Skocz do zawartości
Damianero

Browar z Krasickiego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam!

Dołączam do grupy pasjonatów łączących przyjemność z pasją, aby móc się dzielić swoimi skromnymi recepturami.

Pierwsza warka została uwarzona 30.12.2017

  1. Dry Stout - 10,5 blg - 4% alk.
  2. West Coast IPA - 15blg - 5,5% alk.
  3. New England  IPA - 15 blg - 5,7% alk.
  4. American Wheat Lady Grey - 12 blg - 

Planowane:

Ris bourbon

dry stout z malinami

APA Zest

Edytowane przez Damianero

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Warka #1 Dry Stout 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 2,9 kg

monachijski Litovel - 0,9 kg

jęczmień palony Weyermann - 0,3 kg

barwiący Viking Malt - 0,2 kg

Razem 4,2 kg

Zacieranie:

65-68 C - 50 min

Wygrzew 78 C - 10 min 

Razem 70 min

Do gotowania 22 litry 12 blg

Chmielenie:

 Marynka 2016 8,8%- 30 g - 60 minuta + kreda

około 30 IBU

Po gotowaniu uzyskano 19 litrów 13,7 blg. Dolane 6 litrów wody.

Fermentacja:

25 litrów 10,5 blg gęstwą Danstar Notthingham. Temperatura otoczenia 5 dni około 20 C, później zniesione do piwnicy temperatura 15 C

Rozlew:

24 litry z 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4 % alkoholu

 

Edytowane przez Damianero

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka#2 West Cosat IPA 

Zasyp:

Pale Ale - 2,5 kg

Pilzneński - 3,5 kg

Razem 6 kg

Zacieranie:

65-66 C przez 90 min

Wygrzew do 78 C przez 5 min

Do gotowania 27 litrów 13,5 blg

Chmielenie:

Chinook - 13g - 55 minuta 

Mosaic - 50g- 10 minuta

Citra - 70g- 5 minuta

Fermentacja:

25 litrów 15 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale temperatura otoczenia 16 C

Na cichą:

Mosaic 40g, Citra 38g

Rozlew:

 23 litry 120 g glukozy. Odfermentowane do 4 blg - 5,7% alk.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

 Warka#3 New England IPA [ warzone 7.4.18]

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 5kg

Pszenica jasna Bestmalz - 1kg

płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

Zacieranie:

65-62 C - 80 minut

Wygrzew 77 C

Razem czas zacierania 100 minut

Do gotowania 25 litrów 15 blg

Chmielenie:

Simcoe US 2017 13,1% - 25 g - 60 minuta

Simcoe US 2017 13,1% - 20 g - 15 minuta

około 55 IBU

Cascade US 2017 7,8% - 70g na studzenie 80 C okolo 30 minut

Po gotowaniu 21 litrów 16 blg. Dolane 1,5 l wody.

Fermentacja:

22,5 litrów 15 blg gęstwą  WLP095 Burlington Ale po warce#2 temperatura 16 C, na cichą przeniesione na 5 dni do 21C

Na cichą:

[ 24.4.18]

Mosaic US 2017 50 g, Citra US 2017 50g, Amarillo US 2017 50 g

Rozlew: 

[ 29.4.18]

20 litrów 85 g glukozy ( strach przed granatami). Odfermentowało do 4 blg - 5,7 alk.

 

Edytowane przez Damianero

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka#4 American Wheat Lady Grey [warzone 14.4.18]

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 3kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 3kg 

Zacieranie:

66-64 C - 90 minut

Wygrzew 78 C

Razem 105 min

Do gotowania 28 l 13 blg

Chmielenie:

Simcoe US 2017 13,2% - 20 g - 60 minuta 

około 30 IBU

Cascade US 2017 7,1% - 30 g - wyłącznie palnika + chłodzenie

Citra US 2017 13,7% - 20 g - wyłącznie palnika + chłodzenie

Po gotowaniu 24 l 14 blg. Dolane 4 l wody.

Fermentacja:

28 l 12 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale po warce#2 temperatura 16 C. Przeniesine do 21 C

Na cichą:

[30.4.18]

Mosaic US 2017 30 g, Citra US 2017 30 g

Herbata Lady Grey Zesty & Bright TWININGS 100 g wykąpane w 100 mln spirytusu

Rozlew:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×