Skocz do zawartości
Pafio

AIPA Atak Chmielu - próba klonowania

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje uwarzyć AIPA w stylu Atak Chmielu z pinty,

Producent podaje taki skład:

 

Skład: woda, słody jęczmienne Weyermann®: pale ale, melanoidynowy, Carahell®, Carapils®, chmiele (USA): Citra®, Simcoe®, Cascade, Amarillo®. drożdże Safale™ US-05

 

myślałem o takim zasypie:

2 kg      Pale Ale

0,5 kg   melanoidynowy

0,5 kg   Carahell®

0,5 kg   Carapils®

 

I Chmielenie:

20 g Simcoe   60 min

15 g Citra        40 min

20 g Cascade  15 min

20g Amarillo     5 min

20g Citra            0 min

 

IBU wychodzi mi w kalkulatorze  69 jak podaje producent, ale czy taki zasyp i chmielenie do piwo podobne smakowo, czy coś byście zmienili?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, Pafio napisał:

2 kg      Pale Ale

0,5 kg   melanoidynowy

0,5 kg   Carahell®

0,5 kg   Carapils®

1,5 kg specjalnych to zdecydowanie za dużo. 0,5 kg łącznie to już sporo. Będzie słodki ulep.

24 minuty temu, Pafio napisał:

Chmielenie:

20 g Simcoe   60 min

15 g Citra        40 min

20 g Cascade  15 min

20g Amarillo     5 min

20g Citra            0 min

Na 40 minut zbędne. Gdzie chmielenie na zimno? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

40 min dalem bo IBU wychodziło za male.
Na zimno nigdy nie próbowałem, co polecasz?

Wysłane z Xperia XA1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
25 minut temu, Pafio napisał:

40 min dalem bo IBU wychodziło za male.

To dodawaj na 60 minut, aby wykorzystać 100% potencjału goryczkowego.

 

28 minut temu, Pafio napisał:

co polecasz?

Nie próbować robić klona Ataku, bo na 90 procent się to nie uda. Zbyt wiele zmiennych. Polecam Ci za to zapoznać się dokładnie z opisem stylu, sposobami chmielenia i fermentacji AIPA i spróbowania jakiegoś prostego i sprawdzonego przepisu. 

Polecam ten ARTYKUŁ kolegi @Oskaliber. Przeczytasz, to inaczej spojrzysz na swój post. 

Co do zasypu. Mi przypadł do gustu taki:

Pilzneński/ Pale Ale 85%

Pszeniczny 10%

Karmelowy 5% 

TUTAJ nasz link do notatek Czesława Dziełaka i jego zwycięzkiej AIPA. Może się zainpirujesz. Poczytaj, a później pytaj.

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale atak chmielu/karmelu jest właśnie taki karmelowy. Swoją drogą jest to bardzo gówniana aipa, właśnie przez ten karmel. 

Zasyp dałbym:

3 kg pale ale

0,25 melanoidynowy

0,25 carahell

0,25 carapils

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Henx napisał:

0,25 melanoidynowy

Ja bym tego słodu dał zdecydowanie mniej, jest bardzo "agresywny"...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Henx napisał:

bardzo gówniana aipa,

Spróbuj Biedronkowej:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, Gawron napisał:

Spróbuj Biedronkowej:D

To jest taka? :)

 

11 godzin temu, Jancewicz napisał:

 

13 godzin temu, Henx napisał:

0,25 melanoidynowy

Ja bym tego słodu dał zdecydowanie mniej, jest bardzo "agresywny"...

 

Ja to wiem, Ty to wiesz, sporo osób to wie, ale chyba Ziemowit F. nie fo końca :)

Pamiętaj że autorowi tematu chodzi o klon Ataku karmelu, a nie o fajną Aipę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 13.05.2018 o 14:48, Pafio napisał:

Planuje uwarzyć AIPA w stylu Atak Chmielu z pinty,

nie napisałeś ile litrów chcesz z tego zasypu/chmielu... jak 10 to całkiem ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×