Skocz do zawartości
Urbixturbix

Belgijska IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich piwowarów.

Zamierza uwarzyć swoje pierwsze piwko w stylu Belgian IPA.

Proszę, powiedzcie mi co sądzicie o mojej recepturze i czy będzie pijalne.

Mile widziana konstruktywna krytyka. 

 

Pale ale Weyermann 2,5 kg

monachijski typ I Weyermann 1 kg

Abbey Malt Weyermann 0,3 kg

Carabelge Weyermann 0,2 kg

 

Drożdże WLP 400

 

Centennial 60 gram - 60 min

Centennial 30 gram - 45 min

Mosaic 60 gram -  15 min

Centennial 60 gram - 5 min

Mosaic 60 gram - 0 min

 

Chmielenie na zimno Equanot - 120 gram na 5 dni.

 

Mosaic w szyszkach, reszta granulat.

 

Zastanawiam się nad podaniem English Golding zamiast Centenniala w 5 minucie, Ewentualnie zamienic Centennial w 45 minucie na Marynke ale boje się trawiastych aromatów. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Paaanie a ile to będzie miało ibu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, crusher napisał:

Paaanie a ile to będzie miało ibu ?

Centennial 60 gram - 60 min

Centennial 30 gram - 45 min

 

tak na oko bez liczenia to chyba z 300. git, będzie się fajnie kontrowało z karmelem

 

a tak serio opie weź to wrzuć do jakiegoś brewness i wylicz sobie ibu, stosunek goryczki do og, no bo to się nie trzyma kupy :(. also wywal chmielenie na 45', bo ono nie ma sensu - goryczkę efektywniej wyciagniesz na 60', a smak/aromat na 15' i w dół.

Edytowane przez LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×