Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o sprawdzenie receptury i podpowiedź. To moja czwarta warka, a pierwsza z częściowym zacieraniem. W planie mam lekkie piwo o żytnim charakterze z chmieleniem na cytrusy (zastanawiam się czy dodać trawę cytrynową). Receptura inspirowana piwem z III Zlotu piwowarów w Rzeszowie, przygotowanym przez @kłak - receptura. Na razie warzę z ekstraktów, dlatego to tylko próba zrobienia czegoś podobnego. Gdzieś wyczytałem, że Falconers flight  to mieszanka chmieli Citra, Mosaic i Amarillo dlatego używam właśnie ich, bo mam je na stanie. Z uwagi na obecne temperatury wybrałem szczep FM 53, jeszcze nie mam warunków do dokładnego sterowania temperaturą. To moje pierwsze "zacieranie" i pierwsze drożdże płynne (nie licząc swojej gęstwy), więc proszę o pomoc. Czytając forum człowiek niby wie wszystko, ale jak przychodzi do spisania planu działania, to nagle pustka w głowie... Proszę o wyrozumiałość :)

 

za Brewness:

image.thumb.png.ba8c5191b5b5418833bd50a8d32e893c.png

 

Chmielenie:

15' - Citra, Mosiac, Equinox po 5 g

Amarillo 10 g

10' - Citra, Amarillo, Mosiac, Equinox po 5 gram

0' - Mosiac 40 g

 

+ planowane chmielenie na cichą ok 30-50g powyższych chmieli (muszę zważyć ile ich dokładnie zostanie, najwyżej coś dokupię)

+ zastanawiam się nad 10 g trawy cytrynowej suszonej na ostatnią minutę

 

Drożdże FM53 Voss kveik - czy potrzebny jest starter? Brzeczka planowo ma mieć około 10 blg.

 

Jak dokładnie powinienem zrobić z tym zacieraniem? Tak jak podaje brewness? Będę "zacierał" w worku, planowałem 500g słód żytni + 500g płatki pszenne błyskawiczne na 60'. Czy później podnieść jeszcze temperaturę czy od razu wyjąć worek, dodać jeden ekstrakt, gotować 45' (tylko skoro mam chmiele dopiero na ostatnie minuty to czy to ma sens?), chmielenie 15' i 10' i pod koniec dodać drugi ekstrakt? 

Garczek ma około 18-20l, więc tak czy tak będę chciał gotować w mniejszej objętości, a dopiero później dodać zimną wodę przy okazji chłodząc brzeczkę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Romanista napisał:

Czy później podnieść jeszcze temperaturę czy od razu wyjąć worek, dodać jeden ekstrakt, gotować 45' (tylko skoro mam chmiele dopiero na ostatnie minuty to czy to ma sens?), chmielenie 15' i 10' i pod koniec dodać drugi ekstrakt?

Po zatarciu słodu żytniego z płatkami zrób wysładzanie, młóto wywal, uzupełnij ewentualnie wodą i zagotuj. Dodaj jeden ekstrakt (zdejmując gar z gazu - ale to zapewne wiesz), dodaj pierwszą dawkę chmielu. Gotuj tak długo jak wymaga tego chmielenie; dłużej nie ma sensu. Pod koniec zagotuj tylko drugi ekstrakt dodając go ok 5 minut przed planowanym końcem gotowania. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Jancewicz napisał:

Po zatarciu słodu żytniego z płatkami zrób wysładzanie

Przy tej recepturze 60' w 72stC wystarczy, czy coś jeszcze powinienem zrobić?

 

2 minuty temu, Jancewicz napisał:

Dodaj jeden ekstrakt (zdejmując gar z gazu - ale to zapewne wiesz)

ymmm... tak, tak, powiedzmy :):):)

 

3 minuty temu, Jancewicz napisał:

Gotuj tak długo jak wymaga tego chmielenie; dłużej nie ma sensu.

Czyli tym przypadku 15 min wystarczy. Cóż, tak podejrzewałem, ale człowiek taki niepewny...

 

Dziękuję! :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Romanista napisał:

Przy tej recepturze 60' w 72stC wystarczy, czy coś jeszcze powinienem zrobić?

Ja bym zacierał niżej, jakieś 67C. 72C to tak na granicy... Trochę ryzykownie. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, Romanista napisał:

ymmm... tak, tak, powiedzmy

Zdejmujemy gar z gazu / wyłączamy palnik (na indukcji przesuwamy na zimne pole), wlewamy ekstrakt, mieszamy do rozpuszczenia, ponownie grzejemy gar. ☺️ 

Edytowane przez Jancewicz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Jancewicz napisał:

Ja bym zacierał niżej, jakieś 67C. 72C to tak na granicy... Trochę ryzykownie. 

Tak zrobię! Później nie robić żadnych podgrzań czy innych specjalnych zabiegów?

