Skocz do zawartości
krychu

Niskie odfermentowanie Weizena

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam za soba kilka warek z ekstraktow.

Postanowilem sprobowac sil w warzeniu ze slodow. Padlo na Weizena. Poki co kupilem zestaw surowcow. Zacierani wyszlo chyba ok w kazdym razie zgodnie z instrukcja. Bylem zdiziwiony kiedy zamiast sg1130 bylo 1160 ale ok postanowilem fermentowac. Drzdze z zestamu Mangrowe Jack M20 i do fermentora. Fermentacja malo widoczna ale tonraczej z winy uszczelki przy rurce po uszczelnieniu pobulkalo troche i cisza. Potrzymalem 10 dni pierwszy pomiar i wynik 1030 po kolejnych 3 dniach nie zmienia sie. Instrukcja mowi ze powinno zejsc do 1014 ale w tym przypadku nie wiem czy zejdzie ze wzgledu na za wysoka wartosc poczatkowa. Czy powinienem jeszcze poczekac z butelkiwaniem czy butelkiwac od razu. Dodam ze w smaku jest calkiem przyjemnie gozdzikowo bananowe i dosc slodkie, a nie chce granatow....

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1.130 to około 30 blg, o 1.160 nawet nie wspominam. Chyba źle coś wpisałeś. 

Podaj jak zacierałeś itp rzeczy. 

I używaj polskch miar czyli blg, każdy ma już w głowie co i jak w blg, a sg trzeba przeliczyć. To tak jakbyś poszedł do sklepu i poprosił o 2 funty karkówki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok juz poprawiam. Zacieranie w 68 stopniach przez godzine. Potem mashout w 78 przez 10min. Pomiar przed zadaniem drozdzy ok 16blg po prawie dwuch tygodniach fermentacji zeszlo do ok 7.5blg a powinno wedlug receptyry zaczac od 12blg zejsc do 4blg. Chyba ze moj hydrometr zawodzi ale w sumie jakos zbytnio alko nie czuc podczas proby


Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Pamiętaj też, że nie zawsze drożdże odfermentują tak jak Ty chcesz :) one robią swoje i po swojemu. 

Trochę mocny ten weizen. 

Zacierałeś na słodko to nie zejdę nisko, ale i tak coś jeszcze za mało. W jakiej temperaturze stoi wiadro?

Jest jeszcze jedno - sprawdź na czystej wodzie w 20 st C czy na pewno wskazuje 0 i podczas pomiaru już fermentującej brzeczki CO2 czasami oblepia spławik i lekko unosi co zaburza pomiar. Pokręć nim i potrzymaj kilka minut żeby się odgazowało. 

Edytowane przez Henx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam sie, nie zawsze jest jak chcemy.

Tez mi sie wydawalo ze mocny, sprawdzalem na wodzie i jest zero, przed fermentacja refraktometr pokazywal 16brixow wiec raczej odczyt byl poprawny.

Splawik zakrecilem pare razy zeby miec pewnosc, i zostawilem na 5 minut ae w dalszym ciagu jest to samo. Najwyzej potrzymam jeszcze pare dni i zobacze co sie bedzie dzialo. 

Piana jest sladowa ale sa male skupiska babelkow na powierzchni wiec moze jeszcze powoli pracuja. 

Tylko zastanawia mnie jedno, bo raczej przy tej gestosci poczatkowej powinien byc eaczej mocny i alko byl by wyczuwalny raczej, a tu raczej nie czuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 hours ago, krychu said:

Zgadzam sie, nie zawsze jest jak chcemy.

Tez mi sie wydawalo ze mocny, sprawdzalem na wodzie i jest zero, przed fermentacja refraktometr pokazywal 16brixow wiec raczej odczyt byl poprawny.

Splawik zakrecilem pare razy zeby miec pewnosc, i zostawilem na 5 minut ae w dalszym ciagu jest to samo. Najwyzej potrzymam jeszcze pare dni i zobacze co sie bedzie dzialo. 

Piana jest sladowa ale sa male skupiska babelkow na powierzchni wiec moze jeszcze powoli pracuja. 

Tylko zastanawia mnie jedno, bo raczej przy tej gestosci poczatkowej powinien byc eaczej mocny i alko byl by wyczuwalny raczej, a tu raczej nie czuje.

od biedy możesz zebrać próbkę 200ml i zabutelkować  bez dodatków, tak żeby złapało trochę tlenu w małej butelce np.po coli. Zostawić na 3 dni w cieplejszym miejscu ok 25C. Jak próbka będzie nagazowana, to znaczy, że drożdże jeszcze jedzą, tylko coś im nie lezało z natlenieniem albo temperaturą. Wtedy lekko poruszaj wiadrem, zostaw w spokoju piwo na tydzień jeszcze i potem pomierz. Pamiętaj tylko, że w piwie jest trochę CO2, więc to nagazowanie musi być widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałeś w jakiej temperaturze stoi teraz wiadro.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiadro mam w kuchni w temperaturze ok 19-20 stopni. Termometr na wiadrze wskaxuje jakies 21-2


Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

A mierzysz spławikiem czy refraktometrem, bo piszesz o obydwu przyrządach?

Jeśli 16 i 7,5 to odczyty z refraktometru, to odfermentowanie masz w porządku.

Edytowane przez punix

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Po fermentacji splawikiem, przed obydwoma przyzadami :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

 

 


Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

 

 

Edytowane przez krychu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×