Jump to content
Sign in to follow this  
akoss3

Red ale czy taka receptura może być ?

Recommended Posts

pale ale 2 kg

monachijski typ 2 2 kg

Caraaroma 0.600 kg

Zakwaszający 0,100 kg

 

chmielenie:

Magnum 25 g 60 M

Magnum 15 g 40 Minuta

Saaz 30 g Ostatnia minuta

 

Proszę o opinie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy co chcesz osiągnąć.? Czy chcesz kolor czerwony, czy aromaty jakieś uzyskać + kolor? Moim zdaniem ten zasyp jest mocno przesadzony w stronę słodową i karmelową + jakieś 50 IBU to nie da dobrego efektu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja bym zrobił tak: 

3,5 kg Pale ale 

0,5 kg Monach II

0,3 kg Caraaroma

A zakwaszający to jak uważasz. Kolor wyjdzie czerwony. Dla pogłębienia barwy możesz do wysładzania rzucić z 30-40 g palonego jęczmienia, albo Carafa III specjal (lepiej). 

Dla dobrego efektu wizualnego warto dobrze wyklarować piwo. Można w szybki i skuteczny sposób zrobić to żelatyną, albo niech piwko się wyklaruje dzięki grawitacji. 

Jeszcze zwracam uwagę na chmiel. Z tego wyjdzie jakieś 12-13 blg i około 50 IBU. Jak dla mnie goryczka przy takim ekstrakcie będzie za wysoka. Jeszcze z Magnuma... 

 

Edit: Możesz też wydłużyć gotowanie do jakichś 90-120 minut. Wspomoże barwę i nuty karmelowe itp. 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 27.04.2018 o 19:38, akoss3 napisał:

Zrobie tak jak piszesz : ) i goryczke zrobie 25 g na 60 M

Tak zapytam, po co chcesz konsultować recepturę, jak i tak zrobisz po swojemu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...