Skocz do zawartości
akoss3

Zasyp na stouta

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie zasyp na stouta a drozdze t 58 czy wyjdzie cos z tego chce warzyc piwo a jedynie mam te drozdze. Gestwa z s-04 moze byc zepsuta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Belgian Stout ;)

Trudna sprawa, jeżeli chcesz stouta to te drożdże się nie nadają.

Zasyp prosty baza pilzneński ok 80-85%, reszta palone 15-20%. W zależności jakie stouty lubisz palone czy mniej palone.

Jeżeli palone to dawaj więcej jęczmienia palonego/prazonego, jeżeli mniej palony  użyj carafy specialten słód nie ma łuski która daje paloność. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, DonBeer napisał:

Zasyp prosty baza pilzneński ok 80-85%, reszta palone 15-20%

Stout to tez ALE, uzylbym slodu ALE-owego jednak ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobie zasyp jak na stouta z tymi drożdżami zobaczymy co wyjdzie zawsze można poeksperymentować

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Przemas.IE napisał:

Stout to tez ALE, uzylbym slodu ALE-owego jednak ;)

A pilzneński do nie jest słód do ale??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
56 minut temu, Gawron napisał:

A pilzneński do nie jest słód do ale??

Nie jako bazowy (85%), aczkolwiek dopuszczalny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, Przemas.IE napisał:

Nie jako bazowy (85%), aczkolwiek dopuszczalny

A ja myślałem, że to, że któreś piwo jest "Ejlem" decydują drożdże, a nie użyty słód. Czyli większoś Belgijskich browarów robi to źle. Miłośnicy weizenów używając pilzneński robią to źle, Altbier, Koelsch, grodziskie to już herezja, bo tam sam pszeniczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
16 minut temu, Gawron napisał:

A ja myślałem, że to, że któreś piwo jest "Ejlem" decydują drożdże, a nie użyty słód. Czyli większoś Belgijskich browarów robi to źle. Miłośnicy weizenów używając pilzneński robią to źle, Altbier, Koelsch, grodziskie to już herezja, bo tam sam pszeniczny.

A ja myslalem ze mowa byla o Stoucie... i nikt tu nie pisal o belgijskich piwach. Pokaz mi browar na wyspach (z ktorych wywodzi sie ALE oraz Stout) gdzie jako bazowego uzywa sie pilsa, jak dla mnie ty mozesz robic piwo z wody i cukru i przefermentowac to US05, tez bedzie ALE co nie?

Jak chcesz sie czepiac to czytaj ze zrozumieniem.

Edytowane przez Przemas.IE

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Przemas.IE napisał:

A ja myslalem ze mowa byla o Stoucie... i nikt tu nie pisal o belgijskich piwach. Pokaz mi browar na wyspach (z ktorych wywodzi sie ALE oraz Stout) gdzie jako bazowego uzywa sie pilsa, jak dla mnie ty mozesz robic piwo z wody i cukru i przefermentowac to US05, tez bedzie ALE co nie?

Jak chcesz sie czepiac to czytaj ze zrozumieniem.

Konkludując. Do stoutu lepiej pale ale, ale inne "ejle"  można robić także na innych niż pale ale słodach bazowych. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Gawron napisał:

Konkludując. Do stoutu lepiej pale ale, ale inne "ejle"  można robić także na innych niż pale ale słodach bazowych. 

 

chciałbym poznać człowieka która odróżniłby dwa piwa z identycznym zasypem, ale dwoma wariantami słodu bazowego (pils/ale).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

(pils/ale).

W stoucie to wątpię, ale w smashu czuć. Robiłem prostego lagera na Maris Otter i w niczym pilsa nie przypominał.

Ale to obok dyskusji w ogóle.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

identycznym zasypem, ale dwoma wariantami słodu bazowego (pils/ale).

troche to bez sensu, chyba miales na mysli te same drozdze a dwa rozne zasypy,  zrob tak a przekonasz sie ze beda to dwa rozne piwa. Idac tym tropem zrob sobe weizena na slodzie  Pale, idzmy dalej skoro slod moze byc jakikolwiek zrob witbiera na slodzie Pale. fajnie jest eksperymentowac, sam to robie ale nie mowmy ze nie ma znaczenia jaki slod uzywamy do danego stylu. taki off top... sorki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Przemas.IE napisał:

troche to bez sensu, chyba miales na mysli te same drozdze a dwa rozne zasypy,  zrob tak a przekonasz sie ze beda to dwa rozne piwa. Idac tym tropem zrob sobe weizena na slodzie  Pale, idzmy dalej skoro slod moze byc jakikolwiek zrob witbiera na slodzie Pale. fajnie jest eksperymentowac, sam to robie ale nie mowmy ze nie ma znaczenia jaki slod uzywamy do danego stylu. taki off top... sorki

te same drożdże, chmielenie, słody specjalne ale inny słód podstawowy. może nie wyraziłem się jasno - wiadomo że pszeniczniak na samym słodzie pilzneńskim będzie smakował inaczej. chodzi mi o sytuacje np stouta, gdzie wrzuca się 10-15% słodów palonych które i tak zakrywają wszystko, a ludzie dyskutują czy bazą powinien być pale ale czy pils. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×