Skocz do zawartości
verth

Cicha w szczelnie zamkniętym wiadrze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Edytowane przez verth

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Robiłem tak kilka razy, u mnie wieka nie wywaliło w powietrze. Miałem do zejścia ze 2 blg. Po tym zabiegu, przy butelkowaniu, piwo już jest "ciut" nagazowane. :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, verth napisał:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Przelewanie risa na cichą po 10 dniach burzliwej to nie jest dobry pomysł. A jeżeli na cichej nie planujesz żadnych dodatków to już w ogóle taki pomysł jest bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, kowalczyka napisał:

Przelewanie risa na cichą po 10 dniach burzliwej to nie jest dobry pomysł. A jeżeli na cichej nie planujesz żadnych dodatków to już w ogóle taki pomysł jest bez sensu.

Dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
42 minutes ago, verth said:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

nie, utleni Ci się na maksa, bo tlen nie będzie miał gdzie uciec. nad piwem zawsze powinna być osłona z co2. Po 10 dniach przy tym ekstrakcie to drożdże nawet nie sa w połowie roboty. nie chodzi tylko o zjedzenie cukrów. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cytuj

jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg?

jeżeli zostawisz jeszcze na kolejne 20 dni to może zostanie im jeszcze cukier resztkowy na cichą a może nie. Najgorsze jest przyjęcie błędnego założenia. Zbyt wczesne przelanie znad drożdży ciężkiego piwa, może spowodować wręcz niedofermentowanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
31 minut temu, verth napisał:

Dlaczego?

1. Nie ma takiej możliwości żeby fermentacja tego piwa skończyła się po 10 dniach,

2. Jak już pisał wyżej dirk gently:  Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie odczekaj jeszcze 20-25 dni, zmierz Blg jeśli wartość zbliży się do przewidywanego FG to możesz sobie przelać na cichą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, overstack napisał:

Spokojnie odczekaj jeszcze 20-25 dni, zmierz Blg jeśli wartość zbliży się do przewidywanego FG to możesz sobie przelać na cichą.

Dzięki. Tak zrobię.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, verth napisał:
8 godzin temu, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

 

A przeczytałeś chociaż cokolwiek z tego linku?

Powiem tak: robisz RISa i zadajesz takie pytania? To znaczy, że kompletnie nie wiesz o co chodzi :)

 

8 godzin temu, verth napisał:

Moje pieniądze i mój czas.

Ale zdrowie kogoś innego...

 

9 godzin temu, verth napisał:

Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Spokojnie. Czas na rozsadzanie przyjdzie trochę później... i nie fermentor akurat będzie rozsadzany.

 

 

Podesłałbym Ci kilka linków do przeczytania ale pewnie nazwiesz mnie mędrkiem co nie potrafi odpowiedzieć.

Tak z ciekawości jeśli można, ile masz tego piwa o jakim blg i ile i jakich drożdży dałeś?

 

Pozdrawiam i bez uszczypliwości z mojej strony :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, verth napisał:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

 

Ja również fermentuję Risa i przelałem go po 30 dniach fermentacji z nad drożdży, gdy zszedł mi z 25 blg do 6. Zamknąłem go szczelnie w wiadrze bo na tym trzymam inne wiadro(mała piwnica).

Odpowiadając na twoje pytanie tak można. Myślę, że prędzej wystrzeli pokrywę niż rozsadzi fermentor. 

Ja jednak sugerował bym ci wstrzymać się jeszcze z przelewaniem i nie ryzykować. Drożdże na początku szybko jedzą cukry, potem coraz wolniej, a później musza po sobie posprzątać. Po za tym Ris i tak bedzie sie dlugo układał więc nie ma co się spieszyć. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, verth napisał:

To kiedy przelać na cichą? Muszę to zrobić bo chcę dodać dębowych płatków.

Widzisz, gdybyś poznał podstawy to wiedziałbyś, że nie musisz. 

Wskazanie do cichej fermentacji jest tylko jedno - zebranie gęstwy drożdżowej. A gęstwa po RIS-ie nadaje się jedynie do wylania. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

9 minut temu, WujekStaszek napisał:

Wskazanie do cichej fermentacji jest tylko jedno - zebranie gęstwy drożdżowej.

Muszę się nie zgodzić, gdyż trzymanie piwa w jednym wiadrze przez na przykład 3 miesiące (w przypadku RISa) może źle wpłynąć, ze względu na przykład na autolizę.

 

Fermentacja burzliwa mojego RISa 25blg trwała ponad miesiąc, przelałem do drugiego wiadra, a parę dni temu dałem do niego 50g płatków po bourbonie, po 2 tygodniach będę butelkował. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
22 godziny temu, Jankasper napisał:

nie, utleni Ci się na maksa, bo tlen nie będzie miał gdzie uciec. nad piwem zawsze powinna być osłona z co2. Po 10 dniach przy tym ekstrakcie to drożdże nawet nie sa w połowie roboty. nie chodzi tylko o zjedzenie cukrów. 

 

O, ciekawa opinia. Masz coś na poparcie tej tezy? Mam na myśli oczywiście teorię z utlenieniem. Myślałem że to bezpieczne bo co2 z większym ciężarem, będzie "zalegał" na dole, nad lustrem piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 8.05.2018 o 14:36, verth napisał:

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

bardzo mało mnie obchodzi co cię wkurza, a jeśli nie dostrzegasz merytoryki w tych komentarzach to tylko potwierdza że nie bardzo wiesz co robisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 8.05.2018 o 14:16, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę"

Chyba logiczne, na pierwszej namnożył drożdże. Robienie RISa jako pierwszą byłoby bez sensu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, tibek napisał:

Chyba logiczne, na pierwszej namnożył drożdże. Robienie RISa jako pierwszą byłoby bez sensu :)

@tibek potrzymaj mi piwo ;). A tak serio to też ma sens, kwestia dużego startera.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

zaraz zaraz, jakie 10 dni? a gdzie zasada 7+7? :D

Edytowane przez Kamilos55

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przelałem na cichą po 10 dniach, ale zostawiłem rurkę. Piwo odfermentowało do 9 blg. W smaku jest rewelacyjne. Żadnych negatywnych posmaków. Fermentacja w niskiej temp., więc i raczej brak wyższych alkoholi. To tak informacyjnie dla cwaniaków przekonanych, że piwny noob nie powinien się brać za RIS-a wcześniej niż przed 80 warką. 

 

Dziękuję wszystkim tym, którzy udzielili mi merytorycznych porad, a tym walczącym z każdym nowicjuszem polecam wyciągnięcie kija z wiadomej części ciała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, verth napisał:

Żadnych negatywnych posmaków

Opinia Twoja, czy kogoś ogarniętego w piwnej sensoryce?

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, verth napisał:

Czemu zakładasz, że nie jestem ogarnięty w sensoryce? 

Ponieważ osoby ogarnięte sensorycznie mają także dużą wiedzę z zakresy produkcji piwa, bo muszą wiedzieć skąd się wady biorą i jak im zapobiegać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×