Jump to content
Sign in to follow this  
Zukowiec

Klarowanie żelatyną, a refermętacja

Recommended Posts

Czołem, 

po raz pierwszy zastanawiam się na sklarowaniu młodego piwa żelatyną na cichą. Piwa wychodzą 9-cio złotowe :P , ale drażni mnie zapach i osad drożdżowy( nie jest mocny bo dekantuje na każdym etapie i przelewam przez gazę jałową). Czy jak dodam 1 g żelatyny na 10 l młodego piwa to nie wpłynie to negatywnie na refermentacje w butelkach? Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba, że znacie lepsze i tanie sposoby na pozbycie się drożdży, ale tak by refermentacja przebiegła bez zakłóceń

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak powiedział cemik1 nie wpłynie..... i potwierdzam, jeśli tanio i dobrze to żelatyna jest chyba najlepszym rozwiązaniem, nigdy nie miałem problemy z refermentacją czy jak niektórzy się obawiali zapachy żelatyny w jasnym piwie.  Zawsze możesz użyć dostępnych środków klarujących. Kiedyś używałem i pamiętam, że działają bardzo podobnie do żelatyny tylko trochę szybciej (nazwy nie pamiętam) ,a żeluś zawsze jest pod ręką :).

Jakie to piwo?

 

Tylko żelatynę rozpuść...

Edited by Carlito

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moj rozum to po pozbyciu sie drozdzy ciezko bedzie o refermentacje... :)

Zelatyna sklaruje Ci piwo, wytraci syfy, ale podczas refermentacji i tak drozdze sie beda bzykac i w efekcie bedziesz mial osad na dnie flaszki. Tego nie unikniesz. Sama refermentacja moze (ale nie musi) dluzej potrwac, ale powinno byc dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Zukowiec napisał:

Chyba, że znacie lepsze i tanie sposoby na pozbycie się drożdży, ale tak by refermentacja przebiegła bez zakłóceń

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 

cold crash albo żelatyna. w obu przypadkach nie ma problemu z refermentacją, po prostu trwa dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na moj rozum to po pozbyciu sie drozdzy ciezko bedzie o refermentacje...
Zelatyna sklaruje Ci piwo, wytraci syfy, ale podczas refermentacji i tak drozdze sie beda bzykac i w efekcie bedziesz mial osad na dnie flaszki. Tego nie unikniesz. Sama refermentacja moze (ale nie musi) dluzej potrwac, ale powinno byc dobrze.
Tu polecam sięgnąć do biotechnologii. Komórki drożdżowe są anionami(ładunek ujemny), a żelatyna jest kationem(ładunek dodatni) która przyciąga je do siebie. Jak chcesz pozbyć się całego syfu filtrujesz przez gazę, a jak chcesz pozbyć się drożdży gaza ci tu nie pomoże, stąd moje pytanie o skuteczność żelatyny. Rozumiesz?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To sprobuje prosciej: zelatyna zredukuje Ci ilosc drozdzy, ale za pomoca zelatyny sie drozdzy z piwa raczej calkowicie nie pozbedziesz.

Ergo: refermentacje da sie przeprowadzic, potrwa dluzej, piwo powinno byc klarowniejsze, ale osad drozdzowy na dnie flaszki i tak bedziesz mial.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...