Jump to content
Sign in to follow this  
Bimber_S

Dodawanie kostki dębowej

Recommended Posts

Mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów w kwestii dodawania kostki dębowej. A mianowicie czy ta kostka pływa po powierzchni czy tonie? Pytam bo miałem już nieprzyjemną sytuację ze po dodaniu dodatku który wystawal nad powierzchnię piwa wdała się pleśń i poszło wszystko do kibla. Drugie pytanie mam czy jest sens macerować takie kostki lub płatki np. W whisky czy winie? Czy jest to potem odczuwalne w piwie, czy raczej to drewno odda swój aromat i smak do płynu w którym jest macerowane?

 

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalecam macerację w mocnym alko. Kostka nasiąknięte i szybciej opadnie na dno i dodatkowo to jakaś dezynfekcja.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Różnie się zachowują. Większość opada, ale u mnie przeważnie kilka sztuk unosi się do góry. Maceracja jak najbardziej ma sens.
Czy wyciągasz te pływające czy zostawiasz? Drążę temat cały czas pod kątem ew. pleśni. Planuję dodać kostkę do flandersa który będzie stał na cichej ok pół roku i dlatego wolę przewidzieć jak najwięcej ew. źródeł zakażeń aby nie było bólu z powodu konieczności wylania piwa po tak długim okresie oczekiwania.

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawiam. Pływały tak we flandersie przez 16 miesięcy. Teraz pływają w kolejnym od 18 miesięcy. Z żadnym się nic nie stało. Pleśnie są obligatoryjnymi tlenowcami, czyli nie są w stanie rosnąć bez obecności tlenu. Jak masz poduszkę dwutlenku węgla od fermentacji nad taflą piwa, to nic Ci nie ma prawa spleśnieć. Czyli trzeba mieć pewność, że fermentor jest szczelny i nie pobierać co chwilę próbek. Ja swoich flandersów przez te 16-18 miesięcy próbowałem w trakcie chyba tylko raz, kolejny dopiero przy rozlewie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super! Dzięki za rzeczową i konkretną odpowiedź. Jeszcze małe PS: flandersa fermentujesz w szkle czy w plastiku?

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym jeszcze spytać o refermentacje i butelkowanie dzikich kwasów. Gdzieś wyczytałem że po tak długotrwałej fermentacji w celu nagazowania w butelce trzeba zadać dodatkową partię drożdży. Możesz dać znać czy stosujesz tego typu patenty, czy jednak po dodaniu glukozy czy innego cukru drożdże w lisa ruszą i wyprodukują odpowiednią ilość CO2?


Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info. Cieszy mnie ta odpowiedź, bo kombinowanie z drożdżami na koniec trochę mnie przerażało. Z lambikiem pewnie jest podobnie?

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czy z reguły dodajesz drożdże czy raczej nie? Jeśli tak to w jakich ilościach? Czy z jakąś pożywką? Może możesz podać jakiś link gdzie można poczytać o tym?

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dodaję to jakąś płaską łyżkę gęstwy na 20 litrów. Ale chyba częściej tego nie robię. Nie przychodzą mi do głowy teraz żadne konkretne linki. Zresztą nie za bardzo jest tu o czym czytać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Bimber_S napisał:

Ale dodajesz gęstwę i glukozę. Czy tylko gęstwę i dają radę coś przerobić?

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka
 

Jak sama gestwa miala by cos jeszcze przerobic po drozdzach, brettach i bakteriach?

Wiadomo ze jeszcze trzeba jakiegos cukru dodac zeby sie nagazowalo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 8/11/2018 o 23:35, Bimber_S napisał:

Ale dodajesz gęstwę i glukozę. Czy tylko gęstwę i dają radę coś przerobić?

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka
 

Wybacz, dopiero teraz zauważyłem pytanie. Dodaję oczywiście razem z glukozą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...