Skocz do zawartości
Wuuu

Single Hop Chinook Black IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry.

 

Zanoszę się z odwzorowaniem receptury na Black IPA (23l, 16blg, 50 IBU, SRM 22) z książki "Twoje domowe piwa", ale z lekkimi modyfikacjami.

W oryginalnej recepturze zostały użyte następujące chmiele:

 

Target Wye (szyszki) 13 g (11% ak) 60 min

Simcoe (granulat) - 43 g (13,5% ak) 15 min

Chinook (granulat) - 31g (11% ak) 15 min

Fuggle (granulat) - 26 g (4,7% ak) 15 min

 

A ja chcę, jak w tytule, popełnić single hopa na samym chinooku.

Przeliczając chmiel na GPH (czy ktoś w ogóle z tego korzysta w tych czasach? :)) biorąc pod uwagę, że chinook z 2017 zgodnie z informacją od dystrybutora ma zawartość alfa-kwasów ok. 11,3% wyszło mi w przybliżeniu takie chmielenie:

 

Chinook (granulat) - 10 g (11,3% ak) - 60 min

Chinook (granulat) - 90 g (11,3% ak) - 15 min

 

I z mojej inicjatywy chciałbym podnieść aspekty chmielowe w tym piwie, dorzucając jeszcze 100 g:

 

Chinook (granulat) - 50 g (11,3% ak) -  na whirpool/hop stand

Chinook (granulat) - 50 g (11,3% ak) - na cichą 5 dni

 

Mój lekko zmodyfikowany zasyp:

 

Pale Ale Belgijski - 4,5 kg

Wiedeński Strzegom - 1,3 kg

Prażona pszenica - 0,3 kg

Płatki kukurydziane - 0,4 kg

Crystal 160 EBC - 0,23 kg

Specjal B 315 EBC - 0,18 kg

Chocolate 1200 EBC - 0,15 kg

Palony Black 1350 EBC - 0,1 kg

 

Zacieranie:

 

52C - 15 min

67C - 60 min

77C - 10 min

 

Do fermentacji chcę użyć gęstwy American Ale 1056 po APA 13 blg

 

I tu moje pytania:

Czy lepiej słody palone ekstrahować w zimnej wodzie, czy przy takim niewielkim zasypie nic się nie stanie jak wrzucę na podgrzewanie na mashout? Wiadomo, chce uniknąć dużej paloności. Ilość słodów palonych też lekko zwiększona w stosunku do oryginalnej receptury, bo mi na brewness EBC jakieś niskie wychodziło poniżej 20.

 

I drugie pytanie co do chmielenia tym chinookiem. Wg receptury większość chmielu idzie na aromat, czy lepiej sobie rozbić i coś w 30 minucie wrzucić na smak czy taka ilość na koniec wystarczy?

I czy nie za dużo na hop stand i cichą? Nie robiłem Black IPA jeszcze, a ostatnio takie ilości chmielu to wrzucałem do Vermonta i efekt był zacny.

 

Z góry dziękuję za wszystkie dobre rady :)

 

Link do receptury na brewness, może będzie łatwiej: https://brewness.com/pl/recipe/single-hop-chinook-black-ipa/view

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Carafa special  III fajnie barwi bez dodawania paloności, mozesz zamienić ten palony. 

W zeszłym roku bawiłem się w ciemne mocno chmielone, bo spodobał mnie się Lost Weekend z Radugi. 

Z doświadczeń i ostatnich konsumpcji rocznych piw poleciłbym dodanie płatków owsianych podpieczonych w piekarniku zamiast kukurydzianych.

Chocolate i najciemniejszy dodałbym na mashout, wczesniej podgrzane do 75' w 0.5 litra wody. Palonosci przykrywającej chmiel nie wniesie. 

 

Co do chmielenia, to sążne ilości, ale wygląda smakowicie. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Wuuu napisał:

Mój lekko zmodyfikowany zasyp:

 

Pale Ale Belgijski - 4,5 kg

Wiedeński Strzegom - 1,3 kg

Prażona pszenica - 0,3 kg

Płatki kukurydziane - 0,4 kg

Crystal 160 EBC - 0,23 kg

Specjal B 315 EBC - 0,18 kg

Chocolate 1200 EBC - 0,15 kg

Palony Black 1350 EBC - 0,1 kg

Ja bym ten zasyp mocno uprościł. Pale ale, crystal, pszenica i tak jak kolega na pisał Carafa special. I przerwą białkową wywalił.

