Skocz do zawartości
akoss3

Red ale czy taka receptura może być ?

Rekomendowane odpowiedzi

pale ale 2 kg

monachijski typ 2 2 kg

Caraaroma 0.600 kg

Zakwaszający 0,100 kg

 

chmielenie:

Magnum 25 g 60 M

Magnum 15 g 40 Minuta

Saaz 30 g Ostatnia minuta

 

Proszę o opinie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zależy co chcesz osiągnąć.? Czy chcesz kolor czerwony, czy aromaty jakieś uzyskać + kolor? Moim zdaniem ten zasyp jest mocno przesadzony w stronę słodową i karmelową + jakieś 50 IBU to nie da dobrego efektu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chce uzyskac aromaty plus kolor. Ile bym musial odjac z zasypu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aromaty karmelowe bym chcial uzyskac i kolor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja bym zrobił tak: 

3,5 kg Pale ale 

0,5 kg Monach II

0,3 kg Caraaroma

A zakwaszający to jak uważasz. Kolor wyjdzie czerwony. Dla pogłębienia barwy możesz do wysładzania rzucić z 30-40 g palonego jęczmienia, albo Carafa III specjal (lepiej). 

Dla dobrego efektu wizualnego warto dobrze wyklarować piwo. Można w szybki i skuteczny sposób zrobić to żelatyną, albo niech piwko się wyklaruje dzięki grawitacji. 

Jeszcze zwracam uwagę na chmiel. Z tego wyjdzie jakieś 12-13 blg i około 50 IBU. Jak dla mnie goryczka przy takim ekstrakcie będzie za wysoka. Jeszcze z Magnuma... 

 

Edit: Możesz też wydłużyć gotowanie do jakichś 90-120 minut. Wspomoże barwę i nuty karmelowe itp. 

Edytowane przez Pindin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobie tak jak piszesz : ) i goryczke zrobie 25 g na 60 M

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.04.2018 o 19:38, akoss3 napisał:

Zrobie tak jak piszesz : ) i goryczke zrobie 25 g na 60 M

Tak zapytam, po co chcesz konsultować recepturę, jak i tak zrobisz po swojemu? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka będzie na tym przepisie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×