Skocz do zawartości
Saladyn

Skok temperatury podczas cichej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam za szwankowały mi kable grzewcze podczas fermentacji cichej Sweet Stout temperaturę utrzymywałem w granicach 16 C  ,aż tu nagle zaglądam dzisiaj  do pudła  z wiadrem  a tu ukrop na termometrze mam 50 C a może i więcej(zabrakło skali)  taki stan rzeczy mógł utrzymywać się około dwóch dni 

1.Czy taki skok wpłynie jakoś na smak?

2. Czy tak wysoka temperatura mogła pozabijać drożdże i czy mogę mieć problem z nagazowaniem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O drożdżach można zapomnieć. Przed butelkowaniem trzeba by zadać nieco gęstwy.

Smak -  trudno powiedzieć, mało kto takie eksperyment ma za sobą, ale ja bym nie wylewał, może coś ciekawego się wylęgnie.

Nie poddawaj się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Poświęć jedną butelkę dla nauki - nie dodawaj do niej dodatkowych drożdży. Oznacz ją i porównaj nagazowanie z pozostałymi butelkami.

Edytowane przez dirk gently

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie wpłynie na smak. Utlenienie w takich temperaturach zachodzi ekstremalnie szybko. Polecam każdemu w ramach eksperymentu zostawić piwo podczas upału w samochodzie. Cuda się potrafią dziać. Kompletnie utlenienie, a nawet autoliza już po niecałej dobie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2 lata temu przyjechałem na konkurs w Grodzisku, zostawiłem w bagażniku piwo na słońcu - czyste berliner weisse, drugiego dnia miałem je wziąć na afterparty po festiwalu, jak wyciągałem z bagażnika to było bardzo ciepłe, mimo iż słońce już nie świeciło zbyt mocno.

Piwo po schłodzeniu smakowało tak, że pewnie mógłbym wmówić, że był to owocowy berliner ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×