Skocz do zawartości
cybul26

Pytania po pierwszym warzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Wczoraj warzyłem pierwszy raz z zacieraniem. Po tym procesie pojawiło się kilka pytań na które chciałbym znać odpowiedź.

 

Piwo które warzyłem to Polskie Ale.

Po pierwsze:  Wyszła mi słaba wydajność. Nie wiem do końca czym to jest spowodowane, ale skopałem proces wysładzania, chmielenia bądź chłodzenia. Po wysładzaniu otrzymałem ~23l brzeczki 12 blg,  więc tak, jak planowałem. Wysładzałem metodą wysładzania ciągłego. Problem (a może i nie?) polegał na tym, że filtracja przebiegała bardzo szybko (zacier podgrzałem do ~77'C na 5 minut pod koniec). Filtracja zakończyła się u mnie po ~15 minutach. Otrzymałem jednak brzeczkę taką, jaką zakładałem (~23l 12 blg), więc tutaj chyba nie tkwi problem. Potem chmielenie trwało 60 minut. Garnek w 1/4 odkryty, wrzenie na maksa (czy optymalne jest takie wrzenie, czy brzeczka powinna tylko lekko wrzeć? Garnek 50l). Nie wiem, ile tam odparowało wody, ale wrzenie było bardzo mocne. Następnie chłodzenie - garnek do wanny z zimną wodą (woda raz wymieniana). Wanna oraz jej okolice umyte, potraktowane domestosem wcześniej, więc chłodziłem bez przykrywki (czy to błąd) ~1h do temperatury ~21'C. Potem dekantacja brzeczki z gara warzelnego do fermentora. Na dnie pozostawione osady chmielin oraz mętna brzeczka (przed dekantacją zamieszałem brzeczkę, czyli tzw. whirpool). Wyszło mi na koniec ~16l 14 blg, dolana woda źródlana do 18l i troszkę ponad 12 blg. Zestaw był na 20l, więc 2l za mało. Pytanie tylko, gdzie mi te 2l uciekły? Czy te ~23l 12blg po filtracji to było za mało? Na co zwracać następnym razem uwagę? Jak dobrać ilość wody do wysładzania? Miałem ~14l wody do wysładzania i zabrakło mi w pewnym momencie (szybko w czajniku elektrycznym dorobiłem 2l wody o temperaturze ~76'C) . Do zacierania użyłem 14l wody. 

 

Po drugie: czy chmielenie zawsze tak śmierdzi? Zacieranie pachniało cudowanie, jednak po dodaniu chmieli (30g Marynka 60', 15g Lubelski 15' oraz 20 Lubelski na 0') zapach był nie do zniesienia. Może to te chmiele po prostu tak "pachną", czy inne również będą wydawały takie "zapachy"? W całym procesie wytwarzania piwa ten aspekt zdecydowanie najmniej mi się podoba.

 

Po trzecie: pierwsze piwo z brewkitu fermentowało w zbyt wysokiej temperaturze, dlatego zbudowałem lodówkę ze styropianu. Teraz brzeczka ma troszkę powyżej 16'C, a w instrukcji zalecane jest 18'C. Czy mogę zostawić taką temperaturę, czy lekko podnieść? Drożdże US-05, zalecana temperatura fermentacji 15 - 22'C

 

Po czwarte: posiadam taki termometr elektroniczny. Aby dobrze i szybko mierzyć temperaturę zacieru, zostawiam go na druciku w garze zaciernym. Czy pozwala on na takie warunki pracy, czy zaopatrzyć się w termometr analogowy, a tym sprawdzać inne rzeczy (temperatura wody do uwadniania drożdży, brzeczki itp.)?

 

Pozdrawiam,

Cybul26

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Objętość uciekła ci podczas gotowania. Ilość brzeczki przed gotowaniem musisz dostosować do mocy używanego palnika. W moim przypadku przeważnie odparowuje ok. 5 litrów, dlatego dłużej wysładzaj lub jeżeli ekstrakt przy wysładzaniu osiągnął niski poziom (2,5 BLG) to po prostu dolej wody przed gotowaniem aby uzyskać te np. +5 litrów (ilość musisz określić doświadczalnie)

 

2.Jak dla mnie chmiel pięknie pachnie ale to pewnie subiektywne odczucie :) Z całą pewnością każdy chmiel będzie pachniał podczas gotowania.

