Jump to content
Fexor

Przemywanie drożdży (gęstwy) wodą mineralną

Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

Mam pytanie odnośnie przemywania drożdży (gęstwy po zakończonej burzliwej fermentacji) wodą mineralną. Wiem, że drożdże należy przemywać sterylną wodą czyli przegotowaną i ostudzoną. Zastanawiam się czy przemywanie drożdży wodą mineralną/źródlaną z butelki (oczywiście nieotwieraną) jest tak samo bezpieczne pod względem sterylności. Teoretycznie woda w nieotwieranej butelce powinna być sterylna, jednak chciałem spytać czy ktoś próbował w ten sposób robić i z jakim efektem. Głównym zamiarem takiego podejścia jest wygoda zastosowania - nie trzeba gotować wody i potem studzić - wystarczy otworzyć butelkę i zalać. Być może się jednak mylę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, Fexor napisał:

Witam wszystkich,

 

Mam pytanie odnośnie przemywania drożdży (gęstwy po zakończonej burzliwej fermentacji) wodą mineralną. Wiem, że drożdże należy przemywać sterylną wodą czyli przegotowaną i ostudzoną. Zastanawiam się czy przemywanie drożdży wodą mineralną/źródlaną z butelki (oczywiście nieotwieraną) jest tak samo bezpieczne pod względem sterylności. Teoretycznie woda w nieotwieranej butelce powinna być sterylna, jednak chciałem spytać czy ktoś próbował w ten sposób robić i z jakim efektem. Głównym zamiarem takiego podejścia jest wygoda zastosowania - nie trzeba gotować wody i potem studzić - wystarczy otworzyć butelkę i zalać. Być może się jednak mylę?

@Fexor ani gotowana woda, ani ta w butelce nie jest sterylna. Przy przemywaniu dłuższe gotowanie wody oprócz wybicia większości bakcyli ma również drugą zaletę. W wodzie będzie mniej tlenu i drożdże nie będą tak skore do pracy, np: będą mniej pieniły/kremowały. Zuzyja też mniej zapasów energii. Wodę z butelki też bym przegotował.

Do przemywania też jest lepiej nie używać mocno mineralizowanej wody.  Przegotowana źródlana/kranówka sprawdzała mi się dobrze.

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

Technicznie nie jest sterylna ale jest wg. producentów "czysta mikrobiologicznie" co wyklucza bakterie i drożdże. Więc generalnie taką wodę z butelki można używać do płukania gęstwy. Jak chcesz mieć 100% pewność sterylności wody to polecam płukać gęstwy w roztworze ClO2 - ubija to potencjalne bakcyle, a drożdży nie rusza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Dzięki za wskazówki. Wczoraj zlewałem na cichą piwo i przemywałem po raz pierwszy gęstwę właśnie wodą mineralną z butelki. Następnym razem zrobię tak jak piszecie - na pewno zagotuję dłuższy czas wodę na przemywanie. Tylko czy zostawić teraz gęstwę przemywaną wodą z butelki czy lepiej nie ryzykować i wylać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Fexor napisał:

Ok. Dzięki za wskazówki. Wczoraj zlewałem na cichą piwo i przemywałem po raz pierwszy gęstwę właśnie wodą mineralną z butelki. Następnym razem zrobię tak jak piszecie - na pewno zagotuję dłuższy czas wodę na przemywanie. Tylko czy zostawić teraz gęstwę przemywaną wodą z butelki czy lepiej nie ryzykować i wylać?

Ja bym zostawił. Jakoś butelkowanej wody jest dość rygorystycznie badana (a przynajmniej powinna być :) ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...