Jump to content
Bachi

Chłodziarka przepływowa Lindr Kontakt40 obsługa, czyszczenie, pro-tipy

Recommended Posts

Jestem szczęśliwym nabywcą chłodziarki przepływowej, dwuobiegowej Lindr Kontakt40 dzięki użytkownikowi maaciej6 (polecam-super cena, jak i szybka wysyłka). Wcześniej, w domowych warunkach sprawdzał się kranik picnic. Z racji, że wystawiam się na I Festiwalu Piwowarów Domowych i nie chce mi się butelkować 3 warek, zmotywowałem się do zakupu czegoś bardziej profesjonalnego. Czuję się trochę, jakbym się przesiadł z trampek do samochodu. Wszystkiego trzeba się nauczyć od podstaw, więc tu pojawiają się pytania do Was.
Jakie ciśnienie dajecie na reduktorze przy wyszynku? Gdy trzymałem corneliusa w lodówce, ostateczne ciśnienie ustawiałem na 0.5 bara i nic się nie pieniło. Tu widziałem, że zalecają powyżej 1.5bara. Jak to jest? Czy mniejsze ciśnienie też się sprawdzi? 
Czy kompensatory piany faktycznie rozwiążą problem pienienia się piwa z beczek o temp pokojowej? Mam do tego 2 węże ok 1.5m każdy łączony mobilnie na szybkozłączkach JG.
Jak to jest z wyszynkiem z jednej linii rozlewniczej? Jest informacja na opakowaniu, żeby przed użyciem podłączyć piwo i spuścić pozostałości płynów, żeby resztki nie zamarzły i nie uszkodziły linii. Jeśli piwo będzie podpięte tylko pod jeden kran, należy jakoś ogarnąć drugi? Wszak urządzenie chłodzi obie linie-jak to ogarnąć? A może się nie przejmować?

Jaki środek stosujecie do mycia i dezynfekcji? Czy to co mam w domu (StarSan, środek do czyszczenia Grainfather, PBW, NaOH) sprawdzi się? Po opróżnieniu kegów, jakoś na szybko wszystko przepłukujecie? Jak zabezpieczyć sprzęt, gdy będę wiedział, że np. kilka miesięcy postoi nieużywany?
Czy macie jeszcze jakieś protipy?

Za wszystkie rady i odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję! :) 
 

Edited by Bachi

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,2-2bar więcej absolutnie nie ma sensu. Jeśli się pieni to zobacz czy masz wszystkie elementy przy kranach podokręcane i szczelne, ewentualnie daj trochę dłuższy wąż między schładzarką, a kegiem, kompensatora piany nie używałem więc nie wypowiem się. Jeśli chodzi o czyszczenie to najlepiej w kegu zrób roztwór zasadowy i przepuść przez nalewaki, niech posiedzi to w przewodach przez 15-30 min i solidnie wodą wypłucz. Przy podłączaniu nowego piwa przepuszczasz przewody piwem aby wypchnęły resztki pozostałości. Tyle ode mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady! Roztwór zasadowy, masz na myśli NaOH? Z tego co słyszałem soda kaustyczna jest zbyt agresywna. Jakich jeszcze środków używacie do czyszczenia linii?
Trochę z innej beczki :) Jak to jest, gdy chcę puścić piwo z jednej beczki, a drugi kran jest pusty, czy pozostałości płynów na drugim przewodzie, podczas chłodzenia nie zaszkodzą podczas chłodzenia? Chodzi mi o informację z instrukcji (model kontakt 40), że przed pierwszym rozlewem należy pamiętać, żeby instalacje nie były puste, z resztkami płynów, które mogą pod wpływem zamrożenia uszkodzić rurki. Jak to jest, gdy chcę wypchnąć tylko jedno piwo? :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przedmuchaj linię co2. Ja jak myję schładziarkę (płuczę ciepłą wodą i roztworem nadwęglanu), to potem kładę keg na leżąco, tak żeby dostało się co2 do rurki i wydmuchuję resztki cieczy z schładziarki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...