Jump to content
Cube

Orzechowy Imperial Stout/FES

Recommended Posts

Nie za bardzo znalazłem w tym temacie informacji, więc prośba o pomoc. Wymyśliłem sobie orzechowego FESa (19 BLG), z intensywnym smakiem i zapachem orzechów laskowych, coś jak z De Molena Hel & Verdoemenis Hazelnoot, tyle że to imperial stout.

 

NIe mam niestety pojęcia, jak ten aromat uzyskać. Z początku myślałem, że dam na cichą uprażone i rozdrobnione orzechy, ale z uwagi na ich tłustość boję się, że zrujnuje to piwo. Czy macie na to jakiś sprawdzony sposób?  Czym można to uzyskać, jakiś syrop, nalewkę, esencję, cokolwiek? Oczywiście nie jakiś badziew sklepowy.

Edited by Cube

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie orzechowy aromat wyszedł po połączeniu słodu pale chocolate z fawcetta oraz drożdży wb06, wyszło mega orzechowo coś jak nutella ale z dominującą nutą orzecha

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orzecha wnosza też podpieczone w 120' płatki owsiane- im dłużej, tym głębszy aromat. Musza odstać tydzień w torbie papierowej, bo dziwne aromaty przechodza inaczej.

 

Mozesz też spróbować z aromatem do ciasta :D 

 

Ale czysto z orzechów nic kosztem piany nie uzyskasz. To olej jest nosnikiem smaku w orzechach, podejrzewam że w piwach sklepowych aromat ten jest sztuczny. 

 

Jak już to podpiekłbym zmielone orzechy na papierze do pieczenia, żeby wchłonął nadmiar tłuszczów, a potem zapodałbym to na cicha na jakiś tydzień. Ale to tylko wizja...

 

Edited by Jankasper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód brown jak najbardziej.

Przy wiórkach kokosowych na forum radzili smażenie na patelni i odciskanie tłuszczu w ręcznikach papierowych. Myślę że można tak samo z pokruszonymi orzechami.

 

Jeszcze obiło mi się o uszy, że drożdże zjadają pewne ilości tłuszczu, chyba przy namnażaniu, więc jak wrzucać coś tłustego to chyba lepiej od początku, niż na cichą.

Edited by koval_blazej

Share this post


Link to post
Share on other sites

W składzie piwa które ma być wzorem orzechy są, ale to może być chłit maketingowy...

 

Drożdże jedzą tłuszcze, np z owsa, ale chyba nie w tych ilościach. 

 

Usmaż te orzechy i daj znać jak wyszło :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piwie z sokiem z aronii stosowałem słody Colorado Honig i Karmelowy Czerwony. Żona twierdzi, że wyczuwa tam zapach orzeszków, ale ziemnych, nie laskowych. Ja czuję raczej nutę chlebową, ale pod wpływem sugestii coś orzeszkowego wyczuwam. Tak czy inaczej nie można tego zapachu określić mianem intensywnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...