Edit. Chyba, że czyścisz magazyn.

 

Edytowane przez Gawron

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wiem, że zasyp do najprostszych nie należy, ale chciałem pozostać jak najbardziej wierny oryginalnej recepturze. "Twoje domowe piwa" to spory zestaw zwycięskich receptur z włoskich konkursów piw domowych i byłem ciekaw czym sobie twórcy tej receptury zasłużyli na finał :)

Zdaję sobie sprawę, że używając innego chmielu i w takich ilościach,  efekt końcowy będzie odbiegał od pierwowzoru. Bardziej niż zasypem martwię się czy nie przesadzam z tym chmieleniem na whirpool i cichą.

Choć zakupy już poczynione to mogę jeszcze domówić Carafę specjal III podmieniając ten palony black, skoro ma to wnieść mniej paloności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Wuuu napisał:

czy nie przesadzam z tym chmieleniem na whirpool i cichą

200 gram, to nie taka wielka przesada. Uważaj tylko z goryczką. Chinook ma dużo AA, więc ostrożnie z tym chmieleniem w części gorącej i uwzględnij to, że chmielenie na zimno też podbije goryczkę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Staram się uważać, stąd niewielka ilość od początku gotowania. Ale pierwsze słyszę, że chmielenie na zimno może podnieść goryczkę.

Na whirpoolu to rozumiem, że a-k jeszcze w temp 80C coś tam mogą izomeryzować, ale na zimno? Chyba, że mówimy o goryczce trawiastej w przypadku złego odfiltrowania chmielin od piwa przed rozlewem, ale mam zamiar zastosować cold crash i dodatkową filtrację z siatki nylonowej, więc tego problemu nie biorę pod uwagę.

Edytowane przez Wuuu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, Wuuu napisał:

Staram się uważać, stąd niewielka ilość od początku gotowania. Ale pierwsze słyszę, że chmielenie na zimno może podnieść goryczkę.

Na whirpoolu to rozumiem, że a-k jeszcze w temp 80C coś tam mogą izomeryzować, ale na zimno? Chyba, że mówimy o goryczce trawiastej w przypadku złego odfiltrowania chmielin od piwa przed rozlewem, ale mam zamiar zastosować cold crash i dodatkową filtrację z siatki nylonowej, więc tego problemu nie biorę pod uwagę.

Goryczka ta nie powstaje z izomeryzacji AA, tylko wypłukiwania innych składników chmielu, np. olejków eterecznych, tanin itp. Wrzuć chmiel do zimnej wody na kilka dni, a potem spróbuj tej wody. Będzie gorzkie bez gotowania.  Gdzieś był wątek na forum o tym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
38 minut temu, Wuuu napisał:

Ale pierwsze słyszę, że chmielenie na zimno może podnieść goryczkę

@Wuuu zerknij na ten wpis. Chmielenie na zimno ma wpływ na gorycz. Gorycz to nie tyko izometryzowane alfakwasy ale też polifenole, humulininy powstające w wyniku utleniania. Pośrednio również zapach ma wpływ na odbiór smaku, np, aromat grapefruita. Pozostają jeszcze beta kwasy i produkty ich utlenienia.

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No proszę, człowiek uczy się całe życie :) Dzięki za pouczenie panowie. 

 

Ciekawy artykuł @Daniel(), ale wydaje się, że poziom goryczki nie zwiększy się jakoś znacznie, bo jeśli dobrze rozumiem podczas tego procesu, redukują się izo-a-k na rzecz huluponów.

 

Cytuj

When researchers used greater loads during dry-hopping, they reduced the concentration of iso-alpha acids in the beer. That's right, bitterness from humulinones reduce bitterness from alpha acids.

Cytuj

As hops oxidize, the bitterness that comes from iso-alpha acids diminishes because their precursors, alpha acids, are lost as a result of oxidation, but this is somewhat offset by the presence of bitterness from the hulupones

Niemniej jednak przy piwie typu Black IPA, wzrost IBU nawet o 10-15% od bazowej wartości chyba go nie zrujnuje.