 

3.Jak najbardziej zostaw w 16C. Fermentowanie w dolnym zakresie zawsze jest lepsze niż w górnym a poza tym pamiętaj że fermentująca brzeczka ma temperaturę o 2-3 wyższą niż temperatura otoczenia. Na ostatnie 2 dni fermentacji możesz podnieść temperaturę aby drożdże zjadły resztki.

 

4.Każdy termometr będzie dobry, wiec moim zdaniem możesz tego używać

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, cybul26 napisał:

 

Piwo które warzyłem to Polskie Ale.

Po pierwsze:  Wyszła mi słaba wydajność. Nie wiem do końca czym to jest spowodowane, ale skopałem proces wysładzania, chmielenia bądź chłodzenia. Po wysładzaniu otrzymałem ~23l brzeczki 12 blg,  więc tak, jak planowałem. Wysładzałem metodą wysładzania ciągłego. Problem (a może i nie?) polegał na tym, że filtracja przebiegała bardzo szybko (zacier podgrzałem do ~77'C na 5 minut pod koniec). Filtracja zakończyła się u mnie po ~15 minutach. Otrzymałem jednak brzeczkę taką, jaką zakładałem (~23l 12 blg), więc tutaj chyba nie tkwi problem. Potem chmielenie trwało 60 minut. Garnek w 1/4 odkryty, wrzenie na maksa (czy optymalne jest takie wrzenie, czy brzeczka powinna tylko lekko wrzeć? Garnek 50l). Nie wiem, ile tam odparowało wody, ale wrzenie było bardzo mocne. Następnie chłodzenie - garnek do wanny z zimną wodą (woda raz wymieniana). Wanna oraz jej okolice umyte, potraktowane domestosem wcześniej, więc chłodziłem bez przykrywki (czy to błąd) ~1h do temperatury ~21'C. Potem dekantacja brzeczki z gara warzelnego do fermentora. Na dnie pozostawione osady chmielin oraz mętna brzeczka (przed dekantacją zamieszałem brzeczkę, czyli tzw. whirpool). Wyszło mi na koniec ~16l 14 blg, dolana woda źródlana do 18l i troszkę ponad 12 blg. Zestaw był na 20l, więc 2l za mało. Pytanie tylko, gdzie mi te 2l uciekły? Czy te ~23l 12blg po filtracji to było za mało? Na co zwracać następnym razem uwagę? Jak dobrać ilość wody do wysładzania? Miałem ~14l wody do wysładzania i zabrakło mi w pewnym momencie (szybko w czajniku elektrycznym dorobiłem 2l wody o temperaturze ~76'C) . Do zacierania użyłem 14l wody. 

A jak dokonywałeś pomiaru blg? Spławikiem? Na pewno w temperaturze 20C? Ja obstawiam błąd pomiaru blg.

To jest nie możliwe, że miałeś 23l 12 blg następnie po odparowaniu i dolaniu wody źrodlanej miałeś18l również 12 blg.  

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, balingometrem w temperaturze około 23'C po wysladzaniu i 20'C po studzeniu. Dla mnie to również wydaje się być dziwne. Blg +- 0.5 gdzie + na 23l i - na 18l. Następnym razem postaram się wysłodzić do większej objętości brzeczki.

Wysłane z mojego Xiaomi Mi5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, daniol88 napisał:

To jest nie możliwe, że miałeś 23l 12 blg następnie po odparowaniu i dolaniu wody źrodlanej miałeś18l również 12 blg.  

Chyba, że były duże straty po chmieleniu.

 

Ile wylałeś w kanał z chmielem?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tym miałem największy problem. Nie chciałem dużo chmielin, dekantacja również nie przebiegała płynnie (2 krotnie musiałem zassysać brzeczke) poszło pewnie około 2 litrów jak nie więcej na straty.

Wysłane z mojego Xiaomi Mi5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, cybul26 napisał:

poszło pewnie około 2 litrów jak nie więcej na straty.

Z twojego opisu to by z 5 brakowało. 2 litry to nie strasznie dużo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×