Skocz do zawartości
Warsawbeergeek

black ipa cold steeping czy mash out

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko

Będę warzył black ipe 20L i mam zamiar użyć 300g Carafy III special aby zabarwić brzeczkę.Co da lepszy efekt ? Namoczyć carafe w zimnej wodzie przez 24h czy wrzucić na mash out.Chce tylko zabarwić brzeczkę na czarno i uniknąć kawy,prażonego słonecznika itp.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja użyłem miesiąc temu 450g na 20L warkę CSIII na mashout, wyspałem, zamierzałem z 2 minuty i przełożyłem do wysładzania. Kolor piękny. Smaku paloności praktycznie nie ma. Następnym razem trzymam 5 minut.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Również przymierzam się do zrobienie Black IPA, ale chyba będę zacierał od początku carafe III, w słodzie palonym / prażonym podobno łuska ziarna daje aromaty palone, prażony słonecznik czułem w jednej Black IPA w pozostałych nie czułem. Ale jeżeli sie obawiasz to zrób tak jak kolega @Withereggie pisał ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dawno temu użyłem 300g CSIII na cold stepping przy Black IPA i potem przy wysładzaniu przykryłem tym wężyk zanim włożyłem resztę zacieru. Efekt jaki uzyskałem, to całkiem czarne piwo... i bardzo palone.

Wciąż nie wiem dlaczego wtedy był taki efekt, więcej nie próbowałem robić w ten sposób. A to było moje 4 piwo w życiu.
Inna sprawa, że popełniłem też kupę błędów przy fermentacji i pewnie też przy zacieraniu, ale nie sądzę by miało one wpływ konkretnie na odczucie paloności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×