Skocz do zawartości

Zestaw APA (single hop citra) z Piwnego Kraftu


Rekomendowane odpowiedzi

Wziąłem się dzisiaj za w/w zestaw i jestem w trakcie chmielenia.

Zobaczyłem, że w recepturze jest:

60 min citra 10 g

30 min citra 10 g

10 minut citra 15 g

0 minut citra 15 g

na zimno - 50 g citra

 

Sklep zamkniety bo urlop brak podpowiedzi.

 

Rozumiem, że 0 min to 15 g wrzucam na chłodzenie, ale  50 g Citry daję po chłodzeniu przed zadaniem drożdży? Czy na cichą? Co autor miał na myśli?

 

Stosuje się chmielenie na burzliwej?

 

Edytowane przez mietekii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Jankasper napisał:

chmielenie na fermentację zepsułoby piwo

W tym wypadku (tj. czytania instrukcji) wszystko się zgadza, ale chmielenie podczas fermentacji burzliwej jest chyba nowym trendem związanym z kolejnymi mutacjami AIPA - NEIPA, Vermont etc. Więcej z bardzo dobrego źródła: http://beersmith.com/blog/2018/04/24/hop-biotransformation-and-ne-ipa-with-randy-mosher-beersmith-podcast-169/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, elninio napisał:

Bzdura, nic nie zepsuje, a daje całkiem dobre efekty. Trzeba tylko w odpowiednim momencie ( na odpowiedni czas) wsypać chmiel. 

Nie znowu taka bzdura. Temat nie jest oczywisty i jednoznaczny. Wszystko zależy od rodzaju drożdży i chmielu. Może wszystko zagrać ale nie musi i można zepsuć piwo. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Jancewicz napisał:

Temat nie jest oczywisty i jednoznaczny. Wszystko zależy od rodzaju drożdży i chmielu. 

to dlaczego piszesz, że chmielenie na burzliwej zepsuje piwo? Wiadomo, że nie każde piwo należy tak chmielić, ale rozmawiamy tu o konkretnym stylu, a we wszelkej maści mocno chmielonych piwach - szczególnie na aromat, daje to b. dobry efekt?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 hours ago, elninio said:

Bzdura, nic nie zepsuje, a daje całkiem dobre efekty. Trzeba tylko w odpowiednim momencie ( na odpowiedni czas) wsypać chmiel. 

pytanie było, czy te 50g zadać przed drożdżami (, ale  50 g Citry daję po chłodzeniu przed zadaniem drożdży? ) :D  z tego nic dobrego by nie wyszło...

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To prawda, że nic dobrego nie wyjdzie z tego. Chmielenie na burzliwej ma sens wtedy, kiedy drożdże ostro pracują i jest dużo CO2, który rozprowadza olejki z chmielu itd. A odnośnie pytania to uważam, że te 50 g powinno iść normalnie na cichą i to autor miał na myśli?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, elninio napisał:

To prawda, że nic dobrego nie wyjdzie z tego. Chmielenie na burzliwej ma sens wtedy, kiedy drożdże ostro pracują i jest dużo CO2, który rozprowadza olejki z chmielu itd. 

a aromat wtedy przypadkiem nie spieprza razem z gazem? tak na chłopski rozum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.