Jump to content
verth

Cicha w szczelnie zamkniętym wiadrze

Recommended Posts

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Edited by verth

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, verth napisał:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Przelewanie risa na cichą po 10 dniach burzliwej to nie jest dobry pomysł. A jeżeli na cichej nie planujesz żadnych dodatków to już w ogóle taki pomysł jest bez sensu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, kowalczyka napisał:

Przelewanie risa na cichą po 10 dniach burzliwej to nie jest dobry pomysł. A jeżeli na cichej nie planujesz żadnych dodatków to już w ogóle taki pomysł jest bez sensu.

Dlaczego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, verth said:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

nie, utleni Ci się na maksa, bo tlen nie będzie miał gdzie uciec. nad piwem zawsze powinna być osłona z co2. Po 10 dniach przy tym ekstrakcie to drożdże nawet nie sa w połowie roboty. nie chodzi tylko o zjedzenie cukrów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg?

jeżeli zostawisz jeszcze na kolejne 20 dni to może zostanie im jeszcze cukier resztkowy na cichą a może nie. Najgorsze jest przyjęcie błędnego założenia. Zbyt wczesne przelanie znad drożdży ciężkiego piwa, może spowodować wręcz niedofermentowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, verth napisał:

Dlaczego?

1. Nie ma takiej możliwości żeby fermentacja tego piwa skończyła się po 10 dniach,

2. Jak już pisał wyżej dirk gently:  Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie odczekaj jeszcze 20-25 dni, zmierz Blg jeśli wartość zbliży się do przewidywanego FG to możesz sobie przelać na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, overstack napisał:

Spokojnie odczekaj jeszcze 20-25 dni, zmierz Blg jeśli wartość zbliży się do przewidywanego FG to możesz sobie przelać na cichą.

Dzięki. Tak zrobię.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, verth napisał:
8 godzin temu, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

 

A przeczytałeś chociaż cokolwiek z tego linku?

Powiem tak: robisz RISa i zadajesz takie pytania? To znaczy, że kompletnie nie wiesz o co chodzi :)

 

8 godzin temu, verth napisał:

Moje pieniądze i mój czas.

Ale zdrowie kogoś innego...

 

9 godzin temu, verth napisał:

Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Spokojnie. Czas na rozsadzanie przyjdzie trochę później... i nie fermentor akurat będzie rozsadzany.

 

 

Podesłałbym Ci kilka linków do przeczytania ale pewnie nazwiesz mnie mędrkiem co nie potrafi odpowiedzieć.

Tak z ciekawości jeśli można, ile masz tego piwa o jakim blg i ile i jakich drożdży dałeś?

 

Pozdrawiam i bez uszczypliwości z mojej strony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, verth napisał:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

 

Ja również fermentuję Risa i przelałem go po 30 dniach fermentacji z nad drożdży, gdy zszedł mi z 25 blg do 6. Zamknąłem go szczelnie w wiadrze bo na tym trzymam inne wiadro(mała piwnica).

Odpowiadając na twoje pytanie tak można. Myślę, że prędzej wystrzeli pokrywę niż rozsadzi fermentor. 

Ja jednak sugerował bym ci wstrzymać się jeszcze z przelewaniem i nie ryzykować. Drożdże na początku szybko jedzą cukry, potem coraz wolniej, a później musza po sobie posprzątać. Po za tym Ris i tak bedzie sie dlugo układał więc nie ma co się spieszyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, verth napisał:

To kiedy przelać na cichą? Muszę to zrobić bo chcę dodać dębowych płatków.

Widzisz, gdybyś poznał podstawy to wiedziałbyś, że nie musisz. 

Wskazanie do cichej fermentacji jest tylko jedno - zebranie gęstwy drożdżowej. A gęstwa po RIS-ie nadaje się jedynie do wylania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

9 minut temu, WujekStaszek napisał:

Wskazanie do cichej fermentacji jest tylko jedno - zebranie gęstwy drożdżowej.

Muszę się nie zgodzić, gdyż trzymanie piwa w jednym wiadrze przez na przykład 3 miesiące (w przypadku RISa) może źle wpłynąć, ze względu na przykład na autolizę.

 

Fermentacja burzliwa mojego RISa 25blg trwała ponad miesiąc, przelałem do drugiego wiadra, a parę dni temu dałem do niego 50g płatków po bourbonie, po 2 tygodniach będę butelkował. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, Jankasper napisał:

nie, utleni Ci się na maksa, bo tlen nie będzie miał gdzie uciec. nad piwem zawsze powinna być osłona z co2. Po 10 dniach przy tym ekstrakcie to drożdże nawet nie sa w połowie roboty. nie chodzi tylko o zjedzenie cukrów. 

 

O, ciekawa opinia. Masz coś na poparcie tej tezy? Mam na myśli oczywiście teorię z utlenieniem. Myślałem że to bezpieczne bo co2 z większym ciężarem, będzie "zalegał" na dole, nad lustrem piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 8.05.2018 o 14:36, verth napisał:

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

bardzo mało mnie obchodzi co cię wkurza, a jeśli nie dostrzegasz merytoryki w tych komentarzach to tylko potwierdza że nie bardzo wiesz co robisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 8.05.2018 o 14:16, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę"

Chyba logiczne, na pierwszej namnożył drożdże. Robienie RISa jako pierwszą byłoby bez sensu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, tibek napisał:

Chyba logiczne, na pierwszej namnożył drożdże. Robienie RISa jako pierwszą byłoby bez sensu :)

@tibek potrzymaj mi piwo ;). A tak serio to też ma sens, kwestia dużego startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelałem na cichą po 10 dniach, ale zostawiłem rurkę. Piwo odfermentowało do 9 blg. W smaku jest rewelacyjne. Żadnych negatywnych posmaków. Fermentacja w niskiej temp., więc i raczej brak wyższych alkoholi. To tak informacyjnie dla cwaniaków przekonanych, że piwny noob nie powinien się brać za RIS-a wcześniej niż przed 80 warką. 

 

Dziękuję wszystkim tym, którzy udzielili mi merytorycznych porad, a tym walczącym z każdym nowicjuszem polecam wyciągnięcie kija z wiadomej części ciała.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, verth napisał:

Żadnych negatywnych posmaków

Opinia Twoja, czy kogoś ogarniętego w piwnej sensoryce?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, verth napisał:

Czemu zakładasz, że nie jestem ogarnięty w sensoryce? 

Ponieważ osoby ogarnięte sensorycznie mają także dużą wiedzę z zakresy produkcji piwa, bo muszą wiedzieć skąd się wady biorą i jak im zapobiegać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...