ewentualnie wiadro większe od fermentora z zimną wodą i wymieniać wodę przez pierwsze 3 dni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×