Jump to content
Jankasper

Gdzie moja czerń?

Recommended Posts

Taka sytuacja,

 

rok temu zrobiłem stouta z 2kg pilzneńskiego, 1kg munich II, 2 kg wiedeńskiego, po 300g płatków jęczmiennych i owsianych, 300g karmelowego 150 -oraz 300g jęczmienia palonego.

 

Piwo zacierane na słodko, fermentowae na chłodno S04, mocno dochmielone. Wyszło ładne czrne piwo, z czerwonym/rubinowym tłem. Kapslowane 26.05.2017

 

Schodziło fajnie, ale butelczynę dałem do piwniczki- beczka na deszczówkę wkopana w ziemię. Dzisiaj otwieram, nalewam, pachnie cudnie, mocno się pieni.

 

I jak w temacie. Było czarne, jest bursztynowe. Paloność w smaku raczej w tle. Co się stało mojemu murzynku, że jest mocno melanoidynowy? W sumie to nie problem, piwko lepiej niż przednie, ale mnie to ciekawi.

 

Edited by Jankasper

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said:

pierwiastki odpowiadające za czarny kolor są cięższe od wody i alkoholu - z czasem zawsze opadają na dno. wystarczy lekko zamieszać butelkę przed nalaniem i powinno banglać.

W sumie nie sprawdziłem jak tam osad. Mam jeszcze 2 egzemplarze do leżakowania. Za kwartał sprawdzę czy czerń siedzi na dole.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...