Jak pisałem wcześniej, nawet większych ilości chmielu, bo ok 160g używałem na chmielenie na zimno przy Vermoncie i tam nie nie spotkałem się z powalającą goryczką, a powtarzałem warkę 3 razy.

 

Sugerujecie jednak żeby zmniejszyć w którymś etapie ilość chmielu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Wuuu napisał:

Sugerujecie jednak żeby zmniejszyć w którymś etapie ilość chmielu?

Może nie zmniejszyć, ale przyjrzyj się dokładniej efektowi. Spróbuj piwa przed dodaniem chmielu i po, aby mieć porównanie i bazę danych do wyciągnięcia wniosków. Myślę, że najistotniejsze będzie szybkie schłodzenie, abyś osiągnął poziom goryczki wyliczony z kalkulatora tak, aby baza miała faktycznie oczekiwane 50, a nie np 65 ibu, bo to już zrobi różnicę. Przy ilości jaką chcesz wrzucić pod koniec chmielenia może mieć to kluczowe znaczenie. Ile ibu Ci wyczodzi z tych ostatnich 15 minut? Strasznie dużo coś tak na oko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Gawron napisał:

Spróbuj piwa przed dodaniem chmielu i po, aby mieć porównanie i bazę danych do wyciągnięcia wniosków

Ile ibu Ci wyczodzi z tych ostatnich 15 minut?

Te 10 g od początku daje raptem 10 IBU, 90 g na 15 minut ma dać niby 43 IBU.

Spróbuję po gotowaniu i przed whirpoolem. A różnicę w goryczce po dodaniu chmielu na cichą, to chyba tylko można sprawdzić, warząc bliźniaczą warkę bez dodatku na cichą :)

 

No nic, zobaczymy co z tego wyniknie. Nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami, ale na nie przyjdzie nam trochę poczekać, bo w planach przed tym będzie Single Hop Mosaic PA.

A w ogóle to czekam na conical fermenter i glykol chiller od Grainfathera, porzucam plastiki i zaczynam warzenie na poważnie :)

 

Dzięki zainteresowanym za wszystkie uwagi, byliście niezwykle pomocni! :drinks:

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

,

8 minut temu, Wuuu napisał:

na 15 minut ma dać niby 43 IBU.

Ale doliczasz hop stand. W tym czasie też będzie zachodzić izomeryzacja z tych 90 gram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie będę dorzucał na flameout tylko schłodzę do 80C i pokręcę whirpool z 5-10 minut i dalej chłodzenie. Poniżej 80C już rzekomo a-k nie izomeryzują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
36 minut temu, Wuuu napisał:

Nie będę dorzucał na flameout tylko schłodzę do 80C i pokręcę whirpool z 5-10 minut i dalej chłodzenie. Poniżej 80C już rzekomo a-k nie izomeryzują.

To możesz też przenieść te 90 g na wyłączenie palnika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 hours ago, Wuuu said:

 A różnicę w goryczce po dodaniu chmielu na cichą, to chyba tylko można sprawdzić, warząc bliźniaczą warkę bez dodatku na cichą :)

 

No nic, zobaczymy co z tego wyniknie. Nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami

 

 

Zabutelkuj jedną sztukę przed cichą. ... tylko nie z dna, bo za dużo drożdży. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Gawron napisał:

To możesz też przenieść te 90 g na wyłączenie palnika.

To z kolei za bardzo obniży mi goryczkę, ale jest to jakiś pomysł. Może jako złoty środek podzielę te 90 g na 15 minut i na flameout. Ale to już się robi z tego istna alchemia :)

49 minut temu, Jankasper napisał:

Zabutelkuj jedną sztukę przed cichą. ... tylko nie z dna, bo za dużo drożdży. 

Patrz Pan! Czasem człowiek nie widzi najprostszych rozwiązań, przy nadmiernym kombinowaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
31 minutes ago, Wuuu said:

Patrz Pan! Czasem człowiek nie widzi najprostszych rozwiązań, przy nadmiernym kombinowaniu :)

No ja tez knułem jakieś podwójne warki, i raz mnie ojciec, laik kompletnie w tym temacie, z ciekawosci spytał, czemu jak zabutelkuje przed cichą  to będzie źle....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lepiej więcej. Do jednej to może się jakaś infekcja przypałętać i nici z eksperymentu. No i można komuś przekazać do porównania. Co dwie gęby to nie jedna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×