Skocz do zawartości
Fexor

Przemywanie drożdży (gęstwy) wodą mineralną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

 

Mam pytanie odnośnie przemywania drożdży (gęstwy po zakończonej burzliwej fermentacji) wodą mineralną. Wiem, że drożdże należy przemywać sterylną wodą czyli przegotowaną i ostudzoną. Zastanawiam się czy przemywanie drożdży wodą mineralną/źródlaną z butelki (oczywiście nieotwieraną) jest tak samo bezpieczne pod względem sterylności. Teoretycznie woda w nieotwieranej butelce powinna być sterylna, jednak chciałem spytać czy ktoś próbował w ten sposób robić i z jakim efektem. Głównym zamiarem takiego podejścia jest wygoda zastosowania - nie trzeba gotować wody i potem studzić - wystarczy otworzyć butelkę i zalać. Być może się jednak mylę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
36 minut temu, Fexor napisał:

Witam wszystkich,

 

Mam pytanie odnośnie przemywania drożdży (gęstwy po zakończonej burzliwej fermentacji) wodą mineralną. Wiem, że drożdże należy przemywać sterylną wodą czyli przegotowaną i ostudzoną. Zastanawiam się czy przemywanie drożdży wodą mineralną/źródlaną z butelki (oczywiście nieotwieraną) jest tak samo bezpieczne pod względem sterylności. Teoretycznie woda w nieotwieranej butelce powinna być sterylna, jednak chciałem spytać czy ktoś próbował w ten sposób robić i z jakim efektem. Głównym zamiarem takiego podejścia jest wygoda zastosowania - nie trzeba gotować wody i potem studzić - wystarczy otworzyć butelkę i zalać. Być może się jednak mylę?

@Fexor ani gotowana woda, ani ta w butelce nie jest sterylna. Przy przemywaniu dłuższe gotowanie wody oprócz wybicia większości bakcyli ma również drugą zaletę. W wodzie będzie mniej tlenu i drożdże nie będą tak skore do pracy, np: będą mniej pieniły/kremowały. Zuzyja też mniej zapasów energii. Wodę z butelki też bym przegotował.

Do przemywania też jest lepiej nie używać mocno mineralizowanej wody.  Przegotowana źródlana/kranówka sprawdzała mi się dobrze.

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Technicznie nie jest sterylna ale jest wg. producentów "czysta mikrobiologicznie" co wyklucza bakterie i drożdże. Więc generalnie taką wodę z butelki można używać do płukania gęstwy. Jak chcesz mieć 100% pewność sterylności wody to polecam płukać gęstwy w roztworze ClO2 - ubija to potencjalne bakcyle, a drożdży nie rusza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. Dzięki za wskazówki. Wczoraj zlewałem na cichą piwo i przemywałem po raz pierwszy gęstwę właśnie wodą mineralną z butelki. Następnym razem zrobię tak jak piszecie - na pewno zagotuję dłuższy czas wodę na przemywanie. Tylko czy zostawić teraz gęstwę przemywaną wodą z butelki czy lepiej nie ryzykować i wylać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Fexor napisał:

Ok. Dzięki za wskazówki. Wczoraj zlewałem na cichą piwo i przemywałem po raz pierwszy gęstwę właśnie wodą mineralną z butelki. Następnym razem zrobię tak jak piszecie - na pewno zagotuję dłuższy czas wodę na przemywanie. Tylko czy zostawić teraz gęstwę przemywaną wodą z butelki czy lepiej nie ryzykować i wylać?

Ja bym zostawił. Jakoś butelkowanej wody jest dość rygorystycznie badana (a przynajmniej powinna być :) ).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Następne piwo zrobię na tej gęstwie i efekty opiszę w tym wątku. 

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×