Skocz do zawartości
Pierre Celis

[Piwny turysta]Książęcy Browar Nysa z Nysy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Wam, moi mili czytelnicy, minęła majówka? Bo jeżeli chodzi o mnie, to nie dość, że odpocząłem to na dodatek powróciłem do domu pełen nadziei co do przyszłości naszego rodzimego piwowarstwa. Nie dość, że wszystkie browary restauracyjne jakie odwiedziłem w tych dniach reprezentowały wyjątkowo wysoki poziom rzemiosła, to na dodatek browary rzemieślnicze, które miałem zaszczyt zobaczyć, zaoferowały mi, przeciętnemu piwoszowi, to, czego oczekiwałem od dawien dawna. Czyli wybornej klasyki, ale takiej, która może śnić się po nocach!

20180428_085744
Zapraszam was do Nysy, przygranicznego miasteczka, położonego w województwie Opolskim, które niegdyś słynęło z przemysłu motoryzacyjnego a obecnie z cukierniczego i jak dobrze pójdzie już nie długo i z przemysłu browarniczego. Tak, tak! To nie żart! Mam na myśli browar „Książęcy Browar Nysa” , który wystartował z produkcją z końcem 2017 roku, a już mocno zawojował miejscowy rynek.

Mimo, że tytułowy browar wpisuje się w niejako w krajowy trend, powstawania browarów w dzielnicach przemysłowych, w wielko powierzchniowych halach, lokalizacja nyskiego browaru, nie do końca wpisuje się w utarty schemat. Nie brakuje w najbliższej okolicy ani zieleni, ani zabytków, które nie ucieszyłyby zbłąkanych turystów, nie koniecznie tylko piwnych turystów.

Wnętrze hali browaru również nie pozwala gościom na chwilę odpoczynku. Dość duże przestrzenie, nie jako dobry prognostyk na przyszłość, pozwalają gospodarzom browaru na swobodną rozbudowę przedsiębiorstwa. Jednakże zanim do tego dojdzie (a wydaje mi się, że to kwestia miesięcy) warto przyjrzeć się pięknej trójnaczyniowej warzelni, o jednorazowej mocy dwudziestu hektolitrów, skonstruowanej i wykonanej przez polskie przedsiębiorstwo Technum. Nie mniejsze wrażenie zrobiła na mnie sekcja tanko-fermentatorów o analogicznej pojemności co warzelnia, w liczbie sześciu sztuk, która została zamontowana nieco po macoszemu, w najdalszym kącie hali. Reszta przestrzeni obecnie jest przeznaczona pod produkty gotowe, które lada chwila doczekają się przeprowadzki do komór chłodniczych oraz linii rozlewniczej, w postaci poczciwej karuzeli.

Jednakże nie tylko samo wnętrze i serdeczna atmosfera panująca w browarze urzekły mnie, ale również wyjątkowa oferta. Po cichu spodziewałem się, że browar poszedł na skróty i rozpoczął flirt z skostniałym asortymentem w postaci, kolejnych nudnych interpretacji styli za wielkiej wody. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że Nyski browar, zaproponował swoim klientom zgoła odmienny repertuar, rzadko spotykany w naszym rodzimych browarach.

Wszak, jak inaczej można to nazwać, jeżeli okazuje się na miejscu, że browar warzy klasyczną pszenicę (12,0blg; 5,0% alk.), wyspiarskie Pale Ale (12,0blg; 4,5% alk.) i English IPę (13,0blg; 5,5% alk.)? I co ważne, wszystkie te piwa opuszczają browar w wersji niepasteryzowanej oraz niefiltrowanej.

W szczególności przypadły mi do gustu dwa ich piwa. Piwo pszeniczne, o genialnym profilu, wprost zaczerpniętym z najlepszych bawarskich wzorców , oraz Pale Ale (nazwa handlowa Jasne Pełne), którego orzeźwiający chlebowo-ziołowy profil, wyjątkowo przypadł mi do gustu. Czego można chcieć więcej? Może jedynie lepszej dostępności.

Z całego serca życzę browarowi dalszego rozwoju i zdobywania kolejnych rynków zbytu, a piwoszom, możności skosztowania piw z Nysy, bo są warte każdych pieniędzy! Gorąco polecam!!!

20180428_090139

.

DSC09722

.

20180428_090516

.

20180428_090627

.

DSC09731

.

20180428_091845

.

20180428_124457

View the full article

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piłem ich piwo około dwa tygodnie temu i byłem pod wrażeniem, że uwarzyli takie dobre piwo niepasteryzowane i niefiltrowane (czyli takie jakie lubię najbardziej :D). Piłem Pale Ale :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazje spróbowania wszystkich trzech i najbardziej odpowiadało mi "bogate" tj English IPA naprawdę smaczne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×