Skocz do zawartości

Krajeński Browar Domowy.


Sojer

Rekomendowane odpowiedzi

Sam wędziłem.

Najbliższy pokaz już w sobotę, w pracy, w ramach nocy muzeów będę wykładał o piwie i pokazywał zacieranie.

 

A co to ma wspólnego z muzeum ? No chyba że chcesz frekwencję zwiększyć. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 25

Weizen na Noc muzeów

 

Pszeniczny 2 kg

Monachijski 21 EBC 2 kg

 

Zacieranie:

40oC 10 min

63oC 20 min

72oC 20 min

78oC i filtracja

 

Chmielenie:

 

Iunga 11,1 ak 5 g przez 60 min.

Perle 4,4 ak 15 g przez 60 min.

Perle 4,4 ak 15 g przez 10 min.

 

Wyszło 21 litrów, ekstrakt 11oBlg

 

Taboret gazowy zdołał przytopić emalię, która odprysnęła od dna...

Edytowane przez Tomek-Pasieka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Grodzisz sobie fermentuje. W jednym wiadrze. W była drugim cisza, więc przeniosłem pianę z pierwszego i chyba coś rusza.

Piwo trochę wariackie. Zamiast słodu pilzneńskiego poszedł monachijski ciemny.

W międzyczasie zrobiłem próbną etykietę.

DSC00314.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Chyba trzeba będzie wypróbować. Resztki młóta widoczne na zdjęciu pochodzą z pierwszego podejścia rozpoczętego pod koniec wysładzania. Szczeliny były za wąskie. Tu już po ich poszerzeniu. Dno się nie wypacza, znaczy szczeliny nie robią się większe. Zastanawiam się tylko czy zacierać w nim, czy przełożyć do filtracji.

DSC00414.jpg

Edytowane przez Tomek-Pasieka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.