Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem kegeratora, mam problem z pienieniem się piwa po nalaniu do szklanki.

Jak zapodam nowy Keg jest przez jakiś czas ok, po jakim czasie wychodzi coraz więcej piany. Proszę o rade.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, maniek1966 napisał:

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem kegeratora, mam problem z pienieniem się piwa po nalaniu do szklanki.

Jak zapodam nowy Keg jest przez jakiś czas ok, po jakim czasie wychodzi coraz więcej piany. Proszę o rade.

Pozdrawiam

Obstawiam, że masz źle dobrane ciśnienie. Proszę zerknij, np. tutaj: http://www.kegerators.com/articles/carbonation-table-pressure-chart.php i kliknij w obrazek. Na osi pionowej masz temperaturę (musisz sobie przeliczyć z F na °C) na poziomej ciśnienie w PSI (najczęściej manometry na reduktorach mają dwie skale, jak Twój ma jedną to też musisz przeliczyć, zapewne na Bar'y albo ATM). Robisz tak. Odczytujesz temperaturę w lodówce. Załóżmy 12°C (~54F). Przesuwasz się do nagazowania jakie chcesz osiągnąć, powiedzmy ~2 VOL. Daje Ci to około 15PSI (~1bara). 

 

Jeżeli masz już przegazowane piwo w kegu to delikatnie unosisz zawór bezpieczeństwa, aby uwolnić CO2. Trząchasz kegiem, czekasz aż się lekko ustoi i ponownie upuszczasz gazu. Jak zrobisz to za szybko to Ci piana pójdzie zaworkiem. Sprawdzasz co jakiś czas,  do momentu, aż przestanie pienić z kranu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dzięki za poradę tylko nie mogę się połapać w zegarach mam 2 ( w załączeniu zdjęcie). W  lodówce mam temperaturę 8 stopni.

Pozdrawiam

gggggggggggg_1908274725872593_7682343668040073216_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten z czerwonym polem jest to ciśnienie w butli. Jak będzie blisko czerwonego to zacznie spadać na łeb na szyję. Ten manometr, gdzie masz 6 bar na tarczy, to ciśnienie na wyjściu z reduktora, właśnie tam ustawiasz ciśnienie regulujac docisk membrany za pomocą śruby. Jakie to ma być ciśnienie to odczytujesz z tabeli co Ci podałem trochę wyżej. Przy takiej temperaturze z tego co pamiętam dla większości stylu będzie to blisko 1 bara. Po nagazowaniu piwa do odpowiedniej wartości możesz ustawić na wyszynk (nawet tak będzie łatwiej) mniejsze ciśnienie i delikatnie upuścić delikatnie gaz przez zaworek. Te podejście ma wadę. Jak długo będzie stalo w kręgu, to wysycenie spada, ale to nie problem, bo zawsze można dobić raz na jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×