 

3 minuty temu, Jancewicz napisał:

Zdejmujemy gar z gazu / wyłączamy palnik (na indukcji przesuwamy na zimne pole), wlewamy ekstrakt, mieszamy do rozpuszczenia, ponownie grzejemy gar. ☺️ 

Sposób bym zgadł :) Tylko Kayah pyta "po co, po co, po co?" :D Rozumiem, że to pomaga uniknąć wszelkich przypaleń, spaleń itp? :D

 

Zacierać tak jak podaje brewness w 3 litrach?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Romanista napisał:

Tak zrobię! Później nie robić żadnych podgrzań czy innych specjalnych zabiegów?

Ja nic więcej nie robię 

6 minut temu, Romanista napisał:

Rozumiem, że to pomaga uniknąć wszelkich przypaleń, spaleń itp?

Tak, ekstrakt jest gesty i momentalnie się może przypalic 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chmielu sypnij wiecej, bo moj porter angielski ma wiecej IBU :D;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, Romanista napisał:

Drożdże FM53 Voss kveik - czy potrzebny jest starter? Brzeczka planowo ma mieć około 10 blg.

Propo drożdży mi spokojnie przefermentowały z fiolki 10 blg/18 litrów. 4 dni i było po wszystkim, tylko, że zadałem je do temp. 33 stopnie i stopniowo spało do 26,5. Laga nie miałem, ruszyły po niecałych 5-ciu godzinach. One są bardzo fajne, mocno podkreślają chmiel i dają ciekawy profil piwu. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Samael napisał:

Chmielu sypnij wiecej, bo moj porter angielski ma wiecej IBU :D;)

Chcialem zrobic cos przystepnego rowniez dla "niewtajemniczonych w goryczke" :) dokupilem triche citry, przelicze, policze i cos chyba podniose to ibu.

3 godziny temu, Pindin napisał:

Propo drożdży mi spokojnie przefermentowały z fiolki 10 blg/18 litrów. 4 dni i było po wszystkim, tylko, że zadałem je do temp. 33 stopnie i stopniowo spało do 26,5. Laga nie miałem, ruszyły po niecałych 5-ciu godzinach. One są bardzo fajne, mocno podkreślają chmiel i dają ciekawy profil piwu. 

U mnie bedzie ok 24l, wydaje mi sie ze powinny ruszyc. Planuje zadac w temp. ok 25-27 a pozniej trzymac w pokojowej, nie wiem czy jest sens dogrzewac. No chyba, ze zadac w wyzszej i zaizolowac wiadro? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Romanista napisał:

U mnie bedzie ok 24l, wydaje mi sie ze powinny ruszyc. Planuje zadac w temp. ok 25-27 a pozniej trzymac w pokojowej, nie wiem czy jest sens dogrzewac. No chyba, ze zadac w wyzszej i zaizolowac wiadro? 

Jak masz możliwość i chęci to zawsze lepiej zrobić starter z płynnych. Mi się w tamtym piwie nie chciało i miałem go sporo mniej niż Ty planujesz uwarzyć, ale wyszło nieźle. Co do temperatur to nie mam jeszcze wyrobionego zdania, próbowałem tylko 1 piwo na nich no i 1 bardzo świeże. Ale chyba spokojnie można je zadać w 30 stopniach i spokojnie niech schodzi do tych 25-ciu. Tym bardziej, że podgrzewają mocno fermentujące piwo. Jak sprawdzałem na porterze to prawie 4 stopnie więcej było niż temp. otoczenia. Nie zdziw się jak będzie waliło jajem na początku fermentacji :) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Romanista napisał:

Chcialem zrobic cos przystepnego rowniez dla "niewtajemniczonych w goryczke"

Zrob dolna granice - 40 IBU, daj mniej na goryczke a wiecej na aromat. Wylicz tak zeby calosc dawala 40 IBU. Powodzenia !

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Dnia 30.04.2018 o 16:07, Pindin napisał:

Jak masz możliwość i chęci to zawsze lepiej zrobić starter z płynnych. Mi się w tamtym piwie nie chciało i miałem go sporo mniej niż Ty planujesz uwarzyć, ale wyszło nieźle. Co do temperatur to nie mam jeszcze wyrobionego zdania, próbowałem tylko 1 piwo na nich no i 1 bardzo świeże. Ale chyba spokojnie można je zadać w 30 stopniach i spokojnie niech schodzi do tych 25-ciu. Tym bardziej, że podgrzewają mocno fermentujące piwo. Jak sprawdzałem na porterze to prawie 4 stopnie więcej było niż temp. otoczenia. Nie zdziw się jak będzie waliło jajem na początku fermentacji :) 

Wyszlo 26l przy 10blg, drozdze zadane prosto z fiolki, ruszyly z kopyta. Rurka sie nie zatrzymuje, przy wiadrze zapach troche cytrusowy, troche slodowy, jaja nie ma. Zadane o godz. 7.30 przy 29stC, teraz utrzymuje sie ok 28. Zobaczymy co bedzie dalej ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×