Jump to content

Jak rozpoznać czy to ekstrakt czy brewkit?


Recommended Posts

Dość przypadkowo stałem się posiadaczem 2 puszek z ekstraktem/brewkitem, lecz nie mają one etykiet i dlatego mam pytanie jak rozpoznać czy w środku jest brewkit czy ekstrakt słodowy? Czy mogę założyć, że po otwarciu i spróbowaniu ekstrakt będzie słodki, a brewkit będzie mieć goryczkę?

puszka.jpg

Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, buber napisał:

A co jest pod spodem?

Hiszpańska inkwizycja. 

Dnia 15.05.2018 o 19:14, mutombo napisał:

Dość przypadkowo stałem się posiadaczem 2 puszek z ekstraktem/brewkitem, lecz nie mają one etykiet i dlatego mam pytanie jak rozpoznać czy w środku jest brewkit czy ekstrakt słodowy? Czy mogę założyć, że po otwarciu i spróbowaniu ekstrakt będzie słodki, a brewkit będzie mieć goryczkę?

Żeby nie okazało się, że to Grochówka albo Fasolka po bretońsku. W podobnych puszkach sprzedają też karmę dla psów :D Element zaskoczenia zawsze w cenie. 

 

Nie ma totalnie żadnych oznaczeń na puszce? Pod spodem nawet nadruku lekkiego albo daty ważności?

Link to post
Share on other sites

Nic nie ma gołe puszki. Dostałem to od znajomego, w firmie której pracuje zostawił to klient który szukał etykieciarki, a na wzór zostawił etykiety z brewkita.

Edited by mutombo
Link to post
Share on other sites

To ciężko stwierdzić - bez próby organoleptycznej. Rozrób trochę ekstraktu w wodzie i spróbuj. Przy takiej próbie byłoby dobrze jakbyś miał jakiś odnośnik np. rozrobić ekstrakt suchy niechmielony do 10 blg i ten ekstrakt z puszki do tej samej wartości, porównać i sprawdzić, czy jest wyczuwalna goryczka. Innego sposobu nie widzę @sugarsweet daje jakąś tam podpowiedź ale nie wszyscy producenci ekstraktów leją ekstrakt chmielowy.

 

A nie możesz się przez tego znajomego do gościa odezwać? Bo to jedyne rozsądne rozwiązanie, żeby faktycznie stwierdzić co to jest. Jeżeli zostawił etykiety z brewkita to podejrzewałbym ekstrakt nachmielony, bo w jakim innym celu by je zostawiał? XD

Edited by Undeath
Link to post
Share on other sites

Zrób z tego piwo lekko chmieląc na goryczkę i na aromat (np. 10 IBU) i albo ci wyjdzie lekko goryczkowe (jeśli to ekstrakt niechmielony) albo mocniej ale w granicach rozsądku i pijalności (jeśli brewkit)... :)

Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi, skłaniam się ku wersji, że jest to brewkit nachmiele go delikatnie tak jak napisał Jancewicz na ok 10 IBU i na zimno.

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, mutombo napisał:

Dzięki za podpowiedzi, skłaniam się ku wersji, że jest to brewkit nachmiele go delikatnie tak jak napisał Jancewicz na ok 10 IBU i na zimno.

 

Jeszcze jedna uwaga, nie rób dwóch puszek na raz bo jeśli to brewkit to jeden przeznaczony jest na +/- 20l piwa (razem z dodatkiem cukru lub ekstraktu niechmielonego). Piwo więc może wyjść przechmielone. Zrób więc jedną niewiadomą puszkę + 1,7kg ekstraktu niechmielonego + chmiel na goryczkę i aromat (10IBU). Znając już efekty tego eksperymentu będziesz już wiedział jak stuningować drugą puszkę... 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.