Skocz do zawartości
Cube

Orzechowy Imperial Stout/FES

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie za bardzo znalazłem w tym temacie informacji, więc prośba o pomoc. Wymyśliłem sobie orzechowego FESa (19 BLG), z intensywnym smakiem i zapachem orzechów laskowych, coś jak z De Molena Hel & Verdoemenis Hazelnoot, tyle że to imperial stout.

 

NIe mam niestety pojęcia, jak ten aromat uzyskać. Z początku myślałem, że dam na cichą uprażone i rozdrobnione orzechy, ale z uwagi na ich tłustość boję się, że zrujnuje to piwo. Czy macie na to jakiś sprawdzony sposób?  Czym można to uzyskać, jakiś syrop, nalewkę, esencję, cokolwiek? Oczywiście nie jakiś badziew sklepowy.

Edytowane przez Cube

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poważnie nikt nie jest w stanie pomóc? :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

U mnie orzechowy aromat wyszedł po połączeniu słodu pale chocolate z fawcetta oraz drożdży wb06, wyszło mega orzechowo coś jak nutella ale z dominującą nutą orzecha

Edytowane przez majlosz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Orzecha wnosza też podpieczone w 120' płatki owsiane- im dłużej, tym głębszy aromat. Musza odstać tydzień w torbie papierowej, bo dziwne aromaty przechodza inaczej.

 

Mozesz też spróbować z aromatem do ciasta :D 

 

Ale czysto z orzechów nic kosztem piany nie uzyskasz. To olej jest nosnikiem smaku w orzechach, podejrzewam że w piwach sklepowych aromat ten jest sztuczny. 

 

Jak już to podpiekłbym zmielone orzechy na papierze do pieczenia, żeby wchłonął nadmiar tłuszczów, a potem zapodałbym to na cicha na jakiś tydzień. Ale to tylko wizja...

 

Edytowane przez Jankasper

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Słód brown jak najbardziej.

Przy wiórkach kokosowych na forum radzili smażenie na patelni i odciskanie tłuszczu w ręcznikach papierowych. Myślę że można tak samo z pokruszonymi orzechami.

 

Jeszcze obiło mi się o uszy, że drożdże zjadają pewne ilości tłuszczu, chyba przy namnażaniu, więc jak wrzucać coś tłustego to chyba lepiej od początku, niż na cichą.

Edytowane przez koval_blazej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W składzie piwa które ma być wzorem orzechy są, ale to może być chłit maketingowy...

 

Drożdże jedzą tłuszcze, np z owsa, ale chyba nie w tych ilościach. 

 

Usmaż te orzechy i daj znać jak wyszło :D

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W piwie z sokiem z aronii stosowałem słody Colorado Honig i Karmelowy Czerwony. Żona twierdzi, że wyczuwa tam zapach orzeszków, ale ziemnych, nie laskowych. Ja czuję raczej nutę chlebową, ale pod wpływem sugestii coś orzeszkowego wyczuwam. Tak czy inaczej nie można tego zapachu określić mianem intensywnego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×