Skocz do zawartości
Ahtanum Ahtanowicz

16-17.11.2018 XII Pomorski Konkurs Piw Domowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zapraszam Was na XII Pomorski Konkurs Piw Domowych, który odbędzie się w Gdańsku pod koniec listopada 2018 r.
 

Kategorie to:

  • porter bałtycki (18-22° Blg)
  • AIPA z owocami (styl bazowy wg BJCP: 21A American IPA)
     

Konkurs został zgłoszony do Pucharu PSPD i będzie liczył się do punktacji w edycji 2018/19.

 

Owoce można dodawać w różnej postaci, ale chcemy, żeby to były owoce w rozumieniu potocznym, nie botanicznym - czyli ogórek i pomidor odpada.

Portery możecie warzyć już na kolejne edycje ;) , gdyż będzie to nasza tradycyjna kategoria.

 

Regulamin i szczegóły - jak zawsze na ostatnią chwilę :) 

Ostatnia chwila: https://goo.gl/J8bpbV

Edytowane przez Ahtanum Ahtanowicz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma trzeciego stylu?! :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, yoshko napisał:

Nie ma trzeciego stylu?! :P

Może za 5-10 lat, jak konkurs okrzepnie :P 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No bo nie widzę tu dla siebie miejsca. :P
Na AIPĘ to z tysiąc zgłoszeń będzie, a na portera za późno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mamy termin - 16-17.11.2018 r.

Mamy też pierwsze zachęty do uczestnictwa - zwycięzca w owocowej AIPie będzie mógł uwarzyć wersję na większe garnki w Browarze Czarna Owca.

Termin dostarczenia butelek zapewne tydzień przed, czyli do 09.11.
Regulamin oczywiście tradycyjnie na ostatnią chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dopuszczalne jest użycie laktozy w AIPie ?

Edytowane przez Wartose

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Wartose napisał:

Dopuszczalne jest użycie laktozy w AIPie ?

Bazą jest American IPA, czyli w miarę wytrawne i solidnie nachmielone piwo.
Nie ma być to Milkshake IPA.
Oczywiście, jeżeli zakładasz, że subtelny dodatek laktozy będzie dobrze uzupełniał owocowy profil, jednocześnie nie zakłócając podstawowych cech American IPA - to droga wolna.
 

 

45 minut temu, rayavaldek napisał:

Czy dopuszczalny będzie porter z użyciem słodów dymionych ?

Nie, nie powinien być też leżakowany w beczce lub z płatkami.
Klasyczny porter bałtycki zawężony (w stosunku do opisu BJCP) do widełek od 18 do 22° Blg.
Opis stylu autorstwa Bartosza Markowskiego (z konkursu Cieszyńskiego) można znaleźć tutaj:
porter bałtycki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia ‎10‎.‎05‎.‎2018 o 12:29, yoshko napisał:

Na AIPĘ to z tysiąc zgłoszeń będzie, a na portera za późno.

Nawet gdybyś wiedział pół roku wcześniej to i tak byłoby za późno. Każdy starający się piwowar ma portera w piwniczce, dobrze wyleżakowanego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy można użyc melon w kategorii aipa owocowa? Botanicznie to warzywo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na wikipedii melon jest w warzywach dyniowatych, ale mniejsza o to: istotne dla mnie jest, czy jest dozwolony w tym konkursie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.09.2018 o 21:23, TomBombadil napisał:

Na wikipedii melon jest w warzywach dyniowatych, ale mniejsza o to: istotne dla mnie jest, czy jest dozwolony w tym konkursie.


Dozwolony.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Wiadomo, że dodatek owoców do piwa powoduje lekką kwaskowatość gotowego piwa. Czy jest dozwolony np. ksylitol jako dodatek do AIPA ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Receptury nie przesyłasz, więc jak nie powiesz to można. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Zaku86 napisał:

Wiadomo, że dodatek owoców do piwa powoduje lekką kwaskowatość gotowego piwa. Czy jest dozwolony np. ksylitol jako dodatek do AIPA ??


Dokładnie - jak yoshko napisał. Receptury nie przesyłasz, liczy się efekt.
Jeżeli będzie on zadowalający dla sędziów i magiczny balans nie przesunie się w stronę słodkiego owocowego soku - why not?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I tutaj dochodzimy do bardzo ważnego punktu. Nie powstał (chyba, że gdzieś mnie ominął) opis stylu AIPA z dodatkiem owoców, więc nie ma oficjalnie określonego balansu między chmielowością, a dodatkiem owoców. Nie ma też określonego dopuszczalnego poziomu kwaśności, co niestety powoduje, że jest to pozostawione do wolnej interpretacji sędziów. Osobiście jakbym wyczuł lekko sztucznawą i/lub cukrową słodycz z dodatku ksylitolu, to wnioskowałbym przy stole o odrzucenie piwa, bo AIPA nie ma być słodka, z podlinkowanego opisu stylu wynika: "resztkowa słodkość powinna być od niskiej do braku". Także każda słodycz powyżej "niskiej" powinna spowodować odrzucenie piwa w eliminacjach :) 

Pisać opisy stylów do takich kategorii! Bo będzie bajzel i pretensje :)

Edytowane przez Szalas85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Szalas85 napisał:

Pisać opisy stylów do takich kategorii! Bo będzie bajzel i pretensje


Nie ukrywam, że muszę się z Tobą zgodzić. Dobrze by było ;)

Sam osobiście nie lubię kategorii, które sędziom pozostawiają zbyt dużo do interpretacji - nawet takich w sumie dość dobrze opisanych jak saison czy witbier.

Ale tak czy owak, to sędziowie będą decydować o jakości piw. Wiadomo - AIPA nie ma być słodka. Ale owoce już słodkie są i resztkową słodycz mogą zostawić - jeżeli nie zostawią (bo drożdże przeżarły), to kogoś może kusić używanie słodzików, pasteryzowanie czy inne cuda. Raczej takie piwa zostaną odrzucone - choćby ze względu na sztuczność - ale kto wie? Jeżeli doda się tego z umiarem? 
Jak dla mnie ludzie mogą dodać nawet słodu wędzonego, byleby wyszedł z tego smak owocowej AIPY.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze coś skrobnę :)
Dobrze - dla wysyłającego - wiedzieć na czym się stoi. Czyli - czy piwo ma być kwaśne, czy słodkie, czy chmielone, czy z przyprawami, czy z ksylitolem, czy z aromatami.
Ale są style, które są nieco szersze - praktycznie cała Belgia - jedne bardziej, drugie mogą być mniej przyprawowe, albo nawet w ogóle. RIS może być bardziej palony, albo bardziej deserowy.
Może czasem za bardzo chcemy określić, jakie piwo konkretnie ma być? Zbytnio ograniczamy ramy, w których zamknąć chcemy piwowarów?
Ogólnie przecież - piwo ma być dobre. W takim najprostszym znaczeniu.
Plus konkretnie w tym wypadku ma mieć charakter AIPY (czyli wytrawne, chmielowe, itd.) oraz charakter owoców. I ten owocowy charakter ma być dla oceniającego dobry - w odbiorze.
Owoce mogą być przecież kwaśne, mogą być słodkie, mogą mieć przeróżne aromaty, dla niektórych nawet odpychające. Jeżeli piwowar uzna, że akurat takie połączenie to jest to - dlaczego go ograniczać? 

A że czasem dobre dla jednego sędziego jest co innego? Najlepiej dla wysyłającego byłoby znać nazwiska sędziów i ich gust.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ale Piotrek, jaki sens ma sadzanie sędziego przy stole, który ma powiedzieć, czy piwo mu smakuje czy nie? Przecież w takim konkursie wyniki będą zależne od tego, kto będzie zasiadał w komisji i to samo piwo podane przy 3 różnych stolikach zostanie zupełnie inaczej ocenione, bo w jednej będą Ci którzy lubią słodkie, a w drugiej Ci którzy lubią gorzkie. Chodzi o to, żeby sędzia, w jak największym stopniu, odciął swoje prywatne preferencje i oceniał piwo w odniesieniu do wyznaczonych zasad i cech stylu. To opis jest jedynym dokumentem, który łączy sędziego z piwowarem i bez tych zasad, każdy konkurs zamieni się w konkurs konsumencki. I nie mam nic przeciwko takim konkursom, ale po co zaprzęgać do tego certyfikowanych sędziów. Zasady zawsze mogą mieć przedziały i jeżeli owoce mogą być słodkie i kwaśne, to trzeba o tym napisać. Że kwaśność może być do średnio niskiej, a słodycz np. do średniej, napisać jedno zdanie o balansie i też można sędziować. W tej chwili zasady dotyczące kwaśności nie są określone w żaden sposób, co uważam, za kłopotliwe.

 

Są konkursy konsumenckie, jak bitwy piwne, jak festiwal piwowarów domowych, jak Kuźnia Piwowarów, gdzie piwowarzy, choć jakiś styl niby mają określony, to wiadomo, że nacisk jest mocno położony na kreatywność. I są konkursy zgłoszone do Pucharu PSPD, gdzie w końcowej klasyfikacji może decydować jedna kategoria, którą ktoś wygrał tylko dlatego, że sędziował Gadomski zamiast Puśleckiego, a to z kolei wydaje mi się nie do końca sprawiedliwe.

 

To jest temat na grubszą dyskusję, ale ja ma do tego takie podejście, że sędzia ma zamienić swoje zmysły w aparat pomiarowy i klasyfikować piwa według pewnych wytycznych.

Edytowane przez Szalas85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taka chyba powinna być główna idea podczas sędziowania na konkursach nie-konsumenckich.

Mnie zawsze powtarzano odnośnie sędziowania "nie ważne czy piwo ci smakuje, tylko czy jest zgodne ze stylem" :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Szala85, @Kantor

Macie rację. Ocena piwa przez sędziego powinna odnosić się do kryteriów stylu. Organizujemy u nas bitwy piwowarów. To czysto konsumencki konkurs. Czasami wyniki mnie zadziwiają. Piwa z ewidentnymi wadami, ale pijalne wygrywają. Z gustami konsumentów się nie dyskutuje. 

Jeżeli chodzi o AIPę z owocami, to faktycznie ustalenie jakiś zakresów słodkości, kwasowości itd. jest bardzo trudne. Więc traktujmy to jako zabawę i wielką loterię. Wydaje mi się, że czasami zbyt poważnie podchodzimy do konkursów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślałem, że trochę bardziej zamieszam kijem w mrowisku :)

Janek - nie jest moją intencją zrównywanie konkursów pucharowych z konsumenckimi. W Pomorskim KPD są ramy wytyczone przez opis AIPA, jest też pewien "twist" z owocami, które mają współgrać z bazowym stylem. Jak mają współgrać? Nie chcielibyśmy ograniczać wyobraźni piwowarów.

Pewnie, że możesz odczytać to jako usprawiedliwienie lenistwa, z którego wynika brak opisu stylu na czas - ale ustalając wyraźne ramy dla prezencji owoców w bazowym piwie, moglibyśmy skończyć zbyt wszystko dookreślając. Ostatecznie - przesadzając - moglibyśmy zawęzić konkurs tylko do piw z malinami, bo inne by nam nie pasowały. A może ktoś chce dodać pigwę (kwaśne), może ktoś banany (słodkie), może ktoś melona (mdłe ;) ), może ktoś coś jeszcze lub jakiś miks. Nie widzę powodu, żeby od razu takie piwa dyskwalifikować tylko dlatego, że ustalilibyśmy jakieś widełki - może jednak piwowarzy wiedzą, co robią i wpadną na coś, na co my nigdy byśmy nie wpadli.

Trochę poza tematem, odnośnie zgodności ze stylem - to mnie najbardziej w konkursach irytuje (nie wiem, jak często się zdarza, ale się zdarza), że piwa, które mają niewielkie wady, ale za to wyróżniają się pozytywnie w innych aspektach przepadają w eliminacjach, żeby zrobić miejsce dla nijakich, lecz do bólu poprawnych. W takim wypadku jestem skłonny poświęcić idealną zgodność ze stylem - być może w wielu konkursach też się to zdarza, ale na pewno nie we wszystkich (nie mówię o swoich piwach, dla jasności).

No i jeszcze jedna uwaga odnośnie tej kategorii, tego piórka, które może przeważyć szalę Pucharu. No więc nie, AIPA z owocami to nie jest jedyna kategoria tak otwarta i swobodnie zdefiniowana, żeby przytoczyć chociażby piwo świąteczne, które pozostawia dużą swobodę do interpretacji przez gusta sędziowskie. O wszelkich wynalazkach z dodatkiem ziół nie mówiąc. Więc spokojnie - równie dobrze może zaważyć na kolejności nasza AIPA z owocami a równie dobrze jakaś inna kategoria.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Ahtanum Ahtanowicz napisał:

Trochę poza tematem, odnośnie zgodności ze stylem - to mnie najbardziej w konkursach irytuje (nie wiem, jak często się zdarza, ale się zdarza), że piwa, które mają niewielkie wady, ale za to wyróżniają się pozytywnie w innych aspektach przepadają w eliminacjach, żeby zrobić miejsce dla nijakich, lecz do bólu poprawnych.

Z mojego doświadczenia piwa w miarę stylowe i dobre technicznie, bardzo, bardzo rzadko odpadają w eliminacjach (chyba nie pamiętam takich sytuacji z mojego doświadczenia), natomiast zdarzają się piwa bardzo dobre technicznie (i ogólnie super złożone, pijalne itp.) ale po prostu nie w stylu i one muszą polecieć, bo w innym wypadku robiłby się konkurs konsumencki wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, Ahtanum Ahtanowicz napisał:



Janek - nie jest moją intencją zrównywanie konkursów pucharowych z konsumenckimi. W Pomorskim KPD są ramy wytyczone przez opis AIPA, jest też pewien "twist" z owocami, które mają współgrać z bazowym stylem. Jak mają współgrać? Nie chcielibyśmy ograniczać wyobraźni piwowarów.

Ja uważam, że jest dobrze. Mnie nie przeszkadza w pewnych piwach ocena "nazwijmy ją konsumencka" jest do przyjęcia